Oldal kiválasztása

Füredi az Év Fiatal Magyar Borásza

Szerző: | 2012-01-08.

Ifjabb Figula Mihály, a karakteres mégis harmonikus ízű borairól ismert füredi borász és Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca megosztva kapták meg a közönség szavazatai alapján a 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza címet. A nyertesek 85 borász közül bizonyultak ezúttal a legjobbnak.

 

A harmadik alkalommal megszervezett internetes szavazáson a fogyasztók jelölték a borászokat a díjra, majd voksolással választották ki a legjobbakat. Bodri Orsolya és ifjabb Figula Mihály azonos szavazatot kapott a borkedvelő közönségtől.

– Ez egy fogyasztói díj, hiszen a borkedvelők választottak a borászok között, ezért nagyon fontosnak tartom az elismerést. Örülök neki. A pincészet egyébként is évtizedek óta arra törekszik, hogy minél több fórumon eljusson a fogyasztókhoz, ezért rendezzük rendszeresen a borkóstolókat is. Alapvetően két féle vonal tapasztalható a borainkkal kapcsolatban. Sokan kedvelik a fiatalos, könnyed, üde borfajtáinkat, a zenitet és a rozét, de határozott igény van a dűlőszelektált, nagyon ásványos, markánsabb borainkra is, – ezek készítéséhez különösen alkalmas ez a borvidék. Biztos változtak a pincészet borai édesapám halála óta, hiszen két ember nem tud egyforma bort készíteni, ez lehetetlen, a bor mindenképp egyedi lesz. A szellemiség, a borkészítés filozófiája azonban nem változott, visszük tovább, amit örökül kaptunk. Számomra az a legfontosabb, hogy megőrizzem ezt a szellemiséget és jó minőségű borokat készítsünk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére ifj. Figula Mihály, akivel hamarosan egy nagyobb beszélgetést is olvashatnak itt a honlapon.

Ifjabb Figula Mihály apai örökségét gondozza Balatonfüreden és a környező települések határában található dombokon. Apja halála óta édesanyjával dolgoznak huszonöt hektár saját és öt hektár bérelt ültetvényükön. A Figula Pincészet az egyik legkiválóbb fehérboros pincészetként ismert – hangzott el a szombaton rendezett díjátadón.

Bodri Orsolya családja öt generáció óta foglalkozik borászattal. Bár a fiatal lány 2007 óta aktív tagja a pincészetnek, eddig inkább a marketingmunkában vett részt. Jelenleg szőlész-borász szakra jár.

Az Év Fiatal Magyar Borászának járó díjat, egy vakok által készített boroskancsót idén is a Vak Diákok Sportegyesülete adta át a győzteseknek.

Az 1993-ban idősebb Figula Mihály alapította birtok ma 17 ha szőlőterülettel rendelkezik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely a Tihanyi-félsziget legkiválóbb dűlőiben. A borászat hamar hírnevet szerezett magának tiszta, illatos és lendületes reduktív fehérboraival, amelyek minden évjáratban tökéletesen mutatták mind a tradicionális balatonfelvidéki fajták, így az olasz rizling és a szürkebarát, mind pedig a borvidéken helyüket megtalált világfajták, például a chardonnay és a sauvignon blanc, legszebb arcát. Idővel aztán, ahogy a birtok nőtt, úgy szélesedett a választék is. A borok többsége ma is reduktív technológiával készülő friss, gyümölcsös fehérbor, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hordóban érlelődött és a dűlőszelektált tételek is, míg a fajtaborok mellett már évek óta a fogyasztók kedvence a Szilénuszra keresztelt, késői szüretelésű, olaszrizling-semillon-chardonnay házasítás. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a borvidéken a fehéreken túl is van élet: rozéik, készüljenek merlot-ból vagy kékfrankosból, mindig sikert aratnak, csakúgy, mint vörösboraik, legyen szó pécselyi cabernet sauvignon-ról, dűlőszelektált cabernet franc-ról vagy válogatott szőlőből készült merlot-ról.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004