Az utolsó farkas Füreden

Krasznahorkai László, a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotója volt vendége a Fordítóháznak. Az utolsó farkas című elbeszélésének egy részletét fordította anyanyelvére, észt, orosz, finn, héber, német és horvát nyelvre a Balassi Intézetben végzett kilenc műfordító.

 

A műfordítók egy hetet töltöttek a Lipták Házban, és tíz oldalt fordítottak le a kötetből. A munka során a résztvevők előadásokat tartottak a mű elbeszélésmódjáról, stílusáról, filozófiai hátteréről, sajátos szórendjéről és mondatszerkezetéről, majd találkoztak az alkotóval is.

{photogallery}408{/photogallery}

– Én választottam ezt a művet. Egy rövid szövegről van szó, amely azonban egyetlen mondat. Krasznahorkai egyedi prózáját fordítani nagyon nehéz és egyben izgalmas feladat, ennek ellenére a szerző műveit számos nyelvre lefordították már. Egy hete beszélgetünk a könyvről, mindenki ugyanazt a kiragadott tíz oldalnyi szövegrészt fordította le, a tapasztalatokról a fordítók a Pannon Egyetem hallgatói előtt számolnak majd be április 5-én – válaszolta érdeklődésünkre Rácz Péter, a Fordítóház vezetője.
Krasznahorkai Lászlóval készült beszélgetés itt olvasható.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.