Oldal kiválasztása

Kételyek és válaszok

Szerző: | 2011-02-17.

A fürdőház egyelőre csak tervezett megépítése kapcsán tovább tart a honlap fórumán a vita. A kuriózumnak számító új fejlesztési tervet ugyan sokan támogatják, de vannak ellenzői is, sőt a város más beruházásait is érte kritika. Dr. Bóka István a város polgármestere válaszol a felvetett aggályokra.


– Továbbra is tartja magát a vélekedés, hogy a tervezett fürdőház az eredeti épülettől eltérő méretben épül majd meg. Valósak az aggodalmak?

– Nem győzöm hangsúlyozni, csak az a forma épülhet meg, mint ami 1945-ig állt, azokkal a külső és belső méretekkel, magassággal, szélességgel, hosszúsággal. A fürdőház tehát teljesen eredeti állapotában épülhet csak meg. A Balatonból 95m x 25métert fog a bejárón kívül elfoglalni. Az ebből kiszámított terület természetesen nem egyezik meg a hasznos alapterülettel, mert van egy alapszint és van egy kvázi emeleti szint, de méretében a régi Fürdőház épül újjá.


– A Jobbik sajtóközleményben utasította el a fürdőház szállodával együtt történő tervezett megépítését, csak az eredeti hidegfürdő megépítését támogatnák. Valótlannak nevezték azt az állítását, hogy a képviselő testület minden tagja támogatja a beruházást, mondván a Jobbik képviselőjének véleményét eddig senki nem kérte ki.

– „Örömmel” értesültem arról, hogy egy politikai párt talán hosszú idők óta először véleményt nyilvánít egy tervezett fejlesztés kapcsán Balatonfüreden. Ez eddig a város életében nem volt szokásos, de ezt természetesen el kell fogadnunk.
Korábban már elmondtam, nem vagyok biztos abban, hogy egy ilyen fejlesztés engedélyezhető-e, ez csak konkrét ügyintézés alapján dőlhet el.
Abban azonban biztos vagyok, hogy ha az eredeti Fürdőházat az eredeti funkcióval építjük meg ott is kellenek olyan változtatások az újkori szabványoknak megfelelően, amelyet a régi nem tartalmazhatott, ilyenek például a vizesblokkok. Határozott véleményem, hogy a tervezett fejlesztés semmiféleképpen nem okoz nagyobb kárt a Balaton ökológiájában, mint a régi, hiszen minden zárt rendszerben történik. Határozottan állítom, hogy az új fejlesztés kisebb környezeti kárral járna, mint amit például a vitorlások okozhatnak. (Természetesen támogatom a Balatonon a vitorlások jelenlétét minél nagyobb számban és vitorlás kikötők létesítését.) A Jobbik támogatja a régi típusú Fürdőházat, amely semmivel nem takar ki kisebb részt a panorámából, és semmivel nem okoz kisebb problémát a Balaton ökológiájának.
Nem állítottam azt, hogy minden képviselő Balatonfüreden támogatja az elképzelést, csak azt, hogy amikor egy testületi ülés után bemutattam a látványterveket és kértem a képviselők véleményét, ebben az ügyben ott csak támogató hozzászólások érkeztek, a többiek hallgattak. Azt állítottam, hogy amikor nyilvánosságra hoztam a legutóbbi rendes ülést követően az elképzelést, sem akkor, sőt utána még napokig sem keresett meg egyetlen képviselő, hogy nem ért egyet az elképzeléssel, annak ellenére, hogy a látványtervek bemutatásakor kifejezetten kértem őket, gondolkodjunk közösen és várom javaslataikat.
Ez az ügy láncreakciót nem indíthat el, mert ilyen Fürdőház a Balatonon csak egy-két helyen létezett.
Határozott véleményem, hogy Balatonfürednek minél több magas szolgáltatást biztosító éves nyitva tartású szállodával kell rendelkeznie. Meg kell nézni az újonnan épült és rendkívül nehéz gazdasági helyzetben dolgozó négy csillagos szállodák milyen módon járulnak hozzá a füredi éves foglalkoztatáshoz és milyen adóbevételeket biztosítanak a város számára az év minden hónapjában. Remélem a Hotel Füred fejlesztése, a Huray piac területének fejlesztése, és az egyéb területek fejlesztése a pénzügyi-hitel válság elmúlásával mielőbb elindul.


– A fürdőház megépítése kapcsán kritizálták a város néhány beruházását, mint például a Szent István téri most készülő épületegyüttest, arra hivatkozva, hogy nem láttak erről sem látványtervet és így a templomot részben kitakaró épület áll majd ott. Úgy tűnik tehát, néhányan azért fogadják kétkedve a fürdőházi beruházást, mert a város más fejlesztéseivel sem értenek maradéktalanul egyet.

– A mélygarázs és a felette magánberuházásban épülő épületegyüttes része a város rehabilitációs projektünknek. A város rehabilitációs projekt gyakorlatilag a Pálóczi kastélytól a Vásárcsarnokig és a mellette lévő Kovászna parkig számos épületet és közterületet foglal magába. A programot igazán hosszútávon készítettük elő, részben az uniós pályázat bürokratikus volta, részben az érdekeltek nagy száma miatt. A programot megalapozó IVS-t nyilvánosan tárgyaltuk a vállalkozások képviselőivel, intézményekkel, civil szervezetekkel 2008 tavaszától kezdődően. 2008. április 22-én lakossági konzultáció volt, lakossági kérdőívet készítettünk, amit a városi nyilvánosság fórumain terjesztettünk. Az üggyel a képviselő-testület több alakalommal foglalkozott, részben a kétfordulós pályázat okán, ahol valamennyi programelem megjelent. Az ülések nyilvánosak voltak, az előterjesztések a honlapon megtalálhatóak. Sajtótájékoztatókat tartottunk és sajtóközleményeket adtunk ki. Egyeztettünk a Katolikus Egyházzal is, hiszen ők is együttműködő partnerei a programnak.
A hivatallal szemközti terület épületeinek terveit is több alkalommal egyeztettük, a terveket tárgyalta nyilvános ülésen az önkormányzat illetékes bizottsága és a Balatoni Tervtanács, amely talán a legmagasabb építészeti fórum. A Tervtanács a tervet elfogadásra ajánlja. Tisztelettel kérdezem, ha bármit aggályosnak tartanak ezzel kapcsolatban, akkor miért nem kerestek meg ezzel korábban, miért nem kívántak az egyébként nyilvánosság előtt zajló ügyben konkrét kérdéseket feltenni, miért nem jelezték, hogy a konkrét terveket, legalább látványtervi szinten látni kívánják?

– Hasonló indokkal bírálták a bringa park létesítését is.

– A kerékpározás és a kerékpár-turizmus óriási lehetőség, ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy a felsővárost, a lakótelepet és a balatoni kerékpár utat új kerékpárút építésével össze tudjuk kötni. Remélem, erre pályázni tudunk. Kellenek azonban a kerékpár-turizmust kiszolgáló létesítmények, illetve turisztikai attrakciók, ilyen a Bringa-park is, amely véleményem szerint közvetlen hasznot a beruházóknak, üzemeltetőknek nem hoz, közvetetten mégis értéket jelent városunk számára az ide kötődő kerékpáros turista megmozgatásával. Tisztelettel várok minden olyan javaslatot, akár vállalkozók felajánlását, ötletét, hogy akár a kerékpározás, akár más, a város jövőképével egyező turisztikai ágazat alapinfrastruktúrája tekintetében pénzt kívánnak beruházni és ehhez kérik az önkormányzat segítségét, akár ingatlan biztosításával.

balatonfured.hu
Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004