Oldal kiválasztása

Európai Virágos Városok és Falvak versenye

Szerző: | 2011-06-02.

Balatonfüred 2010. októberében ünnepélyes keretek között vehette át a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely egyben feljogosítja a települést arra, hogy Paloznakkal közösen (falu kategória győztese), az idei Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében Magyarországot képviselje.

 

SAJTÓANYAG

Balatonfüred város felkészülése a 2011. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében való részvételre

 

English version

Balatonfüred 2010. október 15-én ünnepélyes keretek között vehette át a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely egyben feljogosítja a települést arra, Paloznakkal közösen (falu kategória győztese), hogy az idei Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében egész Magyarországot képviselje. Balatonfüred évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben fontos, döntő szerepet kap a parkok, sétányok felújítása, a város reformkori városrészéhez illő utcakép megújítása. Számos turisztikai, infrastrukturális beruházás valósult meg az elmúlt években, amelyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Balatonfüred megkapta ezt az elismerést. Íme a fejlesztések:

Balaton-part Ékköve I.: A program mintegy 650 M Ft értékű fejlesztést valósított meg a reformkori városrészben az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Európai Uniós forrásokat is felhasználva. Megújult a Blaha és Kisfaludy utca (új díszkő burkolat, új utcabútorok), elkészült a Balatoni Borok Háza, amely ma a borászati központ mellett otthont ad a Tourinform irodának és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesületnek. A régi mozi épületében képzőművészeti Galéria (Kisfaludy Galéria) létesült, amelyhez új szabadtéri színpad és nézőtér kapcsolódik. A program keretében megújult a környező parkrész mintegy 3000 m2-en.

Balaton-part Ékköve II.: Az önkormányzat a projekt megvalósítása során az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,5 Mrd Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás eredményeként megújult három épület (Vaszary Villa, Jókai Mór Emlékmúzeum, Városi Múzeum), kialakult két tematikus út, és létrejött 22 új munkahely. A projekt célja elsősorban a reformkori városrészben lévő műemlék, illetve helyi védelem alatt álló villaépületek felújítása és kulturális – turisztikai funkciókkal történő megtöltése.

Zákonyi sétány felújítása: A beruházás során kerékpárút és új díszkő burkolatú sétány épült, amely mentén egynyári virágokkal, cserjékkel, szoliterekkel beültetett zöldsáv húzódik hangulatos utcabútorokkal, szobrokkal, ivókúttal. Egyúttal a közvilágítás is megújult.

Arácsi városközpont megújítása: Elkészült az Arácsi Népház és Postahivatal felújítása, amelyet ünnepélyes keretek között április 10-én 17 órakor adunk át a település 800 és a várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében. Megújult a Népház előtti tér és az útburkolat is. (Norvég Alap támogatásával)

Panelprogram: az elmúlt két évben a város 12 társas lakóépületének (panelház) korszerűsítése valósult meg (hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés).

 

A jelenleg folyamatban lévő beruházások is jelentősen növelik mind a lakosság, mind a városunkba érkező turisták komfortérzetét, kényelmét, amelyek a következők:

Városközpont rehabilitációja: A projekt során megújul a Pálóczi Kastély műemlék épülete (ma Ferencsik János Zeneiskola), a Piros iskola épülete és a vásárcsarnok, amely korszerű geotermikus fűtéssel és energiatakarékos napkollektorral fűtött melegvíz rendszerrel lesz ellátva. A beruházás során új körforgalom és egy 78 parkoló helyes mélygarázs létesül, amely felett új közösségi terek (üzletek, vendéglátóhelyek, lakások), parkok és zöldterületek lesznek kialakítva. Felújítjuk a Kovászna park és a Vásárcsarnok környezetében lévő zöldfelületeket.

Kiserdő felújítása: A Balatonfüred „szívében” található közel 10 hektáros zöldterület, az ún. Kiserdő is megújul, megőrizve természetesen a természeti és turisztikai értékeit. A beteg faállomány pótlása megtörténik, minden korosztály számára élvezhető „mesejátszóteret” alakítunk ki a Kelén – Helka legendára építve, valamint az „Anna korzó”-val közvetlen kapcsolatot létesítünk a reformkori városrésszel.

Jókai utca felújítása: Az infrastrukturális felújítások közül kiemelt fontosságú a Jókai utca útburkolatának megújítása, amely a város egyik legforgalmasabb és legfontosabb útja.

Zöldterületek fejlesztése: Norvég Alap támogatásával az elmúlt évben 350 db fát telepítettünk, a Köztársaság utcai lakótelep közparkjai megújultak és az Arácsi vasútállomás környékén is parképítést hajtottunk végre.

Előkészítés szakaszában vannak olyan beruházások, fejlesztések, amelyek várhatóan hozzájárulnak majd a város kulturális – turisztikai vonzerejének növeléséhez és a helyi lakosság mindennapi életének megkönnyítéséhez. Ilyenek pl. a városrészeket összekötő Arácsi utca felújítása, vagy a városközpontot és a meglévő balatoni kerékpárutat összekötő új kerékpárút létrehozása, vagy a lakótelepi óvoda és bölcsöde energiatakarékos felújítása.
A tudatos városfejlesztési stratégia az alapja annak a munkának, amelyre építve folyamatosan megszépül a lakókörnyezetünk, a turisták jól érzik itt magukat, elégedetten távoznak, és a későbbiekben visszatérnek hozzánk.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében való sikeres részvétel a településtől többletfeladatok elvégzését és a többlet kiadások biztosítását teszi szükségessé. A város Képviselő-testülete a többletkiadások fedezésére 5,9 M Ft-ot hagyott jóvá, amelyből a következő feladatokat kívánjuk elvégezni:

– A városszépítés egyik fontos eleme a „Virágos Balatonfüredért” verseny és egyben mozgalom, amely immár 15 éves múltra tekint vissza, és lehetőséget biztosít a lakosság aktív bevonására. A versenybe benevező lakosok kertjeit, balkonjait szakértő zsűri véleményezi, és az eredményhirdetést pedig a nemzetközi zsűri itt tartózkodásakor tartjuk.

– A helyi általános iskolákban tovább erősítjük a gyermekek környezettudatos nevelését: tantárgyi, tanórai foglalkozások, versenyeken való részvétel, táborok szervezése, kirándulások, iskolai túrák, iskolai egészségnap szervezése, szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, iskolai papírgyűjtési akciók szervezése….stb.). 2009. június 6-tól a Bem József Általános Iskola (pályázat eredményeként) jogosulttá vált az ÖKOISKOLA cím viseléséhez.

– A környezeti neveléshez szorosan hozzátartozik, hogy a Föld Világnapja alkalmából az iskolák részt vesznek a hulladékgyűjtési akcióban a városba vezető utak mentén.

– Balatonfüreden működnek olyan civil szervezetek, amelyek aktívan részt vesznek a környezetszépítési akciókban, illetve maguk szerveznek ilyen mozgalmakat. Pl. parlagfű mentesítési akciók, szemétszedési akciók, az Aranyember útjának rendbe tétele…stb.

– A város közterületein további 40 új virágládát (beültetve) helyezünk ki.

– A város közterületein kb. 80-100 db fát ültetünk el.

– Folytatjuk az eddigi parkfenntartás és zöldterület gondozást további egynyári ágyások, cserjék elültetésével, pótlásával.

– Megújul a 71-es főút Tihany felöli körforgalmi csomópontjának zöldfelülete, és további gyepesített területeket újítunk meg.

– A fenti tevékenységekkel egyidejűleg április 1-tól megindul az ingyenes lakossági zöldhulladékgyűjtés és a komposztáló telep a volt hulladék lerakó területén.

Az önkormányzat az eddigi gyakorlatát folytatva elsősorban a helyi és regionális kommunikációs csatornáin keresztül tájékoztatja a lakosságot és az érdeklődőket a felkészülés menetéről, a fontos tudnivalókról. A kiemelt jelentőségű eseményekről külön sajtótájékoztatót tartunk. A következőt április 09-én 14 órakor szervezzük a Vaszary Villában a település 800 és a várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretén belül, amelyre mindenkit sok szeretettel várunk.


dr. Bóka István polgármester

 

A nemzetközi zsűri füredi útvonala, a részletes program illetve a versenyről szóló általános tájékoztató alább csatolva.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2018 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004