Oldal kiválasztása

Új kutatóközpont a városban

Szerző: | 2011-02-19.

Átadták azt a 400 m2 alapterületű kutató-fejlesztő központot, amely a PharmAgora Életminőség Klaszter egyik fontos bázisa lesz. Az egészség- és gyógyszeriparban résztvevő klasztert 2007-ben hozta létre 11 kis- és középvállalkozás azzal a céllal, hogy összefogja az érintett cégek tevékenységét.

Az épületet európai uniós pályázat segítségével hozták létre mintegy 86 millió forintból, ennek felét fedezi a támogatás. A centrum létrehozásában érintett hat klasztertag egy projektcég, a Diemag-C Kft. keretében innovatív humán orvos-diagnosztikai és életminőséget javító eljárásokat dolgoz ki, új mérőrendszerek segítségével. Az épületet az esélyegyenlőséget és a környezetvédelmi irányelveket szem előtt tartva építették meg, geotermikus fűtés lévén földgázt egyáltalán nem használnak.

– Nagyon fontos ez a beruházás, ezzel a teljes programot, amely 2012. szeptemberében zárul, 65 százalékban teljesítettük -mondta Grosz György a klaszter elnöke. Budapestről a kutató-fejlesztő részlegünk költözött most le Balatonfüredre, ahol teljes támogatással fogadtak bennünket -tette hozzá az elnök. Az épületben helyet kapott minden, ami az új orvosi műszerek fejlesztéséhez kell, az elektronikai és számítástechnikai részleg épp úgy, mint a szenzorfejlesztési centrum. Itt fejlesztik tovább a bioszenzoron alapuló immunkémai analitikai mérőrendszert, az inzulinrezisztencia diagnosztikájához szükséges chipeket, a hozzátartozó kiértékelő szoftverrel, de a preklinikai kardiovaszkuláris szoftver- és hardverrendszert is Balatonfüreden fejlesztik. A centrum magasan képzett, kiváló szakembereket foglalkoztat, az induláskor 15 új dolgozó kezdhette meg a munkát, közülük hárman fürediek, öten a szűkebb régióból járnak be a Fürdő utcát elkerülő út mentén felépült központba.

Grosz György elmondta, ez a terület nem kíván sok dolgozót, viszont az a néhány ember, aki itt elhelyezkedett, magas szintű szellemi tőkét képvisel, nekik a legjobbnak kell lenniük a szakmában. Az átadáson dr. Bóka István polgármester örömét fejezte ki, hogy az elkerülő út mellett felépült az első újonnan létrehozott cégbázis, amely ráadásul olyan munkahelyeket teremtett, amelyből eddig kevés volt a városban.
– Tudjuk, hogy ez a 15 munkahely nem túl sok, de elindult valami, amire már lehet építkezni – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, a helyi foglalkoztatásban nagyon fontos az idegenforgalom, a füredi szállodák, amelyek éves munkahelyeket biztosítanak, de a város fejlődése szempontjából fontos új irányokat is keresni. A kutatás-fejlesztés lehet az egyik ilyen kitörési pont, a város harmadik lába, amely helyben tartja a kvalifikált munkaerőt is -mondta köszöntőjében a városvezető.
A Diemag-C kutató-fejlesztő központ után a szomszédos telken is hamarosan építkezés kezdődik, ott két klasztertag  biotechnológiai kutató-fejlesztő labort tervez.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2019 >
november 18 - november 24
  • 18
    Nincsenek események
  • 19
    Nincsenek események
  • 20
    Nincsenek események
  • 21
    Nincsenek események
  • 22
    Nincsenek események
  • 23
    Nincsenek események
  • 24

    Reformkori séta

    15:00 -16:30
    2019.11.24
    Balatonfüred, Tagore sétány
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Tematikus séta Füreden.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004