Oldal kiválasztása

A falura is futja

Szerző: | 2010-10-28.

A Fürediek telepnek és falunak hívták sokáig az egymástól jól elkülöníthető városrészeket. A fürdőtelep fejlesztése után most mintegy két milliárdból megújulhat az egykori falu, a felső városrész is. Épületek, parkok és utcák újulnak meg, új közösségi tér létesül, átszabják a település központját.

 

– Régi vágya volt a Füredieknek, a városközpont fejlesztése. Most ez megvalósul, hiszen a programnak az épített környezet megújítása mellett elsődleges célja az, hogy a város a fürediekért is legyen. Ezért létesülnek új közösségi terek, hozunk létre és óvunk meg munkahelyeket, és ezért igyekszünk mindent megtenni a helyi vállalkozók védelmében – fogalmazott a város polgármestere a városházán rendezett sajtótájékoztatón.

Dr. Bóka István hangsúlyozta: a mintegy 630 millió forintos támogatást adó uniós programhoz Füred a szükséges önerőn kívül jelentős összeggel járul hozzá, ami nagy terhet jelent ugyan a város költségvetésének, de ezzel illetve a mintegy hétszáz millió forint magántőke bevonásával válik valóban tartalmassá a beruházás.
– Az épületek külső felújítása nem elegendő, azokat tartalommal kell megtölteni. Ezért gondoltuk úgy, hogy a Pálóczi kastélyt belülről is rendbe kell hoznunk. Nagyon fontos, hogy a vásárcsarnok felújításával igyekszünk olyan helyzetet teremteni a helyi vállalkozóknak, hogy versenyképesek maradhassanak az ide települt multinacionális cégekkel szemben. A modern, alternatív energiákat is felhasználó csarnokban negyven helyi kisvállalkozó kap majd helyet, nekik nem emelkedik majd a bérleti díjuk – mondta Bóka István.

Temesvári Balázs a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője kiemelte: a város az értékmegőrző városrehabilitációs program megvalósításával ismét bebizonyította, hogy jól ismeri az uniós fejlesztési irányelveket. – Az önkormányzat az egyházzal és vállalkozókkal együttműködve egy rendkívül összetett fejlesztési programot valósít meg, nem csupán infrastruktuirális beruházás zajlik majd, hanem a fejlesztések révén az itt élő lakosság számára is új lehetőségek nyílnak – vélekedett Temesvári Balázs, aki hozzá tette: jövőre a jelenleginél hatékonyabb, gyorsabb és jobb pályázati rendszer indul majd, így a városnak minden bizonnyal ismét lesz lehetősége a további fejlődésre.

A Füredet a fürediekért elnevezésű városfejlesztési program keretében öt épület újul meg. Az országos műemléki védettségű, zeneiskolaként működő Pálóczi kastély, a katolikus egyház tulajdonában lévő Piros iskola, amely a jövőben közösségi házként funkcionál majd, a Vásárcsarnok, valamint a polgármesteri hivatal épületei. Megújul a Kovászna park illetve az Ady-Kossuth-Arácsi úti kereszteződés, ahol körforgalmat építenek ki, a kettőt pedig egy új sétány köti majd össze. Rendezik a Kéki patak partját valamint rendezik a felújított épületekhez tartozó udvarokat és parkokat is. Az uniós programhoz a Füredi Római Katolikus Egyházközösség mintegy húsz millió forinttal, az önkormányzat, több mint kétszáz millió forinttal járult hozzá.

A város további közel háromszáznyolcvan millió forintból finanszírozza a Pálóczi kastély teljes belső felújítását, itt továbbra is a zeneiskola kap majd helyet, a városházával szembeni területre pedig közcélú mélygarázst építtet. Ezen a területen áll majd az a magánberuházásból létesülő két épület, amelybenüzletek, irodák illetve magánlakások mellett az okmányiroda is helyet kap. A felső városrész megújítása közel két milliárd forintba kerül majd. A munkálatok már szinte valamennyi helyszínen zajlanak, a tervek szerint egy év múlva elkészül a teljes beruházás.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004