Oldal kiválasztása

Nem kellett megerőszakolni a várost

Szerző: | 2010-04-05.

Néhány év alatt annyit fejlődött és változott Füred, amihez általában több emberöltőnyi idő is kevés. A városépítés mellett szinte példátlan elszántsággal zajlanak a helyi kulturális beruházások. Miért fontos mindez? Paradigmaváltás Füreden? Beszélgetés Bóka Istvánnal.

Balatonfüreden az elmúlt néhány év alatt létesült egy új galéria és egy múzeum, felújították az arácsi népházat valamint a Jókai emlékházat, elindult egy új irodalmi folyóirat, teljes rekonstrukciót követően a Vaszary villában képtár nyílik. Az önkormányzat a megnövekedett intézményi struktúra működtetése érdekében, létrehozott egy nonprofit kft-ét, ráadásul úgy tűnik nincs megállás, eltökélt szándék egy színház- kulturális központ létesítése is. A jelenlegi viszonyok között szinte példátlan, hogy egy magyar település ilyen elszántsággal és ütemben kezdeményezze a kulturális beruházásokat.
Az alábbi beszélgetés a város irodalmi folyóirata, a Tempevölgy legújabb számában jelent meg.

– Összetett, tudatos fejlesztésekről van szó, amelyek a turizmust, a város rehabilitációt épp úgy szolgálják, mint a kultúrát. Ezek véleményem szerint szorosan összefüggnek, egymástól elválaszthatatlanok, főleg egy ilyen adottságú városban, mint Füred. A beruházások révén megújítottunk olyan városrészeket, amikre az uniós források nélkül esélyünk sem lett volna, de ennyivel nem elégedtünk meg, igyekeztünk értelmes funkciót is adni az új vagy éppen átalakított épületeknek. Ez nem más, mint a kultúra alapú városfejlesztés. Mindehhez ráadásul nem is kellett megerőszakolni a várost, Füred a kultúra helye.

– Mégiscsak kevés városban lehet találkozni ezzel a szemlélettel. Miért volt fontos mindez?

– Az itt élők életminőségén akartunk javítani. Ez úgy tűnik, meg is valósult. Vagy úgy, hogy igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat, tehát lakóhelyén minőségi koncertekre, kiállításokra és egyéb programokra mehet el, vagy úgy, hogy közvetve részesül az ezekből származó városi többletbevételekből. Ez utóbbi kevésbé látványos, de nagyon fontos, hiszen látható és érzékelhető: több területen is minőségi fordulatra lenne szükség, amit viszont csak a többletforrásokból tudunk biztosítani.

– Nem szokás a kulturális befektetésekre, mint jövedelmező ágazatra tekinteni.

– Az intézmények fenntartása sok pénzt emészt fel, például csak a Jókai Múzeum, a Vaszary villa és a Helytörténeti gyűjtemény működtetését ellátó Nonprofit Kft. fenntartása idén harminc millió forintba kerül, ami jelentős többlet költség, sőt jövőre mindez várhatóan még nagyobb összeg lesz. Egyelőre elbírja a város ezt a terhet, még úgy is, hogy a csökkenő állami támogatásból származó kiesést is az önkormányzatnak kell kipótolnia. Abban bízunk, hogy a kulturális befektetések révén nő a város bevétele, erre egyébként vannak is már jelek. Nehéz megmondani ugyan, hogy az egyes vendégek miért látogatnak el a városba, és azt sem tudjuk, akik nem jönnek, miért maradnak távol. Könnyen lehet, hogy a városba érkezők csak mellékesen veszik igénybe a kulturális lehetőségeket, szolgáltatásokat, de az biztos, tavaly az ismert gazdasági körülmények illetve néhány helyi probléma, mint például a Hotel Füred bezárása és a Kemping döcögős működése ellenére, az idegenforgalmi adóból származó bevétel nem csökkent a városban. Markánsan tudunk tartani tehát egy szintet, ehhez meggyőződésem, hogy hozzájárult az a rengeteg kulturális rendezvény, amit szerveztünk. Hosszútávon szerintem megtérülő beruházás a kultúrára áldozni. Van mögötte tartalom. A fejlesztések, a hozzáállás, a finanszírozás, a kulturális programok száma és minősége

Pár év alatt annyit fejlődött és változott a város, amihez általában több emberöltőnyi idő is kevés. Mondhatjuk, hogy egyfajta paradigmaváltás zajlik Füreden?

– Kétségtelen, építészetileg látványosan fejlődött a város, a tudatokban viszont mindez nem változik egyik pillanatról a másikra, a gondolkodásmód, a viszonyulás változása egy hosszú folyamat. A mindennapokban mindenki elsősorban a saját problémáival van elfoglalva, a privát élet bonyolítása, az hogy legyen munkahely, legyen megélhetés, mindennél fontosabb. A fürediek biztos büszkék a város fejlődésére, de ez a megélhetési esélyeikre nincs közvetlen hatással. De magam is úgy érzékelem, elindult valami. Füred most abban a helyzetben van, hogy a gazdasági légkör normalizálódása, az ország válságból való kilábalása esetén viszonylag gyorsan tud elindulni.
Balatonfüred a Közép-Dunántúli régióban turisztikai nagyhatalom. Ebből következik, hogy kulturális nagyhatalom is, mert mint már mondtam, a kettő nem választható szét. Gazdasági, turisztikai potenciálban, messze jobbak vagyunk a többi várostól. Fürednek egyedül annyi vendégéjszakája van, mint a régió összes városának együtt. Ez nagy erény, ennek köszönhetően például a pályázatokon jól tudtuk pozícionálni magunkat. Így valósulhatott meg a Balaton Ékköve két részes program, ami egy óriási kiugrási lehetőséget adott a városnak. Ezzel szerintem csak előztünk, idő kérdése és jönnek utánunk a többiek. Tihany, Veszprém, és a többi fontos város.

– Az önkormányzatnak milyen szinten kell és szabad befolyásolni a város kulturális életét?

– A városvezetésnek az intézményi feltételrendszert, a kereteket és a főbb szempontrendszert kell meghatároznia illetve folyamatosan erősíteni az emblematikus rendezvényeket, időről időre megújítani azokat, hiszen mondjuk az Anna-bál vagy a Kék szalag nélkül nehéz elképzelni Füredet. Jó lenne, ha el tudna indulni egy olyan folyamat, mint a turisztikában, ahol maguk a szereplők, akiknek a saját bőrére megy a játék, fogtak össze és az önkormányzattal együttműködve igyekeznek fejleszteni az ágazaton. Vége a potyautas szindrómának, a majd mások megteszik helyettem hozzáállásnak, igenis minden szereplőnek hozzá kell adnia a maga teljesítményét. Azt szeretném, hogy a kultúrában is hasonló folyamat induljon el, vannak egyébként erre utaló jelek, hiszen már most rengeteg kiszervezett program van, számos ötlettel keresik meg a várost. A civil szerveződéseknek be kell indulniuk.

– Mindezt nem olyan egyszerű megvalósítani egy kis városban, amely küzd számos, a jellegéből fakadó, olykor hátrányt jelentő, sajátosságával.

– Én látok erre esélyt. Megvannak azok a kulturális intézményi sarokkövek a városban, amelyek mentén el lehet indulni. A városvezetésnek az a dolga, hogy befogadó és nyitott legyen. Mondok egy példát. A műegyetem több tanszékének a végzős diákjai készítettek egy látványtervet Füred óvárosának átalakításáról. Szenzációs anyag készült. A tervekből egy olyan városrész rajzolódik ki, ahol jó élni, lakni, jó nézelődni, kávézni, sörözni, ahol vannak hangulatos terek, utcák. Nyilván az élet ennél sokkal bonyolultabb, hiszen vannak ületi érdekek, jogi problémák, a befektetők szempontjai, de az elkészült terv a szemlélet formálására kiválóan alkalmas. Ha nincs ez az anyag, akkor én sem kezdek el foglalkozni a felső városrész rehabilitációjával, mert azt gondoltam, ezt nem szabad megbolygatni, lehetetlen átalakítani. Mindenki látja, hogy az óvárosi rész, ha így marad, le fog pusztulni, de eddig ehhez senki nem mert hozzányúlni. Kell egy szereplő, aki képes mozdítani ezen, márpedig ez csak az önkormányzat lehet, – ehhez kaptunk most muníciót. A városrész rehabilitációjának látványtervét mindenképpen arra az egyetemi oktató gárdára bíznám, akik irányadása mellett a hallgatók elkészítették a terveket. Pályázni kell, mozgósítani a magántőkét, egyeztetni az érdekeltekkel, most úgy gondolom, 2012-ben akár el is indulhatnak a beruházások. Ez a szemlélet modellje lehetne a városi kulturális élet alakításának is.

Hogy gondolja, tíz-tizenöt év múlva milyen város lesz Balatonfüred?

– Egy több lábon álló, valódi értékekkel rendelkező, élhető kisváros lesz, reményeim szerint egy megújult óvárosi résszel és egy országos szinten is mérvadó kiállítóhellyel, a Vaszary villával. Füred tud mindent, ami egy ilyen méretű településtől elvárható. Meggyőződésem például, hogy egy városban kell, hogy legyen mozi. Ha veszteséges a fenntartása, ha olykor kevés is a néző, akkor is, hiszen mozi nélkül nincs város. Most azt látom, hogy vannak Fürednél nagyobb városok, ahol ez nem teljesül, pedig mindez elhatározás kérdése. Mi a fontos, miért érdemes áldozni. Úgy gondolom, ebben a tekintetben a város jó úton halad, és ez tíz-tizenöt év múlva talán még jobban érezteti majd hatását.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
December
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004