Oldal kiválasztása

Fürdővárosok együtt

Szerző: | 2012-01-20.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen Balatonfüred egész éves együttműködési megállapodást írt alá a horvátországi Opatijával. A kulturális kapcsolat révén számos közös program valósul majd meg. A gálaesten átadták a Város Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Cserép László kapott.

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen részt vett Ivan Bandic horvát nagykövet, aki megköszönte, hogy Magyarország az uniós elnöksége során támogatta a horvátok csatlakozását, és nagyon fontosnak nevezte, a két kis település, Opatija és Füred találkozását, mert, mint hangsúlyozta: ez mutatja meg igazán a nemzetek arcát.

– Ez a megállapodás nem valósulhatott volna meg a helyiek akarata nélkül, hiszen az elmúlt 15 évben számtalan találkozó jött létre a két város lakói között. Látszólag az idegenforgalomban konkurensei vagyunk egymásnak, de együtt – opatijai javaslatra kiegészülve az osztrák fürdővárossal, Bad Ischl-lel – meggyőződésem, hogy több vendége lesz a településeknek – fogalmazott dr. Bóka István a kulturális együttműködés aláírásakor.

– A 160 éves turisztikai történelemmel rendelkező Opatija, amely igazi fesztivál és fürdőváros, –  képekkel, írott szóval és tánccal lesz jelen Füreden. Kihasználva a lehetőséget a veszprémi turisztikai vásáron is megmutatjuk majd magunkat – mondta beszédében Ivo Dujmić, Opatija polgármestere, aki két évvel ezelőtt járt először a városban és elmondása szerint azonnal beleszeretett a szelíd tájba és megérintette a fürediek vendégszeretete.

Még délelőtt A magyar közművelődésért elnevezésű országos programsorozat keretében Táj és kultúra címmel kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az eseményen részt vett Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára is. Délután a Kisfaludy Galériában Opatija, az Adria gyöngye címmel nyílt fotókiállítás.

Az Anna Grand Hotelben rendezett esti gálaesten a hagyományoknak megfelelően idén is átadták Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője kapott.
Elfoglaltsága miatt az ünnepségtől távol maradó díjazott közel húsz esztendőn át irányította az önkormányzat művelődési és kulturális osztályát. Kezdeményezője volt a mára már emblematikussá váló Quasimodo költőversenynek, jelentős szerepe volt a Jókai Napok, a Művészeti Fesztivál illetve az Indiai napok megvalósításában, tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Füred elnyerte a magyar kultúra városa címet – hangzott el a laudációban.

Ünnepi beszédet mondott Garaczi Imre, a Pannon Egyetem docense.
A gálaműsorban közreműködött Kéri Kitty és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház két művésze, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar.

 

Korábbi hírünk: Abbázia az új kulturális partner

Debrecen, Pécs és Kecskemét után tehát újabb kulturális együttműködést ír alá a város, ezúttal a horvát testvérvárossal, Opatijával. Az együttműködés rímel a két ország közötti állami szintű megállapodással, hiszen Szőcs Géza a magyar és Nina Obuljen, a horvát kulturális minisztérium államtitkára három évre szóló partnerséget írt alá még tavaly novemberben, amelynek a két ország intézményeinek és szakembereinek együttgondolkodása, a közös európai kultúra fejlesztése az egyik legfőbb célja.

A két város együttműködéséről Takács Miklós képviselő, Opatija díszpolgára nyilatkozott a Füred tévének. Videó.

Idén Füreden számos közös program lesz majd a horvát testvérvárossal: januárban a Kisfaludy Galériában az opatijai magyar kultúrát bemutató kiállítás nyílik, a Jókai Napok rendezvényein egy 40 fős horvát delegáció lesz a vendég, a programok egy része pedig az író és Abbázia kapcsolatát idézi meg. A Városi Múzeumban Fürdőélet a Monarchiában címmel nyílik majd érdekes tárlat és az Anna bál díszvendége is Opatija lesz, – az éjféli gálaműsort is horvát művészek adják.
A Magyar Kultúra Napja részletes programja itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004