Szabados és érzéki

Ismét egy kivételes atmoszférájú színházi előadás Füreden. Erotika, testiség, hol kihívó, hol meg finoman érzékeltetett nőiesség. Egy nő, aki irodalmi szövegek segítségével beszél a vágyak mélységeiről. A hétvégén Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című darabja látható az Anna Grand Hotelben.

 

Az est középpontjában a nő áll, aki beszél és énekel a férfiról, meg persze saját érzéseiről. A kortárs női írók munkáiból válogatott versek, dalok, a színésznő bátor oda- és kimondogatásai hátterében folyamatosan ott vibrál a testi gyönyör borzongató ígérete, amit Eszenyi Enikő rendkívül árnyaltan visz színre. Ugyan alkalmanként elhangzik néhány mondén, pikáns kifejezés a férfiakat illetően, de összességében az előadás nagyon is decens, nem a vulgaritásban, hanem a nőiség megjelenítésének szemléletmódjában kíván merész lenni.

„Eszenyi mer a nyílt színen könnyezni, nem zavarja, hogy összemaszatolódik a sminkje, miközben nagyon is figyel arra, hogy csábító legyen. Parádézik, bemutatót tart az eszköztárából. Belead apait-anyait, nem kíméli magát, dolgozik keményen, mégis játékos marad. Van benne önimádat, de önirónia is. Kihívó és elmerengő egyszerre. Némiképp modernizált formában, de maximálisan építve a hagyományokra, visszahozza a sanzon és az irodalmi kabaré már-már feledésbe merülő műfaját” – írja kritikájában Bóta Gábor.

„Nagyon örülök annak, hogy mondhatom ezeket a verseket, mert ma nagyon erős, és sokak által kedvelt ez a női vonal, amely saját korosztálya nyelvén fogalmaz. A nők a maguk szemszögéből fogalmaznak meg gondolatokat, szexuálisakat is, de ugyanígy megjelennek itt más női érzetek is: féltékenység, szerelem, elhagyatottság, drogfüggőség, még gyilkosság is. Az egyes írások nem rólam szólnak, de művészként átengedem magamon mindet. Másfél-két órát tart az est, benne sok improvizációval, interaktívan, úgy hogy közben inzultálom is a nézőket” – nyilatkozta a darab kapcsán Eszenyi Enikő.

Az est két női világ találkozása: itt van a kuplés, operettes, sanzonos egykori nőideál, melyet Eszenyi egyszerre tesz idézőjelbe és vesz komolyan, és a magára és jogaira ébredő, szabad szájú, de nőiességét nem tagadó, sőt azt a férfiak kontójára túlhangsúlyozó mai áramlat.
A november 19-én, szombaton, este hét órakor kezdődő esten megidézett költők: Karafiáth Orsolya, Rakovszky Zsuzsa, Tóth Krisztina, Forgács Zsuzsa Bruria, Nagy Gabriella, Kiss Judit Ágnes és fe Lugossy Laca.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.