Oldal kiválasztása

Balatonfüred: a közösségi közlekedés lebonyolító Fürdő utca felújítása, illetve iparterületi gyűjtőút építése projekt – Projektzárás

Szerző: | 2011-03-16.

Javultak a közlekedési feltételek Balatonfüreden, új elkerülő út épült

A KDOP-2007-4.2.1/B kódszámú, Belterületi utak fejlesztésének támogatása című kiírásra 2007. augusztusában nyújtott be Balatonfüred Város Önkormányzata európai uniós pályázatot a Fürdő u. alsó szakaszának átépítése és új gyűjtőút megépítése érdekében.

Projektünket a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 250.000.000,- Ft támogatásban részesítette. Az önkormányzat 107 M Ft önrészt biztosított a program megvalósítására. A támogatási szerződés 2008. áprilisi aláírását követően megkezdődött kivitelezési munkák eredményeként a Fürdő utca több mint 500 m-es alsó szakaszának felújítása már 2008-as idegenforgalmi szezonra elkészült, idén júniusra pedig megépült az új, a várost nyugatról elkerülő 913 m hosszú gyűjtőút.  

A fejlesztés eredményeként jelentősen javultak a közösségi közlekedés feltételei Balatonfüreden.

         –A jó minőségű, megfelelően kiépített Fürdő utca alsó részén lehetővé vált a települési szolgáltatások gyorsabb elérése: javult az autóbusz pályaudvar, a közelmúltban létesült korszerű mentőállomás, a rendőrkapitányság és a környéken lévő önkormányzati intézmények (általános iskola és bölcsőde) megközelítése.

         –Nőtt a közlekedés biztonsága: a projekt keretében a Fürdő u. alsó részén hiányzó járda megépült, a Fürdő u.- Köztársaság u. kereszteződésében új körforgalmi csomópont létesült.

         –Az új út gyorsabb megközelítést tesz lehetővé, az elérési idő a 71-es főút és az Aszófői út viszonylatában 2 percre csökkent.

         –Az új út forgalomba helyezésével a Fürdő u. felső szakaszán megszűnik a tehergépjármű forgalom, az azzal járó zaj- és porterhelés, így az ott lakók életminőségét jelentősen javul.  A városközpontban csökken az átmenő forgalom.

         –A megépült majdnem 1 km-es új útnak iparterületet feltáró funkciója is van, a fejlesztéssel megteremtődött a lehetősége Balatonfüreden egy szolgáltató jellegű ipari park kialakításának, amely jelentős tőkebeáramlást és számos új munkahelyet jelent a városnak.

A projekt terveit a PEA program keretében kiválasztásra került budapesti székhelyű Pro-Urbe Kft készítette, a kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyertese, a Magyar Asztfalt Kft. végezte. A műszaki ellenőrzésben a budapesti Közlekedésmérnöki Iroda működött közre. A nyertes pályázatot a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt és a HBF Hungaricum Kft. konzorciuma készítette, akik a projektmenedzsment szolgáltatást is biztosították.

A több mint 357.000.000,- Ft összköltségvetésű projektet az önkormányzat a támogatási szerződésben előírt határidőben – 2009. július 31-ig – megvalósította, a zárójelentés  2009. augusztus 31-én benyújtásra kerül.

Balatonfüred, 2009. augusztus 28.

dr. Bóka István
polgármester

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Június

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004