Oldal kiválasztása

Szabad legyen a Balaton!

Szerző: | 2011-12-05.

Több sportszövetséggel történt egyeztetés után a Balaton Fejlesztési Tanácshoz fordul a téli átcsúszás programok szervezője azzal a kéréssel, hogy legyen egy konzultáció a vízi sportok szabad gyakorlását korlátozó jogszabályok módosításáért. Úgy tervezik az újévi Balaton átcsúszás Füreden lesz.

 

Kardos Gábor, több téli balatoni szabadidős- és sportprogram, köztük a múlt hétvégén rendezett adventi Balaton-átcsúszás főszervezője az MTI-nek vasárnap elmondta: a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel egyetértve szeretnék, ha a BFT-nek még a nyári szezon előtt sikerülne összehívnia konzultációra minden érintett szövetséget, szakosztályt, hatóságot, a vízi rendészet és a vízi mentők képviselőit, hogy szakmai konszenzus alapján lehessen kialakítani, illetve módosítani a Balatonon sportolókat érintő jelenlegi szabályrendszert.

A Balaton-átcsúszás téli programsorozatának első rendezvényén szombaton a badacsonyörsi-öböl jeges vízén keltek át a résztvevők túrakajakokkal, vitorlás jollékkal, szörfökkel, kenuval, gumicsónakkal és egy hagyományos, bambusz rudazatos polinéz katamaránnal. A résztvevők a téli túrával szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy szükség van a vízi sportok szabadabb gyakorlását lehetővé tevő jogszabályi háttér kialakítására. Az evezők között volt Hegedűs Róbert hétszeres kajak-világbajnok, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja is.

Kardos Gábor kifejtette: a jelenleg érvényben lévő jogszabályok jelentősen korlátozzák a balatoni vízi sportolási lehetőségeket, leginkább a vihar idején életbelépő, illetve a parttól megszabott eltávolodást engedélyező rendelkezések miatt. Kezdeményezni kívánják egyebek közt, hogy legalább az élsportolók számára biztosíthassanak az érintett szakosztályok korlátozás nélküli túrázási és edzési jogosítványt, hiszen miért ne evezhetne át a Balatonon bármikor az, aki mondjuk már átevezett az Atlanti-óceánon. A felelős magatartás elsősorban etikai és nem jogi kérdés – véleményezték a szombati rendezvény résztvevői, akik „Szabad Balaton” néven aláírás gyűjtési akciót is kezdeményeztek.

Kardos Gábor arról is beszámolt, hogy újévkor tervezik a következő Balaton-átcsúszás programot. Mivel az előrejelzések szerint ekkor sem lesz jégborítás a tavon, egy Balatonfüred közelében tervezett vízi és szárazföldi rendezvényre várják majd a téli hidegben is a szabadba és kalandra vágyókat.
Az ősztől tavaszig tartó balatoni szezon élénkítését célul tűző Balaton-átcsúszás programsorozat része lesz egy húsvéti rendezvény, valamint a nyári szezonnyitást jelentő, az északi és déli part között Szántód-Tihany vonalon megrendezett kötélhúzó verseny is.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Augusztus
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004