Legyél te is Picasso!

2014.12.20/Rajzolásra ösztönző rendezvénysorozatot indított a város, Legyél te is Picasso címmel. Az esemény csúcspontjaként, márciusban Picasso tárlata nyílik a Vaszary Galériában.

Picasso 1953-ban maga is megrajzolta a Mikulást. Műve az alapja annak a kampánynak, amely keretén belül minden füredi kisiskolást és óvodást arra kérnek, jöjjön el szüleivel a Vaszary Villába és rajzolja le a saját, elképzelt Mikulását.
Az akció nem titkolt célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a művészetekhez, később pedig ők maguk is műértő, a vizuális kulturális események iránt érdeklődő felnőttek legyenek. A kampány igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, milyen fontos a gyerekek számára a rajzolás, és az alkotásaik mennyi mindent elárulnak a lelki világukról, énképükről, másokhoz és a világhoz való viszonyukról.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Legyél te is Picasso!

A kampány első programjaként a Református Általános Iskola másodikos diákjai vettek részt egy rendhagyó rajzórán, amelyen Víg Attila, Erzsébet díjas festőművész, aki korábban már megfestette a finn Mikulást, sőt együtt is rajzolt vele, segített a gyerekeknek a rajzok elkészítésében.


A rendezvénysorozat a Vaszary Villában folytatódott, ahol több mint száz füredi alsó tagozatos diák illetve óvodás rajzolt Mikulást Picasso jegyében. Nyitrai Orsolya képzőművész néhány képen keresztül mutatta be a gyerekeknek Picasso stílusát és lendületes vonalvezetését, akik aztán nagy kedvvel álltak neki saját rajzaik elkészítéséhez.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Rajzolás Picasso jegyében

(Képeinken a füredi Eötvös Loránd iskola 3/b osztályának diákjai láthatók.)
A Vaszary Villába egyébként bárki, aki kedvet érez a rajzhoz elmehet és elkészítheti saját alkotását. Az elkészült rajzokat kiállítják a galériában, majd a fővárosban lévő Mikulásgyárba kerülnek.


A Picasso kiállítás kampánya ezzel nem ér véget, Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják „Picasso autóját”, amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához és a művész rajzába csomagolt szaloncukrok is kaphatók lesznek. A speciális szaloncukrok papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is.

 

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból márciusban nyílik majd kiállítás a Vaszary Galériában. A tárlaton Jean Cocteau francia költő, filmrendező mintegy harminc, az első világháború idején készített fényképe idézi meg a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait.
A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori modell szerelme.
A kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók lesznek, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-08-13-03

Koncertek a parton.

2017-08-22 18.30

Pajor Tamás és vendégei.

2017-09-09 18.00

Bödőcs Tibor önálló estje.

2017-09-08-9

Nemzetközi költőverseny és díjkiosztó gála.

2017-09-22-24

Időutazás és fesztivál.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
19.2℃
10 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Szelektív szemétgyűjtő-sziget 2017.08.21/
Tisztelt illetékesek, szíveskedjenek időnként egy pillantást vetni a Közt.u.1-nél létesített szelektív hulladék gyüjtő-szigetre! Ipari volumenben érkezik a lakó...
Füred-nek 2017.08.21/
Ha a témában irodalmat keres:1. Zákonyi Ferenc: Balatonfüred (Kiadta a Városi Tanács Balatonfüred 1988.) 2. Balatonfüred és Balatonarács története (A Veszprém M...
Füred 2017.08.21/
Teljesen helytálló, hogy Balatonfüred nevének semmi köze a fürdéshez. A fürjesből változott idővel át. Ez szerintem viszonylag közismert tény. Interneten utána ...