A gyógyfürdő nyomában

2013.10.18/Mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet Füreden? Mitől válhatott híressé a fürdő egész Európában? Valódi gyógyítás volt itt vagy inkább csak a körítés volt érdekes? Háromszáz év históriája benne seborvosok, hideg és meleg fürdők, tűzvész és államosítás.

 

Lichtneckert András levéltáros, történész, a tőle megszokott alapossággal járta körül a gyógyfürdő 1702-ben induló történetét, hét levéltárban gyűjtve össze az ehhez szükséges dokumentumokat. A füredi gyógyfürdőről, dacára annak, hogy több évszázados múltja alatt akadtak épp elegen, akik írtak róla, Lichtneckertnek sikerült több újdonságot, új tényt és megállapítást feltárnia, mindezt korábbi könyveihez hasonlóan olvasmányos formában. Alapmű született a város identitását, fejlődését jelentősen alakító fürdőkultúráról.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent A balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő története című kötet a fürdő történetét, fejlődését az európai fürdőkultúra keretei között mutatja be. Feltárja mi is történt az 1700-as évektől kezdve, amikor felfedezték a savanyúvizet, a seborvosokon, hideg és meleg fürdőkön át egészen az államosításig.
Külön fejezet foglalkozik például a füredi gyógyító munkával, az 1800-as években bekövetkező tűzvészekkel és persze az igen élénk fürdőélettel. Választ ad arra, hogy Füred miben különbözött az 1800-as évek német, osztrák, cseh vagy holland gyógyfürdőitől, mivel tudott a legjobbak közé kerülni és az évtizedek alatt miként épült meg a fürdő köré a telep. Az külön érdekessége a történetnek, hogy míg más országokban már a 19.században a helyiek vidáman megéltek a fürdőkultúrából, itt ez valahogy nem sikerült.

- A kötet egyebek mellett arra keresi a választ: lehetséges-e, hogy egy kis országban, messze kiemelkedve környezetéből, európai színvonalra tudjon emelkedni egy gyógyfürdő. Nos, a füredi gyógyfürdő már az 1840-es években a földrész elismert és kedvelt fürdői közé tartozott. Lichtneckert András könyve a gyógyfürdő történetéről új ismereteket ad, s azokból következtetéseket von le. Ez egy igazi újdonság, egy alapmű, ilyen könyvet még senki sem írt – fogalmazott a Kisfaludy Galériában rendezett könyvbemutatón Elek Miklós a helytörténeti gyűjtemény nyugalmazott vezetője.

A kötet a Városi Könyvtárban megvásárolható.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-12 17.00

Palágyi Sylvia könyvének bemutatója.

2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
3.8℃
9 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?
útfelújítás 2017.12.12/
Rendszeresen használom a csopak és füred közötti felső utat. Pont a napokban gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha felújítanák, és a biciklisek kapnának külön ...