Az Arácsi út felújítása - Közlekedésbiztonsági fejlesztése

Az Arácsi út Balatonfüred fontos és nagy forgalmú gyűjtőútja, mely az egykori Balatonarácsot köti össze a városközponttal, azaz a kertvárosias szerkezetű településrészt az intézményekkel, munkahelyekkel. A KDOP-4.2.1/B-11 Önkormányzati belterületi út közbiztonsági célú fejlesztése Balatonfüreden című beruházással jelentősen javul az érintett területek közlekedési infrastruktúrája és nő az elérhetőség. A projektnek köszönhetően a településközpontban mind gépjárművel, mind gyalogosan és kerékpárral biztonságosan elérhetővé válik többek között a városháza, a piac, az orvosi rendelő, az iskolák és egyéb intézmények. Ezen túlmenően a 73 sz. számú főút felé tartó, igen erős tranzitforgalom áthaladása is biztonságosabbá tehető.

A beruházást érintő szakasz az Önkormányzat által átvett, Csopak-Balatonfüred-Aszófő összekötő út (Arácsi út) Muskátli utca és Tamási Áron utca közti szakaszán található. A projekt keretében a város egyik legfontosabb útja kerül felújításra, kiszélesítésre, közös gyalog- és kerékpárút, a csapadékcsatorna egy része kerül kiépítésre, valamint jelentős közműkiváltások történnek.
A 277 777 778 Ft költségű beruházáshoz 90%-os támogatást, azaz 250 000 000 Ft-ot nyert el az Önkormányzat.

Az egységes, fizikailag összefüggő gyűjtőút hálózat létrehozásával jelentősen csökken a Lóczy Lajos utca, az Ady Endre utca, a Kossuth Lajos utca és a Tamási Áron utca leterheltsége.

Az Arácsi út keleti végén óvoda és középiskola is található, amelyek környékén jelentős gyalogosforgalom a jellemző. A projekt nem csak a gépjárművekkel való közlekedést teszi biztonságosabbá, de a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének védelme is jelentősen nő a kiépített járdaszakaszoknak köszönhetően. A gyalogosforgalomhoz igazodva, annak jellemző irányait figyelembe véve, három ponton biztonságos gyalogátkelőhely is létesül, amelyek műszaki megoldásuknak köszönhetően a mozgáskorlátozottak és gyermekkocsit tolók számára is könnyen használhatóak lesznek. A Gombás-kúria környékén új és biztonságos autóbusz megállókat építenek.

Esztétikai szempontból megváltozik az érintett szakasz arculata is, hiszen a járda és a közút között zöld sávot alakítanak ki, valamint az Arácsi út mentén fasort telepítenek. Az itt közlekedők kényelmét szolgálják majd a kihelyezett utcabútorok is. A felújításnak nem csak a környéken élők lesznek a nyertesei, hanem Balatonfüred teljes lakossága, hiszen a fejlesztéssel javul a település és környezetének gazdasági versenyképessége.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-12 17.00

Palágyi Sylvia könyvének bemutatója.

2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-21 17.00

Ladányi Tamás asztrofotós könyve.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
3.8℃
9 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
Közmeghallgatas 2017.12.13/
Talán Arács nem Füred? Gondolja, nem engedik be? Elég viccesen érvel. A versenyszferaban így szokás?
útfelújításnak 2017.12.13/
Hová siet? Ha negyven helyett ötvennel megy Arácsról Csopakra, akkor épp egy perccel ér hamarabb! A baleseti kockázat viszont nagyobb lesz. Megéri?
útfelújítás 2017.12.12/
Rendszeresen használom a csopak és füred közötti felső utat. Pont a napokban gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha felújítanák, és a biciklisek kapnának külön ...