Füred Európában is aranyat ér

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) környezetszépítő verseny arany fokozatát kapta meg Balatonfüred, amelyet sajátos atmoszférájú, adottságait jól és átgondoltan használó, lenyűgözően fejlődő városnak neveztek. A komoly marketing értékkel is bíró díjat Szlovéniában adták át.

 

A díjátadó ünnepségen a kisebb füredi delegációt vezető Hári Lenke, a város alpolgármestere vette át az elismerést.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vett részt. Abszolút győztest a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem hirdettek, arany, ezüst és bronz fokozattal jutalmazták a településeket, annak tükrében: hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.  A verseny közel sem csak a virágokról szólt, elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát vették szemügyre a bírálók.

Annak ellenére, hogy Balatonfüreden évek óta tudatos városfejlesztés zajlik, számos program és turisztikai, infrastrukturális beruházás valósult meg, a megmérettetésre hosszú hónapokon át készült a város, amely a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny megnyerésével vívta ki az indulás lehetőségét. Több jelentős beruházás, mint például a Kiserdő rehabilitációja, a Kovászna park átépítése valamint a Szent István tér átalakítása a verseny és a zsűri füredi látogatása idején is zajlott, voltak azonban közterek és utcák, köztük a reformkori városrész egyik legfontosabb útja, a Jókai, amelyek ebből az alkalomból kaptak új külsőt.

A versenyben szintén induló Paloznak ezüst fokozatot kapott.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri még június végén járt Balatonfüreden, megnézték a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

A zsűri elnöke, Clive Addison, akkor így értékelt: – Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus. Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni.

A versenyről további részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.