Múlt idők átélt regénye - Biedermeier kiállítás

2015.06.13/Kispolgári romantika, klasszicizmus ugyanakkor ellentétek és feszültségek. A Vaszary Galériában Cilinder és lokni címmel két gyűjteményes biedermeier tárlat látogatható magyar és osztrák festők képeiből.

- Ez a két kiállítás a szemnek kedves festményekkel igazi műélvezetet nyújt, miközben rejtett izgalmakat, feszültségeket tárnak fel egy képmutatásra berendezkedett, és éppen ezért nagyon is ismerős világból. A biedermeier, mint minden korszak, tele volt ellentétekkel, indulatokkal, feszültségekkel. Olyan volt, mint e kisváros, Füred maga. A reformkori Balatonfüred történéseit ismerve szinte egy klasszicista festmény elevenedik meg előttünk, a szellem hőseivel, idilli tájjal, országos jelentőségű, sorsfordító beszélgetésekkel. Miközben szerelem, pajkosság, dínomdánom, kicsapongó társasági élet jellemezte a várost, örömlányok illetve kéj és unalom vadászok terepe volt a part - mondta megnyitó beszédében Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Fotógaléria. Katt a kis képre.

Biedermeier tárlatok

A Vaszary Galériában két párhuzamos biedermeier tárlat nyílt. A Szépművészeti Múzeum Cilinder és Lokni című osztrák, mintegy negyven alkotásból álló képváltogatása illetve a Fővárosi Képtár Gyűjteményéből származó kollekció, amely a magyarországi biedermeiert mutatja be.

Közel három évig ad otthont a Vaszary Galéria a kiváló festők jól ismert alkotásait tartalmazó kiállításnak. A tárlat Friedrich von Amerling, Johann Nepomuk Ender, Franz Eybl, Friedrich Gauermann, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter és Ferdinand Georg Waldmüller festményeire épül.

- A finom humorú Krúdy szép megfogalmazásában: múlt idők átélt regénye volt a biedermeier képzete. Ez egy sokarcú korszak, nem csupán a kifinomult, súrlódásmentes polgári világ megjelenése - tette hozzá Rostás Péter.

A biedermeier művészeti stílusa a 19. század első felében Közép-Európában a városi polgárság megerősödésével vált divatossá. Hatása a festészetben, az irodalomban és a lakáskultúrában egyaránt megfigyelhető.

A feltörekvő új társadalmi erő igyekezett saját ízlése szerint megformálni környezetét, a művészeti és lakberendezési termékek megválasztásakor elsődleges szempont volt a komfortérzet kialakítása. A portré, az életkép és a csendélet voltak a stílus legjellemzőbb műfajai. A polgári öntudat kifejeződéseként az új otthonok gazdái szívesen díszítették falaikat a ház lakóinak arcképeivel, valamint a hétköznapi környezet nyugalmat árasztó, békés jeleneteivel, realista eszközökkel megfestett tárgyaival. Magyarországon kifejezetten az arisztokrácia protezsálta a biedermeiert, és minden valamit magára adó bécsi arisztokrata família előszeretettel dicsekedett a család féltve őrzött biedermeier festményeivel, empire bútoraival.
A térség politikai és kulturális központjaként Bécs volt a művészeti fejlődésnek is a meghatározó centruma. A kiemelkedő technikai felkészültségű festők sora jelentkezett az új polgári réteg igényeinek a kielégítésére.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-06-24 11.30

Gyerek portrék a 17. századtól napjainkig.

2017-06-24 16.00

Indiai kulturális fesztivál.

2017-06-24 20.00

Máglyagyújtás.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


22℃
23.2℃
10.9 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Tagore 2 2017.06.23/
Fér még konténer a sétányra , Láttam ma is hoztak párat nem elég a 30 db...Szerintem zárják le a sétány másik felét is a turizmusnak lassan annyi a parton. Meg ...
Dörögd 2017.06.23/
Én azt látom, hogy a Füred tévé honlapja full modern lett. Nem tudom észrevették-e de HD minőségben jelennek meg a videók. Ez fejlesztés. Persze elsőre furcsa, ...
füred tv honlapja 2017.06.22/
Nekünk nagyon tetszik a Füred tv új honlapja. A videók szuper minőségűek, az egész nagyon modern és igényes. Gratulálok!