Oldal kiválasztása

Bencéseké lesz a Széchényi?

Szerző: | 2011-10-27.

Elkezdődtek az egyeztetések a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola jövőbeli üzemeltetéséről. A Pannonhalmi Bencés Rend esetleg átvenné az intézmény működtetését, de csak abban az esetben, ha ezt a tanárok döntő többsége támogatná. Az ügyben majd a képviselő testületnek kell döntenie.

 

Dr. Szalai Gábor képviselő tette fel kérdésként a legutóbbi testületi ülésen, hogy mi lesz a sorsa a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskolának. A város polgármestere válaszában elmondta: az iskola jövőbeni fenntartása érdekében elkezdődtek az egyeztetések a bencés renddel, amely több hazai oktatási intézményt is működtet már. Egyelőre semmilyen döntés nincs még az ügyben.

– A közoktatás változás előtt áll. Ha az állam venné át az iskolát, akkor nagy valószínűséggel nem finanszírozná tovább az intézményben zajló valamennyi szakot, lennének változások, ezért keressük a megfelelő megoldást. Az intézmény egyházi fenntartása egy lehetőség, amiről még csak most kezdődtek el a tárgyalások. Az iskola pedagógusait tájékoztatta a rend a szándékairól, a tantestületnek kell elsősorban döntenie, hogy azokat támogathatónak tartják- e. Csak abban az esetben lesz ennek folytatása, ha a Széchényi iskola tanárai, a szülőkkel egyeztetve, döntő többségében támogatják az új működtetési formát – mondta válaszában dr. Bóka István.

– A város azt szeretné, hogy ne szűnjön meg egyetlen szakirány sem az iskolában, maradjon meg a rendészeti képzés, maradjon meg a tanárok állása és minden jelenlegi diák tovább járhasson az intézménybe. Úgy tudom a bencés rendnek is ilyen szándékai vannak. Az iskola épületének végleges tulajdonosa is az önkormányzat lesz. Hangsúlyozom: a képviselő testületnek kell majd dönteni az iskola további működtetésének formájáról a már említett szempontok szerint. De egyelőre erről még korai beszélni, hiszen az egyeztetések elején járunk – fogalmazott a város polgármestere.

A balatonfured.hu kérdésre az iskola igazgatója elmondta: a hét elején rendkívüli tantestületi értekezletet hívott össze az ügyben, e hét szerdán pedig a bencés rend képviselői tartottak tájékoztatást a tanároknak.

– Az iskola kereste meg a bencés rendet, hiszen vélhetően az állami működtetés nem kedvezne a tanintézményünknek. Nem egyházi iskolává válásról van szó, csupán egyházi fenntartású intézménnyé lennénk, azaz megmaradna minden eddigi szak, javulnának a tanítási feltételek, sőt hosszútávon több lehetőségünk nyílna a szakok bővítésére. A pedagógusok döntő többsége kedvezően fogadta a bencés rend tájékoztatását. Abban maradtunk, hogy az őszi szünet után az iskolában működő valamennyi diák, szülői és pedagógus szervezettel még egyeztetünk, kikérjük a véleményüket, és ennek tudatában hozunk majd döntést, amit aztán majd a képviselő testület megvitat – nyilatkozta Szigethi Csaba igazgató.

A szakképző iskola működési formájáról jövő májusig kell döntést hozni.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004