Mészáros József Az év bortermelője

2013.05.13/Az idei az ezüstérmes borok versenye volt, hiszen közel kétszázat osztottak ki belőle a 22. alkalommal megrendezett balatonfüredi városi borversenyen. A benevezett ötven gazda közül Mészáros József lett Az év bortermelője, így a szokásoknak megfelelően az idei Borheteken övé lesz az első stand.

 

A borversenyre benevezett ötven gazda közül a legtöbb pontszámot boraival Mészáros József nyerte, ő lett Az év bortermelője cím idei kitüntetettje. Mészáros József, aki többgenerációs bortelmelő család sarja, ma is édesapjával együtt műveli a Pécselyen és környékén lévő szőlőiket, és vele együtt vette át a díjakat is. A benevezett boraik közül két olaszrizlingjük és egy cabernet franc és cabernet sauvignon cuvée-jük lett aranyérmes igen magas pontszámmal.

A százpontos rendszerben úgynevezett vak kóstolással bírált borok 87 ponttól már aranyérmesek (39 kapott ilyen minősítést), 94 ponttól pedig nagy aranyérmesek lettek. A legmagasabb pontszámot, a Cse-Ki Bor Bt. Tagyon-hegyi olaszrizlingje - ifj. Cseh Ferenc vette át az oklevelet - és a szentantalfai Dobosi Dániel szürkebarát és tramini cuvée-je kapta.
Az aranyérmesek között van a Szabó és fia Borpince, a Horváth Borház, a Badacsonyi Pincegazdaság, a Söptei Pince, a Múzsa Borház, Hollósy Zsombor, a Homola Pince, Ódor József, Feind Lajos, a Petrányi Pince, a Balogh Pince, Piffáth Lajos, a Zánka és Környéke Pinceszövetkezet, Lakatos Tibor, a Jásdi Pince, a Kálmán Pince, a Figula Pincészet, a Koczor Pince, a Szent Benedek iskola, Fodor Béla és a Levendula Pince bora.

A Corvinus Egyetem borászati tanszékének professzorai, dr. Kállay Miklós tanszékvezető és dr. Janky Ferenc egyetemi docens vezetésével két napon át négy bizottság kóstolta és pontozta a 340 beérkezett bort.

- Bár kedvező volt az évjárat, nem volt könnyű a 2012-es év a bortermelőknek, a száraz, aszályos időjárás miatt magas cukorfokúak, de kevésbé savasak lettek a borok, ezzel volt dolga elég a gazdáknak. Mindenesetre nagyon jó lett a végeredmény, amit a szépszámú aranyérmes bor jelez, azok közül is nagy öröm, hogy 16 olaszrizling, a térség zászlós bora – mondta összefoglalójában Müller István, a borversenyt hosszú évek óta szervező Pelsovin Bt. vezetője az Annabella Szállodában vasárnap megtartott ünnepélyes díjkiosztón.

A 16 olaszrizling közül a májusi testületi ülésen a képviselők döntenek majd melyik lesz a Város Bora.

Tanulsága még a borversenynek, hogy a borízlés változását követve a vörösek között feltűnt a syrah vagy shiraz kiszorítva a kékfrankost, és megérkezett a manapság egyre divatosabb gyöngyöző bor is, amikor a szénsav a bor természetes erjedéséből ered akár rozé akár fehér borról is legyen szó.

A borversenyt Balatonfüred Város Önkormányzata és annak Mezőgazdasági Bizottsága, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa, valamint a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség közösen hirdette meg. Az okleveleket, díjakat és Kapás Krisztina fazekas kerámiáit Kontrát Károly államtitkár, dr. Bóka István polgármester és a szervezők képviselői adták át.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-11-29 18.30

A Bem Emlékkórus jótékonysági estje.

2017-12-09 17.00

A Magyar Táncművészeti Egyetem előadása.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
6℃
3.1 km/h
 
Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Athos 2017.11.23/
kedves Jozsi, kérem mondjon egy olyan várost, ahol november végén még nincs kint a karácsonyi diszkivilágitás. Megsúgom Önnek ez Európa és kis hazánk összes val...
füredi 2017.11.23/
Érdemes elolvasni a zsinagóga felújításáról szóló cikket. Az építész világosan elmondja mit miért tett. Jó hogy a mi, civil véleményünk mellett van egy szakmai ...
füredi-nek 2017.11.21/
Valószínűleg igaza van, csak az is bejön a képbe, hogy kinek mi a kis gond, s kinek mi a nagy. Azt hiszem, erre általános recept nem létezik. Abban egyetértek, ...