Füredi értéktár - Várják a javaslatokat

2014.02.12/Készül a városi értéktár. A cél egyszerű: összegyűjteni és dokumentálni a település szellemi vagyonát. Bárki tehet javaslatot, így kialakulhat egy valóban átfogó kép Füred értékeiről.

Bárki tehet javaslatot, így van esély a különböző szubkultúrák illetve a hivatalos értékrenden túli, Füred identitását meghatározó értékek megjelenítésére is. Lista a Tagore sétánytól a velős pirítósig.

A 2012-ben hozott Hungarikum-törvény lehetőséget nyújt minden településnek egy helyi értéktár felállítására, a kezdeményezéshez csatlakozott Balatonfüred is.
A törvény ugyan megszabja az értéktárba vétel menetét valamint meghatározza a nemzeti érték fogalmát, tulajdonképpen bárki tehet javaslatot arra, mit tart a város értékének.
Nem kell kizárólag magasztos, egyedi, tárgyias formában megjelenő értékekre gondolni. Minden szellemi, anyagi, természeti és közösségi érték, vagy termék, alkotótevékenység, hagyomány, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó jelenség, épület, szobor, természeti környezet, rendezvény, a vendéglátáshoz, turizmushoz köthető attrakció egyaránt felkerülhetnek a listára.

- Nagy erénye a kezdeményezésnek, hogy a városlakók határozhatják meg, mit tartanak Füred értékeinek. Az értéktárral mi magunk fogalmazhatjuk meg mi fontos itt nekünk igazán. Megfelelő indoklás mellett bárki tehet javaslatot, a legkisebb közösségek is előhozakodhatnak a véleményükkel. Nyilván vannak közös pontok, úgy gondolom Füreden igazán bő a választék. Szerintem nem lehet kérdés, hogy például az Anna-bál a város egyik meghatározó értéke, amely ráadásul messze túlmutat a helyi szinten, ez a hagyomány biztos része lesz ennek a listának, de vannak más jellegű értékeink is, egy rendezvény, egy épület vagy akár egy városhoz köthető kifejezés is lehet fontos érték. Várunk minden olyan javaslatot, ami kötődik Füredhez. Biztos vagyok benne, hogy érkeznek majd olyan javaslatok, amelyekre eddig nem gondoltunk - mondta a balatonfured.hu portálnak Hári Lenke, alpolgármester.

A Magyar Értéktár alulról építkező piramis rendszer, amely több szinten összegzi a javaslatok alapján összeállított értékeket. A települések helyi értékeiből állítják össze a megyei értéktárat, azokból pedig az összes hazai tájegységet átfogó magyar értéktárat, amelyből aztán kiemelik a hungarikumokat.

A városi értéktárba akkor kerülhet be egy, a város területén található érték, ha valaki írásban kezdeményezi azt az alább csatolt formanyomtatványon. A beérkezett javaslatokat az önkormányzat Humán Bizottsága időközönként összegzi és az adott terület szakértőivel megvitatja. Az ő feladatuk lesz eldönteni a védelem szintjét is, ami lehet helyi, megyei vagy országos.
A városi értéktárba felvett nemzeti érték listája itt a honlapon is megtalálható lesz.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-08-13-03

Koncertek a parton.

2017-08-22 18.30

Pajor Tamás és vendégei.

2017-09-09 18.00

Bödőcs Tibor önálló estje.

2017-09-08-9

Nemzetközi költőverseny és díjkiosztó gála.

2017-09-22-24

Időutazás és fesztivál.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
19.2℃
10 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Szelektív szemétgyűjtő-sziget 2017.08.21/
Tisztelt illetékesek, szíveskedjenek időnként egy pillantást vetni a Közt.u.1-nél létesített szelektív hulladék gyüjtő-szigetre! Ipari volumenben érkezik a lakó...
Füred-nek 2017.08.21/
Ha a témában irodalmat keres:1. Zákonyi Ferenc: Balatonfüred (Kiadta a Városi Tanács Balatonfüred 1988.) 2. Balatonfüred és Balatonarács története (A Veszprém M...
Füred 2017.08.21/
Teljesen helytálló, hogy Balatonfüred nevének semmi köze a fürdéshez. A fürjesből változott idővel át. Ez szerintem viszonylag közismert tény. Interneten utána ...