Oldal kiválasztása

Füred 2010

Szerző: | 2011-01-01.

Sűrű év volt. Megnyílt az enyészetből előkapart Vaszary Villa, hogy aztán több, országos szinten is figyelemre méltó tárlatnak adjon helyet, megújult a Jókai Emlékház, lett Városi Múzeum és Tesco. Városimázs díj harmadszor, első hely a Virágos Magyarországért versenyen.

Márciusban átadták az Ipolyt, a város talán legjobb adottságú szállóját. A felújítás évekig húzódott, a végösszeg mintegy hétszáz millió forint. Az eklektikus műemlék épület a fáradt sárgájával, a tovább szőhető izgalmas múltjával, a Balatonra néző teraszaival, és a Szép Ernő szobájával tagadhatatlanul az egyik kedvencünk.

Még ebben a hónapban megnyílt az új üzletház is, mégpedig Tesco Marina Center néven, amit mondjuk azóta sem nevezett soha, senki így. Bár saját műfajában kétségkívül az ország egyik legszebb épületét sikerült a városban megvalósítani, az üzletház jelenléte és működése azóta is beszédtéma, – sikk szapulni, a parkolóháza mégis szinte mindig tele van.

Tavasszal bejelentik: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország leglátogatottabb városainak élmezőnyében van Balatonfüred, 2009-ben félmillió vendégéjszakát regisztráltak itt, így számos nagyvárost és népszerű úti célpontot megelőzve a belföldi, külföldi turizmust együttvéve az ország hatodik legnépszerűbb települése Füred. Mind a külföldi, mind a magyar turisták körében kiemelkedően népszerű a város. Miközben a beutazó turizmust figyelembe véve a mintegy 240 ezer vendégéjszakájával, még a térségi nagy riválist, Siófokot is megelőzve az ország ötödik leglátogatottabb helye Füred, addig a statisztika szerint a belföldi vendégforgalom is nőtt a városban, tavaly közel 260 ezer magyar szállásfoglalást regisztráltak.

Májusban jönnek az ékkövek. Be lehet költözni Jókaihoz, van Városi Múzeum és elkészül a Vaszary Villa. A visszafogott számításaink szerint is minimum háromszor átadott képtár és az ott helyet kapó szellemiség szintén közel áll a szívünkhöz, annál is inkább, mert itt járt Nádler István, Hegyi Lóránd, zenélt itt Binder Károly, Snétberger Ferenc, és mindenekelőtt Bach Goldberg – variációi is itt szólaltak meg. Voltak itt klasszikusok, mint Vaszary János, és Márffy Ödön, egy kis Csinszka mítosz, már csak arra várunk, hogy az egykori hercegprímás parkjában végre legyenek igazi szabadtéri koncertek. (Ez volt egyébként Füred eddigi legnagyobb, mintegy kétmilliárdos városfejlesztési programja. Új kulturális intézmények létesültek, utcák, parkok, épületek újultak meg.)

Május első hétvégéjén már teltház Füreden. Sorban állás a fagyiért. Lepirult arcok. Szemlélődés a sétányon napszemüvegek mögül. Apukák a parkolóban piros Ferrarit néznek. Nincs hely a kávézókban. Évődés a szökőkútnál, ki legyen a fotón. Heverés a stégen. Néhányan a strand felől érdeklődnek. Az első igazi roham és vonulás. Motorral, cangával, luxus autóval. Gondosan kikenve, gyerekkel, kutyával, elegánsan vagy éppen szandálban mezítláb – úgy tűnt, mindenki lent a parton.
Aztán ez nem volt mindig így, érkezett a meglett fákat kicsavaró, tetőket megrongáló irdatlan vihar és szinte a végeláthatatlan esőzés. Ennek ellenére celebek sárkányhajókkal versenyeztek a Balatonon, megújult a Kisfaludy strand, mi több, a gyepszőnyegének állapota igazi városi bestseller lett, mint ahogy hetekig izgalomban tartotta a várost az is, hogy mi lesz a sorsa a Kiserdőben apró cetlikkel megjelölt fáknak. Volt trónfosztás a Kékszalagon, romantikus reformkori felvonulás, borhét háromszáz borral a parton, és persze Anna-bál. Nyíltvízi Úszó EB, kézilabdások sikere a KEK-ben, Szálinger Balázs sikere a Quasimodo Költőversenyen.

Közben Füred harmadszor is Városimázs díjat kapott, a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen a háromszázötvenegy település közül a városok kategóriájában első lett. Megvoltak a választások is, a város polgármestere országos szinten is kiemelkedő eredménnyel újra bizalmat kapott. Nem mellesleg elkezdődött a városközpont felújítása, először volt adventi vásár és közben szép csendben befagyott a Balaton.

Ja és Füred komoly pozíciókat vívott ki magának az internetes portálokon, a Facebookon össze is gyűjtöttek néhány érvet arra: mit lehet szeretni Füreden? Íme néhány válasz a hosszú listából:
Az igazi hullámot, a kikötőt, a régi épületeket, a naplementét, a velős pirítóst a hat lépcsősben, a vitorlásokat, a borvidéket, a krémest a Bergmannban, a felújított városrészt a szívkórház környékén, hogy itt soha nincs munka, csak szabadság, nyáron a pörgést, télen a nyugalmat, a Karolinát, a Lóczyt, a Tagore sétányt, a hekket, az Anna-bált, a Peront, a mólót, a naplementét, a régi villákat, amikről nem lehet tudni, lakják őket vagy sem, a Balaton füredi színét, a kihívó, félig pucér, nyári Füredet és az őszi melankolikus dámát, a jég roppanásainak hangját, a Balatonba lógatott lábamat, a Kisfaludy strandot, a klímát, a hattyúkat, hogy itt él az édesanyám, az arácsi állomást, a tihanyi panorámát a partról, a hajózást, a fehér templom esti fényeit, a Bazsalikomot, a Seklit, a kilátást a Tamás-hegyről, az esténként a partról felszűrődő hangokat, a Flamingo Discot, a Kossuth forrás vizét, azt, ha vége az Anna-bálnak, a munka közbeni hideg sört a szállodában, a hat lépcsőst, a vadkacsákat, a kilátást a teraszomról, az óriás csavaros csoki-vanília-eper fagyit, a Kedvest, a pálinkaházat, a Borhetet, a görög falut, a strandolást a kisbarátokkal, bandázást otthon, családdal bandázni, vitorlázni, mindenhova gyalog menni, Figuláékat, a virágillatot, a csendet, azt, hogy a legszebb város az északi parton, hogy egyszerűen a legjobb itt lakni.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
December 1
  • 01
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004