Múzeumok őszi fesztiválja

Régi fényképekkel vissza a múltba. Milyen lehetett a hajdani fürdőtelepi piacok hangulata és milyen a Balaton? Helytörténeti séta, kiállítás, borkóstoló. Idén ismét Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvényhez a város kulturális intézményei is csatlakoztak. Programok.

 

A világ múzeumai egyre nagyobb figyelemmel fordulnak közönségük felé, mert megértették, hogy múzeum és közönsége együtt jobban boldogul, a múzeumok jobban betöltik szerepüket, ha közönségük igényeire odafigyelnek, ha partnerekké válnak. Magyarországon a múzeumok egy része már felismerte ezt, és igyekeznek úgy megfelelni a kor követelményeinek, hogy a múzeum egyik funkciója se sérüljön.
2010-ben a Múzeumok Őszi Fesztiváljához 160 intézmény csatlakozott. A hat hét alatt a résztvevő múzeumok értékes, érdekes, változatos, tartalmas programokkal fogadták a látogatóikat. A több mint 900 programot 130 ezer látogató kereste fel.

Az idei őszi fesztiválhoz a megyéből Veszprém, Pápa és Zirc mellett Balatonfüred is csatlakozott. Íme a rendezvények.

PROGRAMOK

10.15. 10:00-13:00

Családi fotóalbumok- Vizuális naplók a múltból

Fedezd fel a múltad! A Városi Helytörténeti Gyűjtemény fényképgyűjteményének ritkán látható darabjaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A fényképek otthoni szakszerű elhelyezésével kapcsolatban restaurátor ad tanácsokat. Előadást tartanak a családi fényképalbumok jelentőségéről. Fényképekhez köthető alkotásokat lehet készíteni.

10.31. 10:00-13:00

Fenntartható társadalom

A program során előadások hangzanak el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaitól a környezeti változások és a fenntartható társadalom témájában. A résztvevők megtekinthetik „A Balaton kutatás eredményei képekben” c. kiállítást. A rendezvényt „balatoni játékok” színesítik.

11.05. 10:00-13:00

Heti piac a „Savanyúvízen”

Ma már nehezen elképzelhető, hogy egykor a Fürdőtelepen is piaci napokat tartottak, ahol a környék gazdálkodói kínálták portékáikat. A program során játékos feladatok révén idézik meg a hajdani piacok hangulatát.

11.12. 16.00-18.00

Márton nap és az újbor

A Pannonhalmi Bencés Rend – mint tulajdonos – több mint 200 évig meghatározó szereplője volt Balatonfüred-Fürdő fejlődésének. Séta keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a bencések egykori tulajdonát képező épületek történetével, irodalmi idézeteket, anekdotákat hallgathatnak, majd a helyi borászok borainak kóstolásával zárul a program. A család apraját közben játékos feladatok várják.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.