Hullámok a parton

2013.11.14/Új arculatot és egyben funkciót kap a Széchenyi sétány. Egymástól zöld sávval elválasztott járda és kerékpárút készül, lesz wifi-pont, párakapu, dupla fasor, egyedi megjelenésű esőbeállót és pihenőpadokat létesítenek. A sétány felújítási munkálatai még javában zajlanak.

 

- Akik a 71-es főúton csak átautóznak Füreden, szinte semmit sem érzékelnek az elmúlt évek fejlesztéseiből, a felújított közterületekből, ezért nagyon fontos, hogy a Széchenyi sétány olyan arculatot kapjon, amitől az átutazók kedvet kapnak körbenézni a városban. Városképi és használati szempontból is ez egy kiemelt jelentőségű szakasz, komfortosnak, de egyben tetszetősnek kell lennie. Ha ezzel elkészülünk, akkor egy hosszú Balaton-parti sétányt kapunk, amely többféle hangulatot áraszt és eltérő időtöltési lehetőségeket kínál. Mivel itt nem lesznek vendéglátóhelyek ez a rész elsősorban az aktív pihenést szolgálja majd. Az a cél, hogy egy élettel teli sétány legyen itt - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Wallner Krisztina táj-és kertépítész, a sétány felújításának vezető tervezője.

A sétány, amely mentén két nagy hotel is található, a város egyik kapuja. Megjelenését a hullámos vonalak határozzák majd meg, illeszkedve ezzel a Zákonyi sétány és a Vitorlás tér kialakításához vagy éppen a Kerek templom alatti hullámzó domborzathoz.
A mintegy 500 méteres szakaszon a közúttól zöld sávval elválasztva alakítják ki a kerékpárutat, s attól szintén egy zöld sávval elhatárolva lesz a díszburkolatos járda. A Füred Hotel előtti területen egy információs központként működő úgynevezett hullámházat létesítenek (képünkön), végre lesz nyilvános, ingyenes wifi a város frekventál részén. Itt információs tábla kínálja majd a város aktuális programjait, látnivalóit, túraútvonalait.

A hangulatos esőbeállóban padokat és asztalokat, kerékpártárolókat, tájékoztató táblát, mellette kerékpáros javító készletet és ivó kutat helyeznek el. A sétány mentén több olyan aktív pihenést szolgáló játékos eszköz is lesz, amelyeket a tapasztalatok szerint a nagyobb gyerekek és kamaszok mellett a felnőttek is előszeretettel használnak.
A sétány teljes hosszában dupla fasort telepítenek, több mint száz új fát ültetnek, és kialakítanak egy gyephullámot is, amelyen mezítláb lehet majd sétálgatni.

A hagyományos parti sétány jelleg mellett több hiánypótló, praktikus szolgáltatásnak is helyet kell adni a Széchenyi sétányon, például a kerékpárosok, gyalogosok számára jelenleg nincs semmi megállási, felfrissülési lehetőség és a látogatók megfelelő informálása is hiányzik, ezeket itt pótoljuk - mondja Wallner Krisztina.

- Egységes vízparti városképre törekszünk. A sétány mentén nem lehet nagyobb teresedéseket kialakítani, ezért kis helyigényű, ám az út egyenes vonalának monotonitását oldó elemeket terveztünk ide. A hullámos vonal visszaköszön a térkövezésben, a növényfuttatókon, a gyepen, és a hullámházon is, amelynek hármas aszimmetrikus tetején ismétlődik a hullám. Reményeim szerint ez egy látványos partszakasz lesz, amelyet az ingyen wifi, a párakapu és a többi játékos illetve hangulatos elem miatt több évszakban is jól lehet majd használni - fogalmazott Wallner Krisztina.

A Széchenyi sétány a kempinget, a bevásárlóközpontot illetve a nagy befogadóképességű hoteleket köti majd össze a korábban felújított sétányokkal, közterekkel és vendéglátóhelyekkel, így a város egyik kiemelt turisztikai fejlesztése, amely várhatóan tavaszra befejeződik.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-05-27-28

Zenés, utcai, gasztrofesztivál.

2017-05-28 16.00

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja Füreden.

2017-06-02-05

Gasztronómiai fesztivál.

2017-06-02 20.30

Tátrai Tibor, Babos Gyula és László Attila koncertje.

2017-06-04 20.30

Népzene és énekelt versek.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


12℃
16.4℃
0 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Somogyi László Probio ZRT 2017.05.18/
A Balatonon a haltetemek kérdése a Halászati ZRT feladatkörében van, tudomásom szerint ők gondoskodnak ezek gyűjtéséről és ártalmatlanitásáról. Szükség és lehet...
Somogyi László Probio ZRT 2017.05.18/
A dögkonténer a volt lerakó fejlesztésével terveink szerint korszerűbb körülmények közé fog kerülni.
Kerékpáros 2017.05.18/
Érdeklődnék, hogy a szeméttelep "átszervezésénél" gondolkodtak-e a tervezők a z állati tetem lerakó áthelyezéséről? Ősszel-tavasszal csak-csak elvisel...