Oldal kiválasztása

Szerző: | 2011-01-07.

A város kiindulópontja és emblematikus része. Innen eredeztethető a ma is büszkén vállalt, a magyar reformkor pezsgő szellemi életének hagyománya, a fürdővárosi hírnév, Jókai Mór, Széchenyi István, Blaha Lujza, Eötvös József, Rabindranat Tagore és a többi, hozzájuk hasonló szellemi nagyság öröke, – ma pedig klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és zugaival az idelátogató turisták elsődleges célpontja.

Sokan zarándokoltak ide, ki gyógyulni, ki alkotni, ki élhető otthont keresve, vagy éppen hideg fürdőt, ivókúrát venni, netán elmerülni néhány éjszakára a társasági életben. Itt zajlott minden lényeges, és kis túlzással ma sincs ez másként.

Két markáns, hangsúlyos, egymásba futó utca: a Blaha és a Kisfaludy a maguk híres épületeivel és köztereivel. Műemlékek, egykor itt járt alakokról szóló anekdoták, a házakhoz tartozó dicső történelem, na és persze teraszos éttermek, cukrászdák.

A ma is működő Tibor fürdő. A Gyógy-tér, a megannyi hírességnek gyógyulást adó Szívkórházzal és a téren kissé félrehúzódva álló, legendás vizű Kossuth forrással. Blaha Lujza és Jókai impozáns villája, Vaszary Kolos egykori hercegprímás rezidenciája, ami ma galéria. A Horváth-ház, az Anna-báloknak helyet adó, már a reformkor idején is kedvelt árkádos szálló és vendéglő, az Anna Grand Hotel. A római Pantheon képére formált Kerek templom. Füredi Panteon, Rózsa kert, Széchenyi park és a Tagore sétány.

 

Reformkori séták

A város kulturális missziónak tartja a reformkori településrész bemutatását. A Városi Múzeumban működő Látogatóközpont munkatársai sétákat, tematikus utakat szerveznek a Savanyúvíz és környékének megismertetésével. Az idegenvezetést érdekes anekdotákkal, legendákkal és balatonfüredi témájú művek idézeteivel teszik színessé. Csoportoknak bővített borkóstolással, kulturális intézmények látogatásával, reformkori menüvel, irodalmi felolvasással bővített sétaprogramok.

Sétaútvonalak

A Látogatóközpont elől induló séta a Blaha Lujza utcán vezet végig, ahol az épületek történetein túl anekdotákat hallhatnak a „nemzet csalogányának” nevezett színésznőről, Jókai Mórról, a Posta-házról, valamint az első Anna-bálról, s a hozzá fűződő hagyományokról. A Horváth-ház érintésével a séta tovább folytatódik az Anna Grand Hotelhez, mely már a reformkor idején is kedvelt vendéglője volt a művészeknek. Az árkádok alatt megtekinthető a Füredi Panteon. A Gyík szobornál a színházi életről, a Kossuth forrásnál Balatonfüred gyógyító vízének legendáiról, valamint az egykori Fürdőház (ma Állami Szívkórház) híres orvosairól és betegeiről hallhatnak érdekes történeteket. Innen az út a Tagore sétányra vezet, ahol olyan híres személyiségek szobrai állnak, mint Deák Ferenc, Széchenyi István, Kisfaludy Sándor, de itt található a Lantos lány szobra, Blaha Lujza Emlékpadja, a Halász és a Révész, valamint a Rózsakert is. 

A séták időtartama 60 perc. A sétán bejelentkezés alapján lehet részt venni.

Csoportoknak a hét bármely napján tartunk vezetést.(Előzetes bejelentkezés két nappal a tervezett séta időpontja előtt szükséges!).

Bejelentkezés és további információ:

Látogatóközpont
8230-Balatonfüred, Blaha Lujza utca 3
Tel.: +36-30-654-5779
Web: www.furedkult.hu
E-mail: seta@furedkult.hu
Jegy: diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft, felnőtteknek 1500 Ft, családi jegy 4000 Ft. Csoportoknak a program és a létszám függvényében egyedi árajánlat!

Bővített reformkori séták

Reformkori séta borkóstolással

Ízelítő a Balaton Régió külön fajta boraiból, összekötve egy kellemes sétával. A program egy órás reformkori sétát, valamint három, a régióra jellemző borfajta megismerését és kóstolását kínálja. Sétaútvonal: Kerek templom – Jókai obeliszk – Városi Múzeum – Blaha nyaraló – Balatoni Borok Háza – Posta-ház – Horváth-ház – Anna Grand – Gyógy tér – Tagore sétány – Rózsakert – Halász és a Révész szobra – Tagore fája – Borkóstolás pincelátogatással. Program időtartama: 90 perc.

Reformkori séta a Kiserdő érintésével (júliustól)

A séta folyamán kitérőt teszünk a felújított Kiserdőbe – érintve az Esterházy szállót -, ahol a Dunántúl első magyar nyelvű színházának történetével és történeteivel ismerkedünk meg, miközben megpihenhetünk a padokon. A séta a Tagore sétányra ér le, ahonnan az útvonal azonos a hagyományos sétáéval. Séta időtartama: 90 perc.

Reformkori séta és a Városi Múzeum látogatása

A séta elején, a Kerek templomtól a Városi Múzeumba vezet utunk, ahol a múzeum kiállítását látogatjuk meg, amely négy téma: a színház, a Savanyúvíz, a közlekedés és az Anna-bál csoportosítva mutatja be Balatonfüred reformkori történetét. Sétánkat a hagyományos útvonalon folytatjuk. A program időtartama 100 perc.

Reformkori séta és a Jókai Mór Emlékház látogatása

A séta végén látogatást teszünk a Jókai Mór Emlékházba, megismerve Jókai Mór élettörténetét és az Arany ember születésének bölcsőjét. Sétaútvonal: Kerek templom – Jókai obeliszk – Városi Múzeum – Blaha nyaraló – Balatoni Borok Háza – Posta-ház – Horváth-ház – Anna Grand – Gyógy tér – Tagore sétány – Rózsakert – Halász és a Révész szobra – Tagore fája – Jókai Mór Emlékház látogatása. A program időtartama: 110 perc.

Reformkori séta és a Vaszary Villa látogatása

A séta utolsó állomása a Vaszary Villa, ahol a villa-galéria kiállításainak megtekintése szerepel a programban, az időszaki kiállítások függvényében. A kiállítások megtekintésén túl Vaszary Kolos és a villa történetét is megismerhetik. Sétaútvonal: Kerek templom – Jókai obeliszk – Városi Múzeum – Blaha nyaraló – Balatoni Borok Háza – Posta-ház – Horváth-ház – Anna Grand – Gyógy tér – Tagore sétány – Rózsakert – Halász és a Révész szobra – Tagore fája – Vaszary Villa. Program időtartama: 150 perc.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Augusztus
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004