Oldal kiválasztása

Készülnek a szúnyoginvázió ellen

Szerző: | 2011-03-09.

A tavalyinál lényegesen többet, kilencvenmillió forintot költenek idén a Balaton térségében szúnyogirtásra. A költségeket az állam és az érintett települések fele-fele arányban állják. Az irtás a térség turizmusának egyik sarkalatos kérdése, ezért áprilisban megkezdődik a védekezés.

 

Az állam 45 millió forintos támogatást ad a kiemelt övezetnek a vérszívók elleni védekezésre, amit az érintett települések önkormányzatainak területarányosan a maguk önészével kell majd kiegészíteniük. A 90 milliós keretből két-három biológiai és öt-hét kémiai beavatkozásra futja áprilistól a szezon végéig. Az elmúlt nyáron, különösen a belvíz miatt igencsak elszaporodtak a szúnyogok, sok bosszúságot okozva a nyaralóknak illetve a tó partján élőknek egyaránt – most úgy tűnik, ez nem ismétlődik majd meg.
– Tavaly a pótlólagos irtásokkal együtt összesen 65 millió forintot költöttünk a szúnyogok elleni védekezésre, a most előirányzott összeg ennél lényegesen több. Ha minden település befizeti a rá eső önrészt, akkor egy hatékony és időben elkezdett védekezésre van lehetőségünk. Már áprilisban két biológiai irtás lesz, ezeket öt-hét kémiai irtás követi majd – válaszolta érdeklődésünkre a Balatoni Szövetség titkára. Lázár János elmondta, az önkormányzatok területarányosan járulnak hozzá a szúnyogirtáshoz, ez Balatonfüred esetében 600-800 ezer forint közötti költséget jelent majd.

A Balatoni Szövetség legutóbbi közgyűlésén elhangzott: az elmúlt években több alkalommal is gondot okozott, hogy voltak települések, amelyek saját költséggel nem járultak hozzá a térségben zajló szúnyogirtáshoz, így a hiányzó pénzt a Balatoni Szövetségnek kellett állnia, ami nagy terhet rótt a szervezetre. Ezért idén, amelyik önkormányzat saját önrésszel nem járul hozzá a szúnyogirtás költségeihez, az kimarad a biológiai és kémiai védekezésből.

A Balatoni Szövetség felkérte a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet, hogy vizsgálja meg a sok csapadék és a belvizes területek kialakulásának hatását a balatoni élővilágra, mert legutóbb már nemcsak a csípő, hanem az árvaszúnyogok tömege is kellemetlenségeket okozott a Balatonnál.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart