Oldal kiválasztása

A zenélő kastély

Szerző: | 2010-12-07.

Javában zajlik az országos műemléki védettségű Pálóczi kastély teljes, korhű rekonstrukciója. A kilincsektől, a kétszárnyas faajtókon át, a falak színéig, mindent eredeti állapotának megfelelően újítanak fel, de lesz új hangverseny terem is. Ha elkészül, ez lesz az ország egyik legszebb zeneiskolája.

A tervek szerint jövő nyárra készül el a mintegy háromszáz millió forintos, részben uniós, részben önkormányzati forrásból finanszírozott beruházás. Az 1785-87 között épült kastély nem csak egyedi hangulatú és patinájú kulisszaként szolgál majd a zeneiskola diákjainak, hanem korszerű, a többféle tanszak igényeihez igazított tanintézményként is.

– Három szinten, a korábbinál több tanteremben lesz lehetőség a zenetanulásra. Komoly levéltári kutató munka után kezdődött meg az épület rekonstrukciója, így mindent az eredeti állapotának megfelelően újítanak fel, de emellett, ahol lehet, korszerűsítik is az épületet, így lift épült és a keskeny ablakok miatti gyér fényviszonyokat is modern technológiával kompenzálják majd. Az épület és benne a zenei műhelyként, egyfajta központként működő iskola úgy gondolom méltó lesz Füredhez – vélekedik Csincsi Ferenc a Ferencsik János Zeneiskola igazgatója.

Az intézmény diákjai jelenleg a város általános iskoláiban szétszórva tanulnak, a zenekari próbák helyszínei is változnak, a szinte a teljes zenei palettát átfogó tanszakok is egymástól elkülönülve működnek. A körülmények tehát a felújítás miatt közel sem ideálisak, a diákoknak, a szülőknek és az iskola tanárainak is nehézséget okoznak, ám az intézmény vezetője bízik benne, hogy a megújult zeneiskola kárpótolja majd a tanulókat, sőt még vonzóbbá válik a füredi zenei oktatás.

– A tetőtér beépítése és a teljes akadálymentesítés mellett egy térrendezés révén lesz egy száz fő befogadására alkalmas koncert termünk is. Hangulatos tér lesz, impozáns, Balatonra néző terasszal. Szeretnénk egy jó minőségű zongorát majd ide beállítani, és jobbnál jobb koncerteknek vagy más ide illő rendezvényeknek helyet adni. Ez nagy lehetőség nekünk és a város számára is. Van még kapacitásunk, jövő tanévtől a jelenleginél több diákot is tudnánk fogadni. Itt minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy felkészítsük a diákokat a felsőfokú zenei továbbtanulásra, aki pedig nem készül zenei pályára az is kap egy erős zenei alapműveltséget és hangszeres tudást – fogalmazott Csincsi Ferenc.

A Füredet a fürediekért elnevezésű városfejlesztési program keretében öt épület újul meg. A Pálóczi kastély mellett, a katolikus egyház tulajdonában lévő Piros iskola, amely a jövőben közösségi házként funkcionál majd, a Vásárcsarnok, valamint a polgármesteri hivatal épületei. Megújul a Kovászna park illetve az Ady-Kossuth-Arácsi úti kereszteződés, ahol körforgalmat építenek ki, a kettőt pedig egy új sétány köti majd össze. Rendezik a Kéki patak partját valamint rendezik a felújított épületekhez tartozó udvarokat és parkokat is, a városházával szembeni területre pedig közcélú mélygarázst építenek. Ezen a területen áll majd az a magánberuházásból létesülő két épület, amelyben üzletek, irodák illetve magánlakások mellett az okmányiroda is helyet kap. A felső városrész megújítása közel két milliárd forintba kerül majd.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
február 22 - február 28
  • 22
    Nincsenek események
  • 23
    Nincsenek események
  • 24
    Nincsenek események
  • 25

    Felfoghatatlan valóság

    18:00 -20:00
    2021.02.25
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Horányi Gábor fizikatanár online előadása.

  • 26
    Nincsenek események
  • 27
    Nincsenek események
  • 28
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004