Oldal kiválasztása

1956 az erkölcsi alap

Szerző: | 2011-10-23.

1956 minden értékét: a becsületet, a hazaszeretetet, a szabadságvágyat, a hitet és az áldozatvállalást nem elég megőrizni és tisztán felmutatni, de tovább kell adni az utánunk jövőknek. Ez erkölcsi parancs, e nélkül nincs feloldozás és hiábavaló volt minden áldozat – mondta a városi ünnepségen Cserép László.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére a Piros templomban rendezett ünnepségen Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta: a forradalom értékeinek megőrzése nem csak a politikai, gazdasági és kulturális elité, hanem az egész nemzeté.

– Az 56-os forradalom messze túlmutat a magyar történelem horizontján. 1848-49-ben is világszerte ünnepelték a magyar forradalmárokat, ahogy a Rákóczi szabadságharcot is. Ám Magyarország 1956-ot megelőzően utoljára a Hunyadiak korában volt alakító tényezője az európai történelemnek. Ennek ellenére 1956 horderejének sem a magyar, sem a nemzetközi közvélekedés nincs tudatában. A szovjet hadsereg kivonulása után több mint két évtizeddel szívünkben és lelkünkben még mindig nincs méltó helyen a forradalom – vélekedett a szónok, aki Hamvas Bélát idézve hangsúlyozta: a túlélésre játszva nap, mint nap eláruljuk 56-ot. Kompromisszumokat kötünk, helyezkedünk, olyan korban élünk, ahol hősnek kell lenni annak, aki ellent akarna állni a pénz hatalmának, a hatalom pénzéhének.

– Nem vagyunk hajlandók tanulni a történelemből, pedig akinek nincs emlékezete az janicsár, rabszolga. A felejtés a legnagyobb bűn, amit elkövethetünk. Ne feledjük hát 1956-ot, a dicsőséges forradalmi pillanatokat, ne felejtsük a kegyetlen megtorlást, s ne feledjük mi történt öt éve, a forradalom 50. évfordulóján, ne feledjük az akkori hatalom brutalitását. És ne felejtsük a nagyhatalmak cinizmusát sem, ahogy félrevezettek majd magunkra hagytak bennünket a forradalom idején.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy volt képes győzni 56-ban a forradalom. Úgy gondolom, azért győzött, mert valójában már a felkelés előtt lejátszódott az emberek szívében és lelkében. Most az a tét, tudjuk e szívünket és lelkünket olyan tisztán tartani, hogy képes legyen 1956 áldozatát megérteni s azt tetteink erkölcsi alapjává alakítani – zárta beszédét Cserép László.

Az ünnepségen közreműködött Balatonfüred Város összkórusa Pileczky Erzsébet karnagy vezetésével. Műsort adtak a Lóczy Lajos Gimnázium tanulói.

Az ünnepség további programjai itt.

Este az Anna Grand Hotelben pedig a Liszt Ferenc Kamara Zenekar ad koncertet.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

{youtube}http://youtu.be/28agWYAHHz8{/youtube}

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Szeptember

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004