Oldal kiválasztása

Emlékeink fotográfusa – André Kertész kiállítása a Vaszary Villában

Szerző: | 2011-07-07.

A fényképezés történetének egyik legnagyobb hatású alkotója. Saját bevallása szerint nem tett mást, mint amatőr fényképes naplót vezetett az életéről. A magyar származású, Párizsban világhírűvé vált André Kertész életművének száz legfontosabb felvételét bemutató kiállítás nyílik a Vaszary Villában. Erős hangulatú képek: költőiség, melankólia és keresetlen egyszerűség. Fényképek, amelyek nem eresztik a tekintetet.

 

„Én egy amatőr vagyok, és életem végéig az is kívánok maradni, visszautasítok minden professzionális okoskodást és virtuozitást…” – írta André Kertész 1930-ban, aki kétségkívül a XX. századi fotográfia egyik legeredetibb alkotója. Megteremtette majd következetesen ragaszkodott saját stílusához; az emberközpontú, lírai, szubjektív, mindenekfelett humanista látásmódja első fényképétől az utolsóig meghatározza életművét.

A budapesti születésű fotográfust a klasszikus modern irányzat jelentős képviselőjeként tartják számon, aki néhány felvételével, többek közt a Mondriannál vagy A villa című képével illetve a Torzulások című sorozatával fotótörténelmet írt.
A tanyavilágban vagy a francia fővárosban bandukoló emberei, az ökörszemablakon át megörökített városképei, a jelentéktelennek tűnő tárgyak esztétikája, vagy éppen a cirkuszi torzító tükrök felhasználásával lefényképezett szürreális aktjai mind-mind nem eresztik a tekintetet, szinte beleégnek az ember emlékezetébe, mintha saját emlékképeink lennének.

Kertész semmit nem úgy csinált, mint a többiek: a témáit a legnagyobb egyszerűséggel választotta ki, mint például egy alvó fiút, a párizsi Luxembourg-kert székeit, egy kanapén elnyúlt táncosnőt, az utcákat, az éjszakát, a bárányokat. Apró lényegtelen dolgokból teremtett világot, amelyet átsző a sajátos melankóliája.

– Hazánk a két világháború között a fotóművészet területén a legjelentősebb alkotókat felvonultató országok között volt. André Kertész [Kertész Andor], Moholy-Nagy László, Brassaï [Halász Gyula] és Robert Capa [Friedmann Endre Ernő] alkotásai a világban bárhol garanciát jelentenek a sikerre, műveik a fotográfia meghatározó ikonjai. A Magyar Fotográfiai Múzeum 2010 őszén egy száz alkotásból álló André Kertész tárlatot indított útjára Spanyolországban André Kertész, Fotografías címmel. Az első helyszín Valencia volt, majd Madrid következett. A kiállítás következő spanyolországi helyszíne Zaragozában lesz ez év októberétől, azonban úgy gondoltuk, hogy a magyar érdeklődőknek is kötelességünk bemutatni azt a kiállítást, mely külföldön már sikert aratott – véli Baki Péter fotótörténész, a kiállítás rendezője.

A füredi tárlaton szereplő képanyag egyszerre mutatja be André Kertész életművének száz legfontosabb felvételét, nagy hangsúlyt adva élete három meghatározó helyszínének: Budapestnek, Párizsnak és New York-nak.


Életpálya:

Kertész, André [Kertész Andor] (Budapest, 1894. július 2. – New York, 1985. szeptember 28.)

1912-ben felső kereskedelmi iskolai érettségit tett, majd a Budapesti Áru- és Értéktőzsdén helyezkedett el. Első keresetéből vásárolt magának egy Ica-Platten-Camera fényképezőgépet, amivel autodidakta módon tanult meg fényképezni. „Ténylegesen 1912-ben kezdtem fényképezni. Ekkorra már pályakész voltam. Az egyensúly és vonal ösztönösen együtt volt a képeimen. Ez nem az én érdemem, így születtem.”

1914-ben kitört az első világháború és Kertész önkéntesként bevonult a 26. gyalogezredbe. Először a lengyel frontra vezényelték, ott készültek az első, a háború hátországát bemutató felvételei. A fronton súlyosan megsebesül a bal karja, amely aztán majd egy évig részben béna volt. Kórházba került, először Budapestre, majd Esztergomba, ahol megszakításokkal csaknem két évet töltött. Itt, a rehabilitációs intézet úszómedencéjében fényképezte először a víztükörben felsejlő csillogásokat, alaktorzulásokat. Bajtársai, akik inkább saját magukról szerettek volna képet, bolondnak tartották, amiért inkább a reflexiókat fényképezte. Ekkor készítette híres Víz alatti úszó című fotóját is.

1925 szeptemberében, harmincegy évesen, anyja ellenkezése ellenére Párizsba emigrált, és röviddel a francia fővárosba érkezése után változtatta keresztnevét Andréra. Itt vitte sikerre mélyen humanista, ám annál is szubjektívebb, csak rá jellemző stílusát, amellyel minden idők egyik legnagyobb fotóművésze lett. A híres francia fotográfus Henri Cartier-Bresson mondta: „Bármit hoztunk is létre, Kertész volt az első.” Párizsban a magyar emigráció részeként olyan magazinoknak dolgozott, mint a Vu, a londoni Sunday Times, és a Berliner Illustrierte Zeitung. Nagy szerepe volt Brassaï és Robert Capa fényképésszé válásában is.

A harmincas években megrendelésre elkészíti a kétszáz felvételből álló Torzulások című sorozatát. A torz női aktokkal világhírre tesz szert. 1936-ban a Keystone Stúdió hívására Amerikába utazott. Csak pár hónapig akart kint maradni, ám a háború ott tartotta. 1937-49 között, mint szabadúszó fényképész dolgozott, olyan folyóiratoknak, mint a Look, a Harper’s Bazaar, a Vogue. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1977-ben meghalt a felesége, ettől kezdve Kertész depressziója elmélyült, lakásukból ki sem mozdult, feleségének szobáját érintetlenül hagyta, s belekezdett abba a sorozatába, amelyben a fotográfia segítségével bemutatta közös emlékeik darabjait. Ez volt életének utolsó nagyszabású sorozata.

New Yorkban bekövetkezett halála után végakaratának megfelelően, gyerekkora szeretett falujában, Szigetbecsén megnyílt az André Kertész Fotómúzeum. Hatalmas terjedelmű életművének jelentős része, csaknem százezer felvétel, a francia állam tulajdona.

Munkásságát rengeteg elismeréssel díjazták. 1984-es hazalátogatásakor megkapta a Magyar Népköztársaság zászlórendjét, ilyen magas rangú kitüntetést egy fotográfus sem kapott, sem előtte, sem utána Magyarországon. Életműve, amely egybeforrott a humanista fényképezéssel azóta is például szolgál a fotográfusok előtt.

 

André Kertész Budapest-Párizs-New York

Kiállítás a Vaszary Villában

Megnyitó: 2011. 07. 09. 16 óra

Kurátor: Baki Péter a Magyar Fotográfiai Múzeum Igazgatója

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2021 >
Október 17
  • 17
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004