Oldal kiválasztása

Idén kevesebb mentés

Szerző: | 2011-10-06.

Az idei szezonban kevesebb embert kellett kimenteni a Balatonból, mint a korábbi években, a strandokon azonban a civil vízi mentőknek több dolguk akadt. A harmadik éve bizonyító Rupert mellé még három sürgősségi mentőhajóra lenne szükség. Összegeztek a vízi mentők.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szezonzáró sajtótájékoztatóján Bagyó Sándor elnök elmondta: összesen 305 ember kimentését koordinálták. Az elnök megköszönte a Belügyminisztériumtól nyár elején érkezett 15 millió forintos gyorssegélyt, amelynek köszönhetően az idén is időben megkezdhette munkáját a Balatonon az egyetlen sürgősségi mentőhajó.

A szezonról szólva hangsúlyozta: a vitorlázók jobban ügyeltek a balesetek megelőzésére, így – a Kék Szalag vitorlásverseny kivételével, amikor 233 embert mentettek ki a civil vízi mentők – kevesebb mentésre volt szükség a vízen, miközben a korábbi éveknél több esetben kellett beavatkoznia a strandi mentőszolgálatnak. Az idén 36 balatoni strandon szolgálatot adó VMSZ több mint ezer esetben végzett strandi ellátást, amelyekből 57 bizonyult súlyosnak. A Rupert sürgősségi mentőhajót 23 esetben az Országos Mentőszolgálat felkérésére vetették be.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója kiemelte, bár a mentőszolgálat az ország „életmentés-felelőse”, akadnak olyan területek, ahol a felszerelésük nem elegendő. A VMSZ-szel kialakított együttműködésük révén több tucatnyi esetben nemcsak a vízi, hanem a vízparti balesetekhez is előbb ér ma már segítség. A mentőautók ugyanis egy-egy strandbalesetnél nehezen verekszik át magukat a nyári tömegen, a víz felől érkező sürgősségi mentőhajó előbb ér oda.

Bárdos Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese kérdésre válaszolva elmondta, az állami feladatot átvállaló civil mentőszervezetek finanszírozási gondjai továbbra is megoldásra várnak.

A VMSZ elnöke a jövő évi balatoni szezonnal kapcsolatban hangsúlyozta, továbbra is teljes a bizonytalanság, sikerül-e állami támogatást kapnia a balatoni vízi mentésnek. Kitért arra, hogy a nyugati országok többségében az önkéntes mentőszervezetek költségvetésének felét állja az állam, a többit támogatásokból és önerőből (szolgáltatásokkal) teremtik elő, míg a VMSZ tavaly semmilyen állami támogatást nem kapott, idén pedig a költségvetésének legfeljebb 15 százalékát fedezte az állami segítség. Hasonló arányú volt a szponzori támogatás, a hiányzó összeget a rendezvények biztosításáért kapott pénzekből sikerült fedezni. Bagyó Sándor reményei szerint a jövőben több jut a balatoni turisztikai szezon vízbiztonságára, és annak fejlesztésére, például az önkormányzatok által kezelt idegenforgalmi adókból és az állam által beszedett mederhasználati díjakból.

Forrás: MTI

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2020 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004