Oldal kiválasztása

Vizsgálják az orvosi ügyeletet

Szerző: | 2011-02-02.

Vizsgálat indul a város közvéleményét megrázó kétéves kislány tragikus halálesete ügyében. Egymással párhuzamosan, ám egymástól függetlenül két eljárás is zajlik, amelyekben az orvosi ügyelet működését illetve a gyermek halálával végződő konkrét eset körülményeit igyekeznek tisztázni.

 


A legutóbbi jelentések szerint négy életet követelt az influenza az országban, köztük egy füredi kétéves kislányét. A szülők bejelentést tettek a kistérségi népegészségügyi szervezetnél és kérték a haláleset körülményeinek kivizsgálását, mert véleményük szerint a városi orvosi ügyelet nem járt el kellő körültekintéssel, a kislány túl későn kapott orvosi ellátást.

Ozsvár Zsófiát a fehérvári kórház infektológusát, regionális szakfelügyelő főorvost illetve dr. Hubert Jánost a megyei háziorvosok szakfelügyelő főorvosát kérte fel a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezet (korábban ÁNTSZ) kistérségi intézete, hogy végezzék el a tragikus eset kapcsán a vizsgálatokat.

– A kistérségi háziorvosi szakfelügyelő már lefolytatott egy vizsgálatot, de úgy döntöttünk, további eljárásokat kezdeményezünk, amelyekben a konkrét eset mellett a füredi orvosi ügyeleti rendszer működését is vizsgálják. A független szakértői vizsgálatok elkészültéig nem szerencsés különböző feltételezésekbe bocsátkozni. A jövő hét végére várhatóan elkészülnek a jelentések, ígérhetem, hatáskörünknél fogva az azokban foglalt megállapításoknak megfelelően intézkedni fogunk – válaszolta érdeklődésünkre a helyettes kistérségi tisztifőorvos.
Dr. Bujdosó László
elmondta: már most kezdeményezte, hogy a továbbiakban a háziorvosi ügyeletre beérkező valamennyi telefonhívást rögzítsék illetve szorgalmazza, hogy a jövőben az ügyelet a mentőszolgálattal közös diszpécserszolgálatot működtessen, így egy standard szakmai eljárási rendszer alapján dőlne el, milyen ellátást és kitől kap a telefonon segítséget kérő.

– Valószínűleg újra kell majd szabályozni az orvosi ügyeleti rendszer működését, pontosan rögzíteni kell az egyes hatásköröket, kinek, mi a kötelessége és kompetenciája. Ugyanakkor komoly problémának látom, hogy Balatonfüreden a közösségbe járó gyermekek körében igen kevesen kapták meg az influenza vírus elleni védőoltást. A meghalt kislány és szülei sem voltak beoltva. Egyértelműen kommunikálnia kell az orvosoknak, hogy igenis jelenleg a védőoltás a leghatékonyabb védekezés az influenza ellen. Az elmúlt héten a városban megháromszorozódott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a járvány elején járunk, de még mindig nem késő beadatni a védőoltásokat – hangsúlyozta Bujdosó László, aki hozzá tette: korábban nem érkezett hozzájuk panasz az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban, nem kaptak olyan jelzést, hogy az orvosok nem mennek ki a betegekhez.

balatonfured.hu
Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2020 >
Július

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004