Oldal kiválasztása

Szervezetek

BALATONFÜRED ÉS KÖRNYÉKE BORÚT EGYESÜLET

Elnök: Végh Endre

Az Egyesület 13 taggal 2001-ben alakult Balatonfüred, Balatonszőlős, Aszófő, Tihany és Pécsely területén. Jelenleg, a tagok létszáma hatvan, a terület pedig bővült, Örvényes, Dörgicse, Balatonudvari, Balatonakali, Vászoly önkormányzatával, és szolgáltatóival. A résztvevők közül, többen a Balatonvin Borlovagrendnek is tagjai.

Az Egyesületnek nemcsak szőlőtermelő és borász tagjai vannak, hanem különböző szabadidős programokat, mint például lovaglás, vadászat, horgászat, vitorlázás, golfozás, kínálók is. A Borút célja, hogy a vendégek ne csak megkóstolják a finom balatoni borokat, hanem töltsenek el néhány éjszakát a térség szálláshelyein.

Mottó: „A borásznak jó bora, a vendéglősnek jó ételei legyenek, a szállásadó pedig nyújtson kényelmet az ide látogató vendégeknek.”

BALATONVIN BORLOVAGREND

Nagymester: Koczor Kálmán

A borlovagrendet 1984-ben, az országban harmadikként, a Balatonfüred-Csopak Tája Szövetkezet alapította azzal a mintegy 30 szőlőtermelővel, borkereskedővel, borkedvelővel, akik célul tűzték ki a Balatonfüred-Csopaki borvidék borainak népszerűsítését. A Borrendnek ma már 71 tagja van, akik munkájukkal, tanácsaikkal segítik a szervezet tevékenységét.

Az Egyesület célja a Balatonfüred-Csopaki borvidék történelmi és kulturális hagyományainak ápolása, az itt termelt borok (különösen a kiváló olaszrizling) megismertetése a világ borkedvelőivel, és rendezvénysorozatok szervezésével hozzájárulni a magyarországi idegenforgalom (borturizmus) fejlesztéséhez, népszerűsíteni a vidék gasztronómiáját, tovább növelve ezzel a magyar vendéglátás hírnevét.

A Balatonvin Borlovagrend kezdeményezésére a Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége 1987-ben Balatonfüreden tartotta a XXIV. kongresszusát, amellyel sikerült felhívni a világ bortermelőinek, borkereskedőinek és borfogyasztóinak a figyelmét e táj történelmi hagyományaira, és kiváló szőlő- és bortermelői adottságaira. Munkájuk eredményeként ebben az évben nyerte el Balatonfüred a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. Ma már itt található a Borrend székhelye is.

A borlovagrend szoros kapcsolatot alakított ki a borvidék településeivel, s azok szőlőtermelőivel. Ennek megfelelően a települések szervezésében megrendezett borünnepek, szüreti felvonulások keretein belül avatásokat rendeznek, ahol a helyi szőlő-bortermelők is a borrend tagjaivá lesznek. Rendszeresen tartanak egyéb, borászati szakmai eseményeket és publikációkkal is hozzájárulnak a terület fejlődéséhez.

Az egyesület évezredes hagyományt kíván ápolni és a modern embert megismertetni egy minden korban elismert élvezeti cikkel, a borvidék szőlőtermelő munkájának gyümölcsével.

BALATONI BORKULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Alapító: Bende Richard

Levelezési cím: 8230 Balatonfüred, Pf. 201.
e-mail: info@balatoniborkulturaert.hu

Az alapítványt a Balaton Borgaléria üzletlánc menedzsmentje hívta életre 2008-ban azzal a szándékkal, hogy a Balaton Borrégióhoz tartozó borvidékek fejlődését elősegítse. Azt szeretnék elérni, hogy az itt megtermelt kiváló minőségű balatoni borok a hazai és a nemzetközi borkultúra részeként ismertek és elismertek legyenek. Teszik ezt a Balatont körülölelő borvidékek marketing tevékenységének összehangolásával, a pincészetek számára egységes promóciós lehetőség biztosításával. Céljuk egy regionális borászati koalíció létrehozása. A Balaton Borgaléria és az Alapítvány törekvései tehát összefonódnak: minél több emberhez közel hozni a balatoni pincészetek hangulatát, s minél több emberrel megszerettetni a balatoni borok ízvilágát.

A Borgaléria és az Alapítvány a kereskedelmi és turisztikai funkciókon kívül a régió szakmai életéért is felelős. Negyedévente legalább egy olyan rendezvényt szerveznek az országban, melynek révén a fogyasztók számára a Balaton Borrégió középtávon méltó helyére kerülhet itthon és külföldön egyaránt.

Társrendezői a fővárosban minden év májusában tartandó nagy sikerű Balatoni Borok Fesztiváljának, amelyen alkalmanként 25-30 balatoni bortermelő számára biztosítanak megjelenési lehetőséget. Évente, szintén Budapesten, megrendezik a Balatoni Borbemutatót

Minden évben megszervezik a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását, a Balaton Winfert. A rendezvény célja: nemzetközi horizontú kitekintést és visszajelzést biztosítani a helyi termelőknek, növelni a balatoni borok ismertségét itthon és messze földön, valamint a fogyasztóknak hasznos információkkal szolgálni.

Részt vesznek az ország legnagyobb és legjelentősebb borászati és kulturális eseményén, a Budavári Borfesztiválon, ahol évről évre egyre több balatoni pincészet számára nyújtanak közös bemutatkozási lehetőséget.

Minden évben, november derekán megrendezik a Balatoni Borásztalálkozót, ahol a térség bortermelői számára kínálnak hasznos előadásokat, és fórumot az ágazat aktuális problémáinak megvitatására.

2010-ben útjára indították a Balaton Borkurírt, amely a Balaton Borrégió egyetlen boros témájú szaklapjaként a régió legaktuálisabb borászati és gasztronómiai kérdéseit taglalja, és bemutatja a térség méltán népszerű pincészeteinek egy-egy kimagasló minőségű termékét is.

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2019 >
december 02 - december 08
  • 02
    Nincsenek események
  • 03

    A víz kincs, vigyázzunk rá!

    17:00 -19:00
    2019.12.03
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Gőcze Tibor előadása.

  • 04
    Nincsenek események
  • 05

    Bachtól a Carmenig

    18:30 -20:00
    2019.12.05
    Balatonfüred, Gyógy tér
    Balatonfüred, Gyógy tér

    Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje.

    Nigun Band koncert

    19:00 -21:00
    2019.12.05
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    A Parker Jazz club estje.

  • 06
    Nincsenek események
  • 07
    Nincsenek események
  • 08
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004