Füred a világörökség része lehet

2015.12.07/A Balaton-felvidék, mint kultúrtáj szerepel az UNESCO világörökségi listájának várományosai között. 2020-ban Füred reformkori városrésze, akár meg is kaphatja a nagy presztízsű címet.

A Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence, a Hévízi-tó és a keszthelyi Festetics-kastély természeti, illetve kulturális örökségi védettség alatt álló területei, valamint Balatonfüred reformkori városrészének műemléki védelem alatt álló része szerepel az idén felülvizsgált listán, amely a hazai világörökségi várományosi helyszíneket tartalmazza – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balaton Világörökségéért Alapítvány által szervezett konferencián.

A térség legkorábban 2018 elején válhat jelöltté, majd jó esetben 2020-ban nyerheti el a világörökségi címet. Több mint tíz éves terv, hogy a térség elnyerje az UNESCO világörökségi címét.

A helyszín eredetileg 1993-ban került a világörökségi várományos listára, akkor még másik kategóriában. A jelenlegi szakmai javaslat szerint Balaton-felvidék kultúrtáj címen szerepel a listán. A kultúrtáj terület több mint 30 települést érint Aszófőtől Tapolcáig. A várományos helyszínek szakmai felülvizsgálatát a Forster Központ 2013-ban elvégezte. Voltak olyan Balaton-menti települések, melyek nem támogatták a jegyzékbe vételt, mondván nem tudják, milyen kötelezettséggel illetve előírásokkal járhat a világörökségi cím esetleges megszerzése.

A konferencia célja az volt, hogy az érintett települések minél átfogóbban megismerjék, mivel járhat a világörökségi cím, s ehhez milyen teendőkre van szükség. A területfejlesztési szakemberek egyöntetű véleménye szerint a cím számos előnnyel jár: élénkíti a terület gazdaságát, erősíti a helyiek identitását, ráadásul általa pluszforrásokat lehet igényelni, illetve a magas presztízse miatt a minőségi turizmus is jelentősen fejlődhet a térségben.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj tehát egyelőre csak a világörökség várományosi jegyzékébe került be, ami nem jelenti automatikusan a cím elnyerését. A pályázóknak 2018-ig meg kell szerezniük a jelölt státuszt, amihez az érintett önkormányzatoknak, a civil-, és szakmai szervezeteknek egy átgondolt világörökségi koncepciót kell kialakítaniuk.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj kiemelt értékeket hordozó területeinek meghatározó, közös alapja a több millió éves földtörténeti múlt, amely vulkáni működéssel is együtt járó folyamataival és azok utóhatásaival, mint például a gyógyhatású meleg vizek megjelenésével hozta létre a változatos, mégis harmonikus egységet alkotó tájat.

Magyarországon jelenleg nyolc világörökségi helyszín található, közülük hét a kulturális kategóriában kapott tagságot. Íme, a lista: Budapest - a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Hortobágyi Nemzeti Park, az Aggteleki-karszt, Pécs ókeresztény temetője, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a Fertő, mint kultúrtáj.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-05-27-28

Zenés, utcai, gasztrofesztivál.

2017-05-28 16.00

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja Füreden.

2017-06-02-05

Gasztronómiai fesztivál.

2017-06-02 20.30

Tátrai Tibor, Babos Gyula és László Attila koncertje.

2017-06-04 20.30

Népzene és énekelt versek.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


12℃
16.4℃
0 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Somogyi László Probio ZRT 2017.05.18/
A Balatonon a haltetemek kérdése a Halászati ZRT feladatkörében van, tudomásom szerint ők gondoskodnak ezek gyűjtéséről és ártalmatlanitásáról. Szükség és lehet...
Somogyi László Probio ZRT 2017.05.18/
A dögkonténer a volt lerakó fejlesztésével terveink szerint korszerűbb körülmények közé fog kerülni.
Kerékpáros 2017.05.18/
Érdeklődnék, hogy a szeméttelep "átszervezésénél" gondolkodtak-e a tervezők a z állati tetem lerakó áthelyezéséről? Ősszel-tavasszal csak-csak elvisel...