Virágos Balatonfüredért - Megvan az év kertje

2016.11.09/Átadták az idei Virágos Balatonfüredért verseny díjait. Kétszáz nevező közül, öt kategóriában hirdettek eredményt. Az év kertje díjat Török István kapta mediterrán jellegű udvaráért.

Az idén huszonegyedik alkalommal hirdette meg a város a népszerű környezetszépítő mozgalmat, amelynek keretében ezúttal is támogatott virágvásárlási lehetőséggel segítette a helyi lakosokat az önkormányzat. A tavalyinál lényegesen többen, 1280 magánszemély vette igénybe a támogatást. A versenybe végül 208-an neveztek be, kerttel és balkonnal, ezenkívül 18 intézmény, néhány társasház és gazdasági társaság is részt vett a megmérettetésben.

Csizmazia György és Balaskó Péter személyében szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat, idén is a kert, a balkon ápoltsága, hangulata és összhangja volt a legfőbb szempont.

- Soha ennyi kertet nem értékeltünk még, mint az idén. Azt tapasztaltuk, hogy a tulajdonosok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kertjükre, teraszukra vagy éppen a házak előtti területekre. Az idei évben különösen nehéz volt a kertek gondozása, a rendkívüli jégeső komoly károkat okozott, városszerte megtizedelte a növényzetet. Akkora pusztítást végzett a vihar, hogy kénytelenek voltunk szeptemberre halasztani a zsűrizést - mondta Csizmazia György a Szent István téren rendezett díjátadón.

- Több mint húsz éve indult a mozgalom, amely igazán sikeres kezdeményezés, hiszen évről évre egyre többen csatlakoznak hozzá. Fontos a városnak, hogy a családi házak tulajdonosai, az intézmények illetve a vállalkozások vezetői egyaránt gondot fordítanak a környezetükre, egyre igényesebben ápolják a portáljukat - mondta a díjátadón dr. Bóka István polgármester.

Íme, a nyertesek névsora:

Az év kertje díj:

Török István

Igényes, mediterrán hangulatú, eldugott kert, amelyben precízen válogatták össze a növényeket. Az udvar legkülönlegesebb növénye az eredetileg Japánból származó, örökzöld cserje, a kamélia, amely igen ritkának számít ezen a tájon. Kifogástalan állapotú és hangulatos a kertben álló tavacska is  - jellemezte a győztes kertet Csizmazia György.

- Négy éve alakítgatjuk az udvart. Nem titok, szakmai kérdésekben egy kertész véleményét is kikérjük, ő sokat segített nekünk. A növények egytől egyig Olaszországból származnak, ez lett a hobbink, hogy egy szép, megtervezett környezetet teremtsünk magunknak. Szerencsénk volt a jégesővel, mert a ház megvédte az udvart, még a gránátalmánk is termett. Nagyon meglepődtünk az elismerésen, rendkívül boldogok vagyunk, hogy a zsűri értékelte a kertünket - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Török István.

Családi ház kategóriában elismerésben részesült:

Fuchs Anikó
Németh István
Horváth Lajos

Erkélyével, teraszával elismerésben részesült:

Murai Mária

Vállalkozás kategória győztese:

Kistérségi Ellenőrzési Központ Kft. (Majláth Konrád Konstantin)

Intézmény kategória győztese:

Ferencsik János Zeneiskola

Fotók az év kertjéről:

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-09-22-24

Időutazás és fesztivál.

2017-09-21 17.00

Emlékezés a polihisztor reformerre.

2017-09-27 17.00

Kércz Tibor természetfotós sorozata.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


16℃
12.5℃
14 km/h
 
Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Fut a Füred 2017.09.21/
Október 11-én, szerdán lesz a rendezvény, már fent van a programok között. A szerk.
futás 2017.09.21/
Egészen biztosan, hiszen remek hagyományos erőpróbává vált. Viszont a rendezők ne csak a mikrofonba rikoltozó lemezlovasról tessenek gondoskodni, hanem hivatal...
Futó 2017.09.21/
Sehol nem olvasható az idei Fut a Füred időpontja! Megrendezik egyáltalán?