Oldal kiválasztása

A régi és az új között

Szerző: | 2010-05-16.

Műemlékvédelmi építészeti elismerést, ICOMOS-díjat kapott a Balatonarácson felépített üzletház és kávézó. A tervező, Vér Péter, maga is a városban lakik, így naponta megy el a ház mellett, mint mondja: nem lett rossz. „Szeretem, hogy használják, mert akkor nincs vele baj” – így az építész.

Hiába a díj, ahogy az már általában lenni szokott bizony a három éve elkészült épület eleinte nem aratott osztatlan sikert. Voltak, akik túl modernnek tartották, mások elnagyoltnak, de persze a többség elégedetten állapította meg: minden hivalkodás nélkül az épület egyszerre megváltoztatta a tér arculatát, markáns hangulatot adva a környéknek, nem mellesleg pedig a funkciónak is tökéletesen megfelel.

– Az volt ebben az izgalmas, hogy egy műemléki, falusias környezetbe, ráadásul egy templom közvetlen szomszédságába kellett egy teljesen kommersz igényt kielégítő épületet tervezni. Az örökségvédelmi hivatalnak, a főépítésznek, a megrendelőnek külön-külön voltak elvárásaik, és persze  az én fejemben is viszonylag hamar összeállt mit is akarok. Minél egyszerűbb, a hagyományos anyagokra támaszkodó épületet képzeltem el, amely amennyire csak lehet, elrejti a funkcióját, hiszen egy áruház nem igazán illik egy ilyen környezetbe. Úgy tűnik, sikerült mindezt kivitelezni – vélekedik Vér Péter, aki egyébként csupán egy nappal a pályázat lejárta előtt, a városi főépítész  ösztökélésére döntött úgy, benevezi az épületet.
A Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából adott díj indoklásában a következő áll:  Az épület feltűnés nélkül simul bele a környezetébe, megőrizve a régi és új közötti harmóniát, a hajdan ott állt lakóépület reinkarnációjával újjáteremtve a kis főteret, megőrizve a település léptékét. A saroktelken álló ház tiszta, egyszerű formanyelve egységes építészeti karaktert mutat: rend, bölcsesség, nyugodtság és derű sugárzik át minden homlokzatán.
– Az nem egy rossz érzés, hogy az elsők között sikerült olyan bevásárlóközpontot terveznem, ami nem csupán a funkciójának felel meg, de építészeti értéket is képvisel. Szeretem, hogy használják – teszi hozzá az építész.

Vér Péter 1995-ben szerzett építészmérnöki diplomát. Jelenleg három kollégájával együtt saját cégében dolgozik. Többek között ő tervezte Horváth Gábor veszprémi főépítésszel közösen a tihanyi szabadtéri színpadot, és a füredi Eszterházy strand épületeinek rekonstrukcióját. Munkáját több díjjal is elismerték.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004