Átadták a korszerűsített vasút-, és buszállomást

2017.07.10/Elkészült a busz-, és vasútállomás rehabilitációja. A jelentős késéssel megvalósult, 1,1 milliárdos beruházás révén egy modern vasút- és buszállomás fogadja az utazókat. Az állomások korszerűsítése mellett P+R parkoló épült, bővültek a szolgáltatások és teljesen megújult a Castricum tér.

A város kapujának is nevezett elhanyagolt állapotú busz-, és vasútállomás felújítása hosszú egyeztetések után évekkel ezelőtt kezdődött el.

A szerkezeti és épületgépészeti munkákat az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően hajtották végre. Megújult az állomás épületének homlokzata, korszerűbbé váltak az utasokat kiszolgáló és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák valamint az információs rendszer. Felújították az álmennyezeteket, a burkolatokat, az üvegfalakat, a világítást, az aluljárót és a peronokat is. Akadálymentessé tették az utastereket, a mosdókat. Az utasok az állomás területén ingyenes wifihálózatot használhatnak, biztonságukról videokamerás térfigyelő rendszer gondoskodik.

A rekonstrukció részeként a vasútállomás és a buszállomás közvetlen környezete is újjászületett. A vasútállomás északi részén ötven férőhelyes, közvilágítással és térfigyelő kamerákkal ellátott P+R parkolót, valamint – 30 kerékpár részére – B+R parkolót alakítottak ki.
A buszállomáson nyolc indulási, két érkezési megállót a távolsági, továbbá két állást a helyi autóbuszok számára alakítottak ki, tíz helyet pedig a buszok elhelyezésére használnak.

A Castricum téren korszerűsítették a volános diszpécserhelyiségeket, a peronokat, az úthálózatot, a közvilágítást és megújították a zöldterületeket, új sétányt létesítettek, vendéglátóhelyek épültek, díszburkolatot kapott a terület. A MÁV és a Volán területére jegyértékesítő automatát, modern hangos és vizuális utastájékoztató berendezéseket telepítettek.

- Hosszú időszak van mögöttünk, de végül egy komplex fejlesztést vehetünk birtokba. Ha nincs a vizes világbajnokság akkor nem valósulhatott volna meg ez a teljes körű beruházás - vélekedett az átadóünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében további közlekedési fejlesztések várhatók, elkezdődhet a Balaton északi partján húzódó vasúthálózat villamosítása, a 71-es elkerülő út kicsatlakoztatása az M7-es autópályára illetve a helyi járatú közlekedés korszerűsítése.

- Ez a beruházás az egész balatoni vasútközlekedés mérföldköve. Évről évre több utasunk van, ezért nagyon fontos, hogy korszerű szolgáltatásokat, minőségi körülményeket biztosítsunk - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az átadóünnepségen Dr. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, elmondta: 44 évvel ezelőtt diákmunkásként részt vett az állomás átépítésében, ezért nagy öröm számára, hogy parlamenti képviselőként részese lehet ennek a jelentős fejlesztésnek.

A beruházásra 1,1 milliárd forintot fordítottak. A fejlesztést az önkormányzat, a MÁV Zrt., valamint az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közösségi Közlekedési Zrt. részvételével alakult konzorcium végezte. A MÁV 700 millió forintot költött a felújításra, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából származó rész 350 millió forintot tesz ki, a magyar költségvetés EU önerő alapjából juttatott rész pedig 58 millió forint.

110 évvel ezelőtt kezdődött a pályaépítés, 1909. júliusában adták át a Börgönd–Tapolca vasútvonalat, amelynek a balatonfüredi az egyik legjelentősebb állomása volt. 1930-ban az épületet kibővítették, majd 1973-ban egy gigantikus állomást építettek. A tervezést a Déli pályaudvar építészére, Kővári Györgyre bízták, az új állomás területét a korábbi hússzorosára növelték. A több mint negyvenéves épületnek a rekonstrukcióját a MÁV 2015-ban kezdte el, az első munkálatok, az egykori vendéglátóegységek elbontásával, azonban már 2013-ban elkezdődtek.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-07-15-23

Koncertek és borkóstolás.

2017-07-23 21.00

Operett slágerek és táncdalok.

2017-07-26-29

Operafüred, Szívhalászat, prímás verseny.

2017-07-26 19.00

Annák egymás között.

2017-07-27 20.00

Szórakoztató jelenetek négy nőről.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
31℃
4 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
CS.ZOLI 2017.07.22/
Balatonfüredet Balatonszőlős felé elhagyva, a Vázsonyi úton évek ( igen, évek) óta csordogál át egy kicsi, de mégsem jelentéktelen "erecske".Nyáron le...
Csend 2017.07.20/
Tisztelt város vezetőség! A csendrendelet, a nyár idejére nem érvényes a Perzel Mór és az Ady Endre utca kereszteződésénél való építkezésre? 2016 novemberétől, ...
parkolás 2017.07.20/
Amikor a mélygarázsban parkoltam direkt rákérdeztem a rendszerre. Azt mondta a parkolóőr, hogy egyelőre minden úgy van, mint a felszíni parkolásnál.