Oldal kiválasztása

Időcsapdák

Szerző: | 2011-04-16.

Mint az indiáncsapdák, úgy működnek ezek a képek. Tartózkodó, homályos, szürke  felvételek, a fotográfus retináján képződő képek, amelyek mégis rabul ejtik a tekintetet. Időcsapdák. Vajon emlékképeinkkel szembesülünk itt vagy esetleg valaki más integet át nekünk a túlpartról?

 

Can Togay filmrendező, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatójának szavai ezek, aki Kovács Endre fotográfus Időleges felejtés című, ötven darab fekete-fehér, az 1960-as évek végén, 70-es évek elején a Duna-parton készült erős hangulatú fényképeiből nyílt kiállítást ajánlotta így az érdeklődők figyelmébe.

– Különös amnézia történet ez. Kovács Endre ifjúkori fényképeiről beszélek, amelyekről maga a készítőjük is megfeledkezett. Sokszor ültünk nagyítóval a megtalált negatívok fölött, míg körülöttünk fehér volt a világ, addig nagyítóval a kezünkben nyomozókká alakultunk át, néztük a sötét negatívokat, a rajtuk megörökített elfüggönyözött időt. Mintha örök köd húzódott volna rá a tájra. A szürke örvény beszippantott bennünket. Vajon kik azok az emberek, akik a képekről visszanéznek ránk? Időcsapdák ezek a képek. Időképek, amelyek örvénye még mindig itt kavarog – vélekedett a Vaszary Villában nyílt tárlat megnyitóján Can Togay.

A megnyitón Rozsnyói Péter zongoraművész adott kisebb koncertet. A hol rezignált, hol játékosan lüktető vagy éppen sötét tónusú improvizációk szinte életre hívták a kiállított fényképeket. A koncerten készült rövid filmfelvétel itt látható.

{photogallery}431{/photogallery}

Kovács Endre pusztán a fényképezés iránti érdeklődésből az 1960-as évek végén kezdte el megörökíteni közvetlen környezetét, elsősorban a budapesti Duna-partot és az ott megforduló embereket. Ekkor már aktív résztvevője a hazai avantgárd és underground eseményeknek, így nem is kellett sok ahhoz, hogy megérjen benne a gondolat: el kell hagynia az országot. 1974-ben disszidált, kezdetben Párizsban, később Genfben élt, ahol elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet, majd Lausanne-ban telepedett le. 1993-ban tért haza Magyarországra, ekkor, a szülei által hátrahagyott lakásban, találta meg egy cipősdobozban a kiállításon látható fotónegatívokat.

– Semmi koncepció nem munkált bennem, amikor készítettem ezeket a fotókat. Egyszerűen csak érdekelt a fotózás, érdekeltek a fények és az emberek. El is feledtem ezeket a fényképkockákat, nem emlékeztem sem az elkészítésük körülményeire, sem azokra a pillanatokra, amelyeket az exponált kockák őriznek. Ebben a sajátos amnéziában biztos volt némi tudatosság, el akartam felejteni ezt a világot, ami akkor élhetetlen volt számomra. Rendkívül erős elvágyódás munkált akkoriban bennem, el is mentem az országból 1974-ben. Harminc év után akadtam rá ezekre a negatívokra. Lassan, apránként be tudtam azonosítani egy-egy arcot, helyszínt, visszajöttek az ifjúkorom emlékei, elmúlt az idegenség érzése, de a felvételek némelyikét továbbra is homály fedi, nem is biztos, hogy én készítettem őket, talált tárgyként tekintek rájuk és beemeltem őket a saját képeim közé – válaszolta kérdésünkre a jelenleg Alsóörsön élő Kovács Endre.

{photogallery}425{/photogallery}

– Sajátos viszonyom van ezekkel a fényképekkel. Életem egy részének homályából emelkedtek ki. Sötét tónusú, feszültséggel teli képek, amelyek jelentősen eltérnek az akkori kor fényképeitől. Ösztönös fotók, technikailag közel sem tökéletes képek, de nagyon erős a hangulatuk. Nem véletlen, hogy elsősorban írók, költők érdeklődését keltették fel. Can Togay filmrendező például mindegyikhez írt külön szöveget is, ezek aztán elvesztek, majd részben újra előkerültek. Valamikor szeretnénk kiadni ebből egy könyvet, mert a felvételeim amolyan fotóesszék – vélekedett a fotográfus.

Kovács Endre fénykép kiállítása, amely egyébként Berlinben és Budapesten is látható volt már, a Vaszary Villában hónapok óta álló Német egység a Balatonnál című tárlathoz kapcsolódik. A cipősdobozból előkerült fényképek ugyanazt a kort örökítik meg, csakhogy ezeken a komor tónusú fekete-fehér képeken nyoma sincs a nyaralás adta viszonylagos könnyedségnek. Mint ahogy a szerző mondja: Az emberek arcán egytől egyig megjelenik az akkori Közép-Európai történet.

A tárlat július 17-ig látható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2020 >
Január 20
  • 20
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004