Legyél te is Picasso!

2014.12.20/Rajzolásra ösztönző rendezvénysorozatot indított a város, Legyél te is Picasso címmel. Az esemény csúcspontjaként, márciusban Picasso tárlata nyílik a Vaszary Galériában.

Picasso 1953-ban maga is megrajzolta a Mikulást. Műve az alapja annak a kampánynak, amely keretén belül minden füredi kisiskolást és óvodást arra kérnek, jöjjön el szüleivel a Vaszary Villába és rajzolja le a saját, elképzelt Mikulását.
Az akció nem titkolt célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a művészetekhez, később pedig ők maguk is műértő, a vizuális kulturális események iránt érdeklődő felnőttek legyenek. A kampány igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, milyen fontos a gyerekek számára a rajzolás, és az alkotásaik mennyi mindent elárulnak a lelki világukról, énképükről, másokhoz és a világhoz való viszonyukról.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Legyél te is Picasso!

A kampány első programjaként a Református Általános Iskola másodikos diákjai vettek részt egy rendhagyó rajzórán, amelyen Víg Attila, Erzsébet díjas festőművész, aki korábban már megfestette a finn Mikulást, sőt együtt is rajzolt vele, segített a gyerekeknek a rajzok elkészítésében.


A rendezvénysorozat a Vaszary Villában folytatódott, ahol több mint száz füredi alsó tagozatos diák illetve óvodás rajzolt Mikulást Picasso jegyében. Nyitrai Orsolya képzőművész néhány képen keresztül mutatta be a gyerekeknek Picasso stílusát és lendületes vonalvezetését, akik aztán nagy kedvvel álltak neki saját rajzaik elkészítéséhez.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Rajzolás Picasso jegyében

(Képeinken a füredi Eötvös Loránd iskola 3/b osztályának diákjai láthatók.)
A Vaszary Villába egyébként bárki, aki kedvet érez a rajzhoz elmehet és elkészítheti saját alkotását. Az elkészült rajzokat kiállítják a galériában, majd a fővárosban lévő Mikulásgyárba kerülnek.


A Picasso kiállítás kampánya ezzel nem ér véget, Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják „Picasso autóját”, amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához és a művész rajzába csomagolt szaloncukrok is kaphatók lesznek. A speciális szaloncukrok papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is.

 

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból márciusban nyílik majd kiállítás a Vaszary Galériában. A tárlaton Jean Cocteau francia költő, filmrendező mintegy harminc, az első világháború idején készített fényképe idézi meg a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait.
A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori modell szerelme.
A kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók lesznek, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-10-21 17.00

Jubileumi koncert.

2017-10-23 10.00

Emlékezés az 1956-os forradalomra.

2017-10-25 17.00

Közönségtalálkozó.

2017-10-28 20.00

Retro slágerek, jelmezverseny.

2017-10-29 18.00

Szabad zene.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


16℃
10.1℃
0 km/h
 
Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
akció! 2017.10.19/
A Jókai út kereszteződésében lévő Coop vegyesbolt fantasztikus akcióját ajánlanám a vásárlók, illetve a hatóság figyelmébe: az október 1-jén lejárt chipsek ma, ...
fűtés 2017.10.18/
Itt senki sem a hivatali dolgozókról beszélt, hiszen nyilván nem ők szabályozzák a távfűtést.
fűtés 2017.10.18/
Hát azt gondolom, elég kicsinyes dolog a hivatali dolgozók nemtörődömségét komoly kiadásnak feltüntetni Ha a szerző csak sejtené, milyen nagyságrendű összege...