Szervezetek

BALATONFÜRED ÉS KÖRNYÉKE BORÚT EGYESÜLET

8230 Balatonfüred Pálóczi Horváth Ádám u. 36/d.

Elnök: Végh Endre

+36 87 341 663; +36 30 900 7451
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Honlap

Az Egyesület 13 taggal 2001-ben alakult Balatonfüred, Balatonszőlős, Aszófő, Tihany és Pécsely területén. Jelenleg, a tagok létszáma hatvan, a terület pedig bővült, Örvényes, Dörgicse, Balatonudvari, Balatonakali, Vászoly önkormányzatával, és szolgáltatóival. A résztvevők közül, többen a Balatonvin Borlovagrendnek is tagjai.

Az Egyesületnek nemcsak szőlőtermelő és borász tagjai vannak, hanem különböző szabadidős programokat, mint például lovaglás, vadászat, horgászat, vitorlázás, golfozás, kínálók is. A Borút célja, hogy a vendégek ne csak megkóstolják a finom balatoni borokat, hanem töltsenek el néhány éjszakát a térség szálláshelyein.

Mottó: „A borásznak jó bora, a vendéglősnek jó ételei legyenek, a szállásadó pedig nyújtson kényelmet az ide látogató vendégeknek.”

 

BALATONVIN BORLOVAGREND

8230 Balatonfüred, Hősök tere 1.

Nagymester: Koczor Kálmán

Tel: +36 30 956 2592
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Honlap

A borlovagrendet 1984-ben, az országban harmadikként, a Balatonfüred-Csopak Tája Szövetkezet alapította azzal a mintegy 30 szőlőtermelővel, borkereskedővel, borkedvelővel, akik célul tűzték ki a Balatonfüred-Csopaki borvidék borainak népszerűsítését. A Borrendnek ma már 71 tagja van, akik munkájukkal, tanácsaikkal segítik a szervezet tevékenységét.

Az Egyesület célja a Balatonfüred-Csopaki borvidék történelmi és kulturális hagyományainak ápolása, az itt termelt borok (különösen a kiváló olaszrizling) megismertetése a világ borkedvelőivel, és rendezvénysorozatok szervezésével hozzájárulni a magyarországi idegenforgalom (borturizmus) fejlesztéséhez, népszerűsíteni a vidék gasztronómiáját, tovább növelve ezzel a magyar vendéglátás hírnevét.

A Balatonvin Borlovagrend kezdeményezésére a Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége 1987-ben Balatonfüreden tartotta a XXIV. kongresszusát, amellyel sikerült felhívni a világ bortermelőinek, borkereskedőinek és borfogyasztóinak a figyelmét e táj történelmi hagyományaira, és kiváló szőlő- és bortermelői adottságaira. Munkájuk eredményeként ebben az évben nyerte el Balatonfüred a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. Ma már itt található a Borrend székhelye is.

A borlovagrend szoros kapcsolatot alakított ki a borvidék településeivel, s azok szőlőtermelőivel. Ennek megfelelően a települések szervezésében megrendezett borünnepek, szüreti felvonulások keretein belül avatásokat rendeznek, ahol a helyi szőlő-bortermelők is a borrend tagjaivá lesznek. Rendszeresen tartanak egyéb, borászati szakmai eseményeket és publikációkkal is hozzájárulnak a terület fejlődéséhez.

Az egyesület évezredes hagyományt kíván ápolni és a modern embert megismertetni egy minden korban elismert élvezeti cikkel, a borvidék szőlőtermelő munkájának gyümölcsével.

 

BALATONI BORKULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Alapító: Bende Richard

Levelezési cím: 8230 Balatonfüred, Pf. 201.
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Honlap

Az alapítványt a Balaton Borgaléria üzletlánc menedzsmentje hívta életre 2008-ban azzal a szándékkal, hogy a Balaton Borrégióhoz tartozó borvidékek fejlődését elősegítse. Azt szeretnék elérni, hogy az itt megtermelt kiváló minőségű balatoni borok a hazai és a nemzetközi borkultúra részeként ismertek és elismertek legyenek. Teszik ezt a Balatont körülölelő borvidékek marketing tevékenységének összehangolásával, a pincészetek számára egységes promóciós lehetőség biztosításával. Céljuk egy regionális borászati koalíció létrehozása. A Balaton Borgaléria és az Alapítvány törekvései tehát összefonódnak: minél több emberhez közel hozni a balatoni pincészetek hangulatát, s minél több emberrel megszerettetni a balatoni borok ízvilágát.

A Borgaléria és az Alapítvány a kereskedelmi és turisztikai funkciókon kívül a régió szakmai életéért is felelős. Negyedévente legalább egy olyan rendezvényt szerveznek az országban, melynek révén a fogyasztók számára a Balaton Borrégió középtávon méltó helyére kerülhet itthon és külföldön egyaránt.

Társrendezői a fővárosban minden év májusában tartandó nagy sikerű Balatoni Borok Fesztiváljának, amelyen alkalmanként 25-30 balatoni bortermelő számára biztosítanak megjelenési lehetőséget. Évente, szintén Budapesten, megrendezik a Balatoni Borbemutatót

Minden évben megszervezik a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását, a Balaton Winfert. A rendezvény célja: nemzetközi horizontú kitekintést és visszajelzést biztosítani a helyi termelőknek, növelni a balatoni borok ismertségét itthon és messze földön, valamint a fogyasztóknak hasznos információkkal szolgálni.

Részt vesznek az ország legnagyobb és legjelentősebb borászati és kulturális eseményén, a Budavári Borfesztiválon, ahol évről évre egyre több balatoni pincészet számára nyújtanak közös bemutatkozási lehetőséget.

Minden évben, november derekán megrendezik a Balatoni Borásztalálkozót, ahol a térség bortermelői számára kínálnak hasznos előadásokat, és fórumot az ágazat aktuális problémáinak megvitatására.

2010-ben útjára indították a Balaton Borkurírt, amely a Balaton Borrégió egyetlen boros témájú szaklapjaként a régió legaktuálisabb borászati és gasztronómiai kérdéseit taglalja, és bemutatja a térség méltán népszerű pincészeteinek egy-egy kimagasló minőségű termékét is.

PROGRAMOK
2017-03-25 11.00

A karikatúra Michelangelójának tartott Honoré Daumier tárlata.

2017-03-25 18.00

Sándor György estje.

2017-04-01 17.30

Megemlékezés.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


0℃
18.7℃
4 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Füredi-nek 2017.03.22/
Én úgy tudom, hogy először április 5.-én. Ha rosszul tudom, javítsatok ki! józsi
kerékpárosoknak 2017.03.22/
Felhívom minden kerekező társam figyelmét, hogy a Hajógyári út mellett, a Spár-parkoló végénél lévő savanyúvíz-forráshoz bevezető, kővel lerakott út tele van sz...
Füredi 2017.03.22/
Érdeklődnék,hogy a zöld hulladékok szállítása mikor kezdődik?