Tavaszra megújul a Tagore sétány

2014.11.03/Elbontották a Tagore sétány láncait és oszlopait, ezzel elkezdődött a terület rehabilitációja. A háromszáz milliós beruházás a tervek szerint április végére befejeződik. A sétány jellege, hangulata nem változik, de közvetlenebb lesz a part és a víz kapcsolata, új, impozáns stég épül és vízparti promenád.

 

A rehabilitáció során hangsúlyosabbá teszik a platán sor alatt húzódó sétautat, amely új burkolatot kap. Kisebb tereket, sétaösvényeket hoznak létre, rendezik a parkokat, két stég épül, az Annabella strandját pedig a többi strandhoz hasonlóan szezonon kívül megnyitják, ezzel közvetlenül a vízparton is lesz mintegy ötszáz méteres promenád. A beruházás részeként elkészül a Kagyló köz kiépítése is.
A Tagore sétány rehabilitációjával folytatódik tehát a város mintegy három kilométeres, a körforgalomtól a Germering utcáig húzódó parti szakaszának felújítása.

- Elsődleges célunk az észak-déli irány hangsúlyozása a sétányon, vagyis kinyitjuk a perspektívát a víz felé. Ezt szolgálja az új, 84 méter hosszú, a Vitorlás téri gyönyördéhez hasonló fastég is, amely az egykori Fürdőház helyéről indul majd. Kitágítja a teret, a túlzsúfolt sétány mellett egy újabb izgalmas helyet hozunk létre. Fontos, hogy a jelenleg elzárt Annabella strandi részt szezonon kívül megnyitjuk, az előtte húzódó parti szakaszt kiszélesítjük, ezzel mintegy ötszáz méter hosszú, közvetlen vízparti promenád jön létre. Az Annabella Hotel előtti területen pedig egy új sétányt alakítunk ki, ez egy csendesebb, pihenő rész lesz, a kissé megemelt dombról imponáló balatoni kilátással. Ez eddig egy kihasználatlan terület volt, most új funkciót kap tehermentesítve és új színt adva ezzel a korzónak- összegezte a sétány rehabilitációját Wallner Krisztina táj- és kertépítész, aki a város több közterületének átalakítását is jegyzi.

Az új, hosszan elnyúló stégnél üvegtáblán ábrázolva jelenítik majd meg az egykori Fürdőházat, a Bodorka melletti parkban egy eredeti bárkát állítanak fel, és az új strandbejáratnál egy kisebb, íves stéget alakítanak ki, amelyhez később majd csatlakozhat egy kikötő stég is - tette hozzá Wallner Krisztina.

A sétány a Vitorlás téren is használt süttői mészkő burkolatot kapja, a platán sor marad, fiatalításukra egy hosszú távú terv készül.

A felújítási tervek szerint a sétány keleti végén lévő Deák Ferenc utca járdáját kiszélesítik, az Annabella Hotel előtti parkot átalakítják, itt íves sétáló ösvényeket, teresedéseket hoznak létre, lesz például pétanque pálya, hangsúlyosabbá teszik a rózsakertet, nyugágyakat, padokat helyeznek ki erre a területre. Bővítik a játszóteret, és az Esterházy strand előtti parkolót, a mocsár ciprus ligetbe pedig egy kis híd vezet majd. A kerékpárút burkolatát felújítják, a sétányon húzódó üzletsor is egységes arculatot kap, rendezik az üzletek előtti területet is - erről a bérlőkkel még folyik az egyeztetés.

A munkálatok az időjárás függvényében zajlanak majd, de igyekezni kell a beruházással, mert április végére szeretnék befejezni a sétány felújítását illetve a Kagyló köz kiépítését.

balatonfured.hu
Címlapkép: Kiss Ágnes

PROGRAMOK
2017-07-02 20.00

Richard Baer darabja Hernádi Judit és Kern András előadásában.

2017-07-07 19.00

Juhász Anna irodalmi szalonja.

2017-07-08 21.00

Magyar funk és rock.

2017-07-09 17.00

Richter Gábor trombitaművész koncertje.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


22℃
22℃
1 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Tarthatatlan állapot 2017.06.26/
Évek óta kérjük, hogy találjanak már megoldást képviselőink, polgármesterünk a Noszlopy 16.belső udvarában uralkodó állapotra! A lakótelepi gyerekek ide járnak ...
Annának 2017.06.26/
Igazán együttérzek önnel, ami ezt a bolondok házát illeti, de azt azért nem árt tisztázni, hogy a Tagore-sétányról még építkezések híján se nagyon gyönyörködhet...
Tagore 4 2017.06.26/
Tudatos provokáció: vajon hány embert érdekel ez az egész vizes felfordulás, és hányan jönnek ide csak "úgy", nyaralni? Mi a fontosabb? Tud itt még ...