Másfél milliárd jut a következő hat évre

2014.01.10/Munkahelyteremtés, település-, és közlekedésfejlesztés, iskolák, óvodák felújítása - ezek a térség legfontosabb céljai a 2014-20 közötti időszakra. Csak elegendő pénz nincs rá. A megye területfejlesztési koncepciójáról tartottak megbeszélést Füreden. Számos a teendő, eltérőek a gondok.

 

Február végéig valamennyi megyének ki kell dolgoznia saját területfejlesztési koncepcióját, az így összeállított országos fejlesztési stratégia alapján osztják majd szét a 2014-2020 közötti időszakra szóló uniós forrásokat.

A megye 17,5 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a következő hatéves ciklusra, ebből a 21 települést felölelő balatonfüredi kistérség 1,5 milliárd forintot. A területfejlesztési koncepció külön kezeli Veszprémet, a megyeszékhely 6,5 milliárd forint fejlesztési támogatást kap.
Az egyes kistérségek között pedig az alábbiak szerint oszlanak meg a támogatások: ajkai kistérség 2,2-, Balatonalmádi 1,6-, devecseri 1,1-, pápai 3,1-, sümegi 1,1-, tapolcai 2-, várpalotai 2,1-, veszprémi 1-, zirci 1,3 milliárd forintnyi forrást kap.

- A térségi terveknek összhangban kell lenniük az ezzel párhuzamosan készülő országos fejlesztési koncepcióval. A megye, a térség településeinek közös, általános céljait úgy kell megfogalmaznunk, hogy azokból aztán konkrét beruházások valósulhassanak meg. Életképes, racionális, valós programot kell összeállítani, úgy, hogy közben jelezzük azokat a fontos fejlesztési igényeket is, amelyeket a jelenlegi keretből valószínűleg nem tudunk majd finanszírozni - fogalmazott a polgármesterek, szakemberek részvételével rendezett füredi fórumon dr. Imre László megyei főjegyző.

A főjegyző elmondta, a települések igényei többszörösen meghaladják a rendelkezésre álló keretet, ráadásul vannak önkormányzatok, amelyek olyan fejlesztési célokat jelöltek meg, amelyekhez egyetlen projekt ötletet sem csatoltak.

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere aggályait fejezte ki a támogatási rendszerrel kapcsolatban, mondván nagyon szűkös a keret, és elosztása sem feltétlenül igazságos, a megyeszékhely például aránytalanul sokat kap.

- A füredi térségre jutó, hat évre szóló, másfél milliárdos támogatás nem nagy összeg, a rendszer szinte magában hordozza a konfliktust, ezt a pénzt nagyon nehéz lesz szétosztani a települések között. Nincs más lehetőség, drasztikusan le kell szűkíteni a fejlesztési céljainkat ahhoz, hogy legyen valami eredménye a támogatásnak. Nem szabad a turizmus irányába elmennünk, egyrészt erre ez az összeg nagyon kevés, másrészt várhatóan lesznek más pályázatok, amelyek segítséget jelenthetnek ebben. Három fő térségi fejlesztési célt tudok elképzelni, amelyeket valamennyi település el tudna fogadni: önkormányzati utak, járdák, parkok építése, az iskolák, óvodák fejlesztése illetve a munkahelyteremtés – fogalmazott Bóka István, aki hozzátette: várhatóan a balatoni térség külön kap majd egy mintegy 60-80 milliárdos fejlesztési keretet.

Szoros a határidő, a teljes fejlesztési programot február végén el kell fogadnia a megyei közgyűlésnek, vagyis még pár hét van arra, hogy az egyes térségek kialakítsák végső álláspontjukat - hangzott el a fórumon.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-08-20 10.30

Államalapítás ünnepe.

2017-08-13-03

Koncertek a parton.

2017-08-19 21.00

A divattervező bemutatója.

2017-08-19 17.00

Kiállítás Duray Tibor műveiből.

2017-08-20 20.00

Délszláv dallamok, Illés örökzöldek.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
28.9℃
3.1 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Arácshoz 2017.08.18/
A kedves arácsiaknak ajánlanám figyelmébe Füred történelmét, miszerint Magyaré, Arács, Kék, Füred, Papsoka, Siske és Szentkirályparragja osztozott a mai Füred t...
Inkognitó 2017.08.18/
Egy kérdés, miért van az aràcsi úton kerékpàrút ha a biciklisek az utat hasznàljàk? Ha rajuk dudàlsz még ők szidkozódnak? Ha annyiszor kinnt a traffi és benne i...
Kedves Füredi 2017.08.18/
Azért van ott, mert az Balatonarács. Örüljön, hogy fürödhet a két szép arácsi strandon:-)))