Betegek infosztrádája

A hazai egészségügyi informatikát alapjaiban megreformáló, a betegellátást gyorsabbá és komfortosabbá tevő információs rendszert mutattak be a városban újonnan épült, modern tudományos központban. A világújdonságnak számító adatkommunikációs rendszer a füredi Pan – Inform Kft. fejlesztése.

 

A HISCOM (Hospital Information System and COMmunication) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében megvalósított több, mint 600 millió forintos egészségügyi adatkommunikációs fejlesztés, amelyhez 300 millió forintos támogatást nyújtott az Európai Unió. A világviszonylatban is újdonságnak számító rendszer összeköti az egészségügy szereplőit, így magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítását teszi lehetővé.

A kifejlesztett rendszer a remények szerint teljes egészében megreformálja az egészségügyi intézmények, kórházak, rendelőintézetek, diagnosztikai központok közötti adatcserét. A Veszprém Megyei Kórházban már tesztelt információs rendszer révén jelentősen csökkenhet a betegek várakozási ideje, kiküszöbölhetik a feleslegesen megismételt vizsgálatokat és nem utolsó sorban általa pontosabb és gyorsabb diagnózis állítható fel – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója.

– Ez egy informatikai közmű, egy sztráda, ami egymástól függetlenül működő egészségügyi intézmények informatikai rendszereit köti össze és lehetővé teszi az azonnali kommunikációt. Bevezetése jelentős előrelépést jelentene a hazai egészségügyben. A HISCOM rendszert itt Füreden mutatjuk be először – vélekedett Náray Gábor Zsolt, a fejlesztési projektet irányító Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: jövőre kezdődik az információs rendszer magyarországi bevezetése, a programot felkínálták a magyar államnak is.

Bende Richárd, a fejlesztést részben finanszírozó ISH Informatika Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a rendszer a jelenleginél lényegesen gazdaságosabb üzemeltetést biztosít és komfortosabbá teszi a betegek ellátását. – Ez az újonnan létesített innovációs központ a város egyik büszkesége lehet, nem véletlen, hogy itt mutatjuk be először a HISCOM rendszert, hiszen itt Füreden lesz ennek az egészségügyi intézményeket összekötő hálónak a bázisa – emelte ki Bende Richárd.

A Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére kidolgozott projekt megvalósítására külön céget alapítottak, a klaszter öt tagja között a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház is szerepel, a szükséges önrész döntő hányadát az ISH Informatika Kft. biztosította.

A rendezvényen a hazai egészségügyi döntéshozókon kívül külföldi szakembereket is vendégül láttak, illetve egy konferencia keretében részletesen bemutatták a HISCOM működését, az általa kínált lehetőségeket.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.