Vitorlástörténeti kiállítás a parton - A térség kuriózuma lehet

2014.02.25/Vitorlástörténeti kiállítás nyílik a város egyik legpatinásabb, műemlék épületében. Az egész évben nyitva tartó élménytárlat egyedi és újszerű tematikája révén az egész balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet. A balatoni vitorlázás első és egyben legendás klubházának, - ma Vitorlás étterem - emeletén alakítják ki a modern kiállító teret. Átadás várhatóan májusban.

 

A modern és népszerű számítástechnikai eszközöket felhasználva több korosztály számára is igazi élményt ad majd a látványos kiállítás. Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító teret, ahol a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel, várhatóan május közepén adják át.

Szimulátor révén kipróbálható lesz a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók lesznek a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet majd gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a múzeumot körbeölelő teraszról.
Kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja majd az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti része, évtizedek óta kihasználatlanul áll. A múzeum kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítják az épület homlokzatát, a faelemek között még most is több, az 1880-as évekből származó gerenda található. A műemlékvédelem jóváhagyásával bővítik a teraszt, kicserélik az emeleti rész nyílászáróit és elkészítik az új fakorlátot.

A múzeumot az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. (A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.)

A tágas teraszról azonnal a fogadótérbe léphetünk, ahol a jegyvásárláskor a látogató kap egy egyedi tervezésű mentőmellényt, amely egyben a látogatófelismerő rendszer alapeleme is. Az egykori klubház műemlék koporsófödémes nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll majd, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő helyszíneket vagy témákat.
Lesz külön úgynevezett vihar szoba, ahol a balatoni viharok kalandos nehézségeit lehet kipróbálni. A parti viharjelzések és villámok villódzása, a kivetített partok mozgása, a mennydörgés, a hullámok és szél zúgása, a hajó recsegésének hangjai, az imbolygó fedélzettel és a hajó kormányozhatatlanságának érzetével együtt, adrenalin fokozó élménnyé teszik a múzeumlátogatást.

A látogatók történeteket hallhatnak a balatoni szelekről, versenyekről, a hajókról, méretarányos maketteken, tervrajzokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a múltat és a jelent.

Manőver asztalon kétdimenziós pozicionálással kikötőből kikötőbe lehet majd juttatni a kis vitorlást, de két hajókormány segítségével kicsit gyakorlatiasabban is ki lehet próbálni az irányítást. A felsorolt élményeszközök többsége fellelhető, felújított vitorlás hajó elemekből, vagy azok részeiből készül, a belső tereket pedig hajóbelsőre emlékeztető anyagokkal, burkolatokkal, színekkel, formákkal alakítják ki.

A várhatóan május közepére elkészülő, egyedi múzeum, mintegy 145 millió forintból épül. Az önkormányzati tulajdonban lévő Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. uniós pályázaton a beruházás teljes költségét elnyerte. Az új kiállítótér működtetését a város többi múzeumát is fenntartó FüredKult Kft. végzi majd.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-07-02 20.00

Richard Baer darabja Hernádi Judit és Kern András előadásában.

2017-07-07 19.00

Juhász Anna irodalmi szalonja.

2017-07-08 21.00

Magyar funk és rock.

2017-07-09 17.00

Richter Gábor trombitaművész koncertje.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


22℃
22.2℃
1 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Tarthatatlan állapot 2017.06.26/
Évek óta kérjük, hogy találjanak már megoldást képviselőink, polgármesterünk a Noszlopy 16.belső udvarában uralkodó állapotra! A lakótelepi gyerekek ide járnak ...
Annának 2017.06.26/
Igazán együttérzek önnel, ami ezt a bolondok házát illeti, de azt azért nem árt tisztázni, hogy a Tagore-sétányról még építkezések híján se nagyon gyönyörködhet...
Tagore 4 2017.06.26/
Tudatos provokáció: vajon hány embert érdekel ez az egész vizes felfordulás, és hányan jönnek ide csak "úgy", nyaralni? Mi a fontosabb? Tud itt még ...