Oldal kiválasztása

ROP 1.1. a „Balaton-part ékköve” projekt

A projektről készült rövidfilm megtekinthető itt.

A projekt keretében készült kiadványt elolvashatja itt.

ROP 1.1. a „Balaton-part ékköve” projekt

2003. évben Balatonfüred városa a reformkori településközpontra integrált, magánforrásokat is bevonni szándékozó, partnerségen alapuló településfejlesztési akciótervet dolgozott ki az önkormányzat központi szerepvállalásával.
A program megvalósítása során mintegy 650 M Ft értékű fejlesztést valósított meg az önkormányzat a reformkori városrészben, melyhez az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Európai Uniós pályázati forrásokat is igénybe vett.

Az önkormányzat 2004. május elején „A Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden” címmel pályázatot nyújtott be a Regionális Fejlesztés Operatív Program 1.1. számú, Turisztikai vonzerők fejlesztése intézkedésre.
A pályázati program keretében a város a műemlékekben gazdag, hanyatlófélben lévő fürdőtelepi városközpont rehabilitációját: két utca és két épület teljes rekonstrukcióját továbbá szabadtéri színpad kiépítését kívánta megvalósítani.

A pályázatot a Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága 378.856.627 Ft összegű támogatásban részesítette. A támogatás 65 %-a 246.256.807 Ft az Európai Unió Reionális Fejlesztési Alapjából származik, 35 %-a 132.599.819 Ft magyar kormányzati társfinanszírozás.

A támogatási szerződést Balatonfüred városa elsoként, ünnepélyes keretek között írta alá a Közép-Dunántúli Régióban, 2004. december 10-én.

2005. és 2006. évben sikeresen végrehajtottuk a pályázatban vállalt programot:

* A Blaha és a Kisfaludy utcák felújítása során a gyalogosok elsőbbségét biztosító, díszkő burkolattal ellátott forgalomcsillapított zónák kerültek kialakításra új utcabútorokkal.
* A Blaha u. 5. szám alatti épületben elkészült a Balatoni Borok Háza, amely a térség borászati központjaként szakmai kiállítások helyszíne. A bormúzeum, valamint a borkóstolási lehetőség kielégíti a turisták borászattal kapcsolatos igényeit.
* A régi mozi épületében kulturális rendezvények szervezésére és kiállítások befogadására alkalmas Képzőmuvészeti Galéria létesült, melyhez új szabadtéri színpad és nézőtér kapcsolódik.
* A program keretében megújult a környező parkrész mintegy 3000 m2-en.
* A fejlesztések figyelembe vették a parkolással, az akadálymentesítéssel, a higiéniás kiszolgáló létesítmények kialakításával kapcsolatos igényeket.

Az önkormányzati fejlesztések révén rendezetté váló környezetben megindultak a magánberuházások is, elsosőrban a gyógy-és egészségturizmushoz kapcsolódó szállodafejlesztések.

A ROP támogatásból megvalósult fejlesztések lehetővé tették a történelmi és kulturális értékek kihasználását, az idegenforgalmi szezon meghosszabbítását és differenciált turisztikai kínálat kialakítását. Ezáltal növekedett Balatonfüred és a Balatonfüredi Kistérség turisztikai vonzereje, javult a városban és a térségben élők életminősége, bővültek a helyi foglalkoztatás lehetőségei.

Tekintse meg a projekttel kapcsolatos képeket:

* Nyertes uniós pályázat támogatási szerződésének aláírása 2004. december
* Fürdőtelep rehabilitáció 2005. november
* ROP átadási ünnepség 2006. július
* Megvalósult a Balaton-part ékköve projekt Eu-s támogatásból

Megosztás

Programok

< 2019 >
December

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004