Oldal kiválasztása

Szociális komplexum létesítése – Sajtóközlemény

Szerző: | 2011-03-16.

Balatonfüred Város Önkormányzata 2008. júniusában pályázatot nyújtott be a VÁTI Kht-hez (jelenleg VÁTI Nonprofit Kft.) az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett KDOP-2008-5.2.2/C kódszámú, „A szociális alapszolgáltatásokhoz és gyermekjóléti alapellátásokhoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minőségének komplex vagy térségi szintű fejlesztése” című pályázati kiírásra „Szociális komplexum létrehozása Balatonfüreden a minőségi szociális ellátás megteremtése érdekében” címmel. A pályázat azonosító száma: KDOP-5.2.2/C-2f-2009-0002.

A pályázati eljárás kétfordulós. Az I. fordulós, előzetes támogatói döntés 2009. február 23-án született meg. Ezt követően a pályázati eljárásrendnek megfelelően az útvonaltervben rögzített mérföldkövek kerültek kidolgozásra, szám szerint három. A II. fordulós pályázati dokumentáció 2009. szeptember 2-án került benyújtásra.

A végleges támogatói döntésről 2009. november 20-án értesült önkormányzatunk: 230.000.000,- Ft projekt összköltség mellett 150.000.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek találták projektünket. Balatonfüred Város Önkormányzata a 80 millió Ft önrész biztosítását vállalta. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

A támogatási szerződés 2010. február 19-én aláírásra került. Ez alkalomból ünnepélyes keretek között emléklapot vehetett át Önkormányzatunk a KDRFT elnökétől, Pál Bélától.

A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ a feladatait jelenleg több épületben látja el, a szakfeladatok a város területén több részre vannak kihelyezve:
1. Ady E. u. 44.: Az idősek nappali ellátását biztosító épület.
2. Csárda u. 1.: A gondozási csoport (étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás) a Szakorvosi Rendelőintézet földszintjén lett elhelyezve. (Óvoda u. 18/B. Diszpécserközpont.)
3. Kossuth u. 3.: A családsegítés és gyermekjóléti szolgálat, valamint az intézmény gazdasági és vezetési feladatai a Közösségi Házban biztosítottak.
4. Horváth Mihály u.: Fogyatékosok nappali ellátása. (Részben kerül áthelyezésre az újonnan létesülő szociális komplexumba.)

Az intézmény jelenlegi épületeinek gazdaságos átalakítása nem megoldható. A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ jelenlegi működésében nem felel meg egy intézménynek.

A szolgáltatások közös intézményben való elhelyezésével az ellátottak könnyebben érik el az egyes szolgáltatásokat, az intézmény egységes arculatot tud felmutatni. Az épület kialakítása a célcsoportok igényeinek és a komplex, valamennyi fogyatékossági ágra kiterjedő akadálymentesítés feltételeinek figyelembe vételével valósul meg.

A szociális komplexum teljes mértékben az intézmény infrastrukturális kiépítéséről szól, a helyi adottságok problémáira, illetve fejlesztési igényeire épül. A projektünk megvalósításával az alábbi célokat tűztük ki:
– A projekt keretében új épületet hozunk létre, ahol az eddig különböző helyeken működő szociális szolgáltatások kapnak helyet. Célunk a jobb elérhetőség, a magasabb színvonalú szolgáltatások biztosítása, akadálymentes környezet kialakítása, a célcsoport jobb elérése.
– Az eszközbeszerzéssel a megfelelő műszaki hátteret biztosítjuk, valamint az elavult, rossz állapotban lévő alapvető bútorokat cseréljük, ezáltal az eszközállomány modernizálása megtörténik.
– A szociális alapszolgáltatások elérhetőségének javítása, megfelelő infrastrukturális körülmények kialakítása.
– A társadalmi kirekesztődés csökkentése, megszüntetése a nappali ellátásokat nyújtó intézmények fejlesztése által.
– A város és a kistérség szociális helyzetének javítása, a célcsoport minél teljesebb körű és precíz kiszolgálása.

A projektet 2009. november 4-én megkezdte az Önkormányzat a beruházás-bonyolítói szerződés aláírásával. Jelenleg a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban, melynek eredményekképpen a nyertessel történő vállalkozási szerződés megkötése 2010. április végére várható. A kivitelezés várható befejezése 2011. május 30.

A beruházás eredményeképpen létrejön a kétszintes, korszerű, innovatív, környezetbarát és energiatakarékos, közel 1000 m2-es szociális komplexum Balatonfüred ún. „Óváros” városrészében, a Kéki utcában. Az épületben helyet kapnak az étkeztetés és házi segítségnyújtó szolgálat, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (diszpécser központtal), gyermekjóléti szolgálat, családsegítő szolgálat és fogyatékosok nappali ellátása, idősek klubja és napközi otthona a hozzá tartozó melegítőkonyhával, a létesítmény kiszolgálásához szükséges helyiségek (konyhaüzemi helyiségek, irattárak, ügyfél WC-csoportok, személyzeti szociális helyiségek, raktárak, fűtési helyiség, műhely, mosókonyha, közlekedők) és kétállásos gépkocsi-tároló.

Projektünk által komplex fejlesztést valósítunk meg, mellyel hosszútávra válik lehetővé Balatonfüred és kistérsége lakói számára az egyenlő esélyű hozzáférés a szociális szolgáltatásokhoz.

Balatonfüred, 2010. február 24.

dr. Bóka István
polgármester

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Június