Oldal kiválasztása

Füred Európában is aranyat ér

Szerző: | 2011-09-16.

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) környezetszépítő verseny arany fokozatát kapta meg Balatonfüred, amelyet sajátos atmoszférájú, adottságait jól és átgondoltan használó, lenyűgözően fejlődő városnak neveztek. A komoly marketing értékkel is bíró díjat Szlovéniában adták át.

 

A díjátadó ünnepségen a kisebb füredi delegációt vezető Hári Lenke, a város alpolgármestere vette át az elismerést.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vett részt. Abszolút győztest a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem hirdettek, arany, ezüst és bronz fokozattal jutalmazták a településeket, annak tükrében: hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.  A verseny közel sem csak a virágokról szólt, elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát vették szemügyre a bírálók.

Annak ellenére, hogy Balatonfüreden évek óta tudatos városfejlesztés zajlik, számos program és turisztikai, infrastrukturális beruházás valósult meg, a megmérettetésre hosszú hónapokon át készült a város, amely a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny megnyerésével vívta ki az indulás lehetőségét. Több jelentős beruházás, mint például a Kiserdő rehabilitációja, a Kovászna park átépítése valamint a Szent István tér átalakítása a verseny és a zsűri füredi látogatása idején is zajlott, voltak azonban közterek és utcák, köztük a reformkori városrész egyik legfontosabb útja, a Jókai, amelyek ebből az alkalomból kaptak új külsőt.

A versenyben szintén induló Paloznak ezüst fokozatot kapott.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri még június végén járt Balatonfüreden, megnézték a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

A zsűri elnöke, Clive Addison, akkor így értékelt: – Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus. Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni.

A versenyről további részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
november 22 - november 28
  • 22
    Nincsenek események
  • 23
    Nincsenek események
  • 24
    Nincsenek események
  • 25
    Nincsenek események
  • 26

    Betlehem állítás

    17:00 -19:00
    2021.11.26
    Balatonfüred, Szent István tér 2.
    Balatonfüred, Szent István tér 2.

    Füredi advent.

  • 27

    Fritz Béla tárlata

    16:00 -18:00
    2021.11.27
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Kiállításmegnyitó.

    190 éves a füredi Nemzeti Játékszín

    18:00 -20:00
    2021.11.27-2021.12.27
    Balatonfüred, Gyógy tér
    Balatonfüred, Gyógy tér

    Megemlékezés és színházi előadás.

  • 28

    Advent fényei

    16:00 -19:00
    2021.11.28
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Táncgála.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004