Oldal kiválasztása

Programkeringő – Új zenei fesztivál Füreden?

Szerző: | 2012-01-23.

Kell-e változtatni a város programkínálatán? Jogosak-e a kritikák? Utánajártunk: mi az álláspont a sokat kért könnyűzenei koncertekkel kapcsolatban. Intézményvezető, önkormányzati képviselő és programszervezők mondják el véleményüket. Eltérő szempontok, ötletek és javaslatok.

 

Miközben kétségkívül Füred hosszú évek alatt kialakított egy olyan karakteres programkínálatot, amely kiemeli a térség többi települése közül, és erősíti a város imázsát, egyre markánsabban körvonalazódik egy másik vélemény is: vannak hiányosságai a rendezvénytervnek. A honlap fórumán is az egyik legvitatottabb téma a város programkínálata. Pro és kontra olvashatók érvek, a kép kellően vegyes: a sznob kultúrától egészen a „minden úgy jó, ahogy van” véleményig sokféle álláspont fér itt meg egymás mellett. Talán a minőségi, pop koncerteket hiányolják a legtöbben és leghatározottabban. Valós-e az igény? Van-e létjogosultsága egy füredi zenei fesztiválnak? Vajon a programszervezésben érdekeltek is osztják a fórumozók véleményét? Utánakérdeztünk.

– Nem látom igazán problémának a koncertek hiányát. A tavalyi Borhetek alatt, éppen az említett igényekre reagálva, már minden nap volt egy-egy fellépő a színpadon, a produkciók többsége könnyűzenei koncert volt. Ez idén is így lesz. A Művészeti Fesztiválra is igyekszünk mindig más és más zenei műfajt képviselő együtteseket meghívni. Balatonfürednek tradicionális, régi hagyományokra épülő éves programterve van, több, a város imázsát is meghatározó rendezvénnyel. Ezek elég sokszínű, külön sajátosságokkal rendelkező programok, a báltól kezdve az irodalmi eseményen át a sportrendezvényekig, amelyek ráadásul évről évre tartalmaznak valami újdonságot is. Ez egy kidolgozott és átgondolt struktúra, amely egyértelműen a városhoz köthető, nem látom be, miért kellene ezt megváltoztatni – vélekedett az önkormányzat művelődési osztályának vezetője.

Szabó Lajos elmondta: a városközpont nem alkalmas egy nagy tömegeket vonzó koncert megrendezésére, erre a Balaton Szabadidő Központban illetve a Kisfaludy strand előtti parkolóban lenne lehetőség. Az osztályvezető hozzátette: egy-egy nagyszabású könnyűzenei koncert megrendezése pénzkérdés is, míg a Borheteken maximum 150 ezer forintos fellépési díjat tudnak fizetni egy-egy fellépőnek addig egy nagyobb koncert milliós tétel.
– Keressük természetesen a lehetőségeket. Profi rendezvényszervezőktől is kapunk ajánlatokat, zajlanak a tárgyalások, elképzelhető, hogy az idei Művészeti Fesztiválon lesznek majd nagyobb koncertek. Palya Bea, Presser Gábor, Parno Graszt, Csík zenekar – csak néhány név a felmerültek közül – fogalmazott Szabó Lajos.

Baán Beáta a városi művelődési központ vezetője ezzel szemben úgy vélekedik, van némi igazság abban, hogy a városi rendezvények kínálta elit kultúra mellett talán több szórakoztató programot kellene szervezni. Véleménye szerint a jelenleginél valamivel kevesebb, de jobban koordinált program hasznosabb lenne, ugyanakkor hiányoznak a könnyedebb hangvételű pódium estek, a zenei klubok, a filmklubok és Pünkösd környékén el tudna képzelni egy pop koncertekre épülő rendezvényt is, például a körbe keríthető Huray utcai parkolóban, esetleg a Kiserdőben.
– A Kisfaludy színpad egy promenád színpad, nem lehet lezárni, így képtelenség belépőjegyet szedni. Ráadásul a környezet miatt meg van szabva hány decibellel szólhat itt egy produkció, ami nem feltétlenül egy pop koncertre van méretezve, és este 11 után nem is szólhat semmi. Tíz éve változatlan a programokra fordítható keretünk, így hiába rendelkezünk olyan hang és fénytechnikával, amely egy közepes méretű koncertet ki tudna szolgálni, nem tudom kigazdálkodni egy nagy koncert költségeit. Szponzorokra lenne szükség, akik egy-egy ilyen nagyrendezvényt támogatnának – mondja az intézményvezető, aki ezzel együtt állítja: a Borhetek alatt fellépő zenekarok révén a könnyűzene számos válfaja volt hallható Füreden. Baán Beáta hangsúlyozta: a VMK elsősorban egy befogadó és végrehajtó intézmény, a városi rendezvények lebonyolítója, így lehetőségeik végesek.

Nem véletlenül lett Füred a kultúra városa, sokszínű, színvonalas és tradicionális programkínálata van, amire büszkének kell lenni – tartja az önkormányzat Humánerőforrás Bizottságának elnöke, aki nem ért egyet azzal, hogy túl elitisták lennének Füred rendezvényei. Ugyanakkor hangsúlyozta: a meglévő értékek fenntartása mellett meg kell hallani az egyre határozottabban jelentkező új igényeket is.

– Magam is fiatalok között dolgozom, egyértelműen érzékelhető: komoly igény van arra, hogy friss, könnyűzenei koncerteket szervezzünk a városban. Szerintem ez jogos igény, erre az önkormányzatnak reagálnia kell, meg is történtek már az első lépések. Gondolkodunk például azon, hogy a Gitárfesztivál rendezőjével egyeztetve, a fesztiválba illesszünk egy minőségi, a rendezvényhez illő, ám mégis könnyűzenei koncertet. A Kékszalag szervezőivel is érdemes lenne felvenni a kapcsolatot, és együtt kitalálni, ki lépjen fel a vitorlásverseny zárónapján – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Molnár Judit
Persze vannak kérdések: alkalmi koncerteket rendezzünk vagy több napos fesztivált? A jobbára ingyenes rendezvényekhez szoktatott Fürediek hajlandóak lennének-e belépőt fizetni egy koncertért? Hol és mikor legyenek ezek a koncertek? Véleményem szerint egyébként amennyire csak lehet, ragaszkodni kellene a parthoz, hiszen ott zajlik az élet, és hajlamos vagyok azt gondolni, a nyári főszezon már nem terhelhető tovább, tehát május-június lenne a legalkalmasabb egy zenei fesztivál megrendezésére – tette hozzá a képviselő, aki kiemelte: a városnak jelentős intézményi struktúrát kell működtetnie, finanszíroznia a meglévő rendezvényeit, így egy komolyabb fesztivál megvalósításához mindenképpen támogatókat kell majd szerezni.

Nagyon jó adottságokkal rendelkezik a város. Szinte példátlan lehetőség, hogy a Balaton Szabadidő Központban a szabadtéri színpad mellett rossz idő esetén bent, a csarnokban is meg lehet rendezni egy koncertet. A Tagore sétányon is több lehetőség adódik, a Vitorlás térre elhelyezett színpad pedig, a fellépők mögött a Balatonnal és a Tihanyi félszigettel, az ország egyik legvonzóbb rendezvény helyszíne lehetne – vélekedik a Sony Music egykori igazgatója. A húsz éve a zeneiparban dolgozó, az év felét Balatonfüreden töltő Geszti Margit szerint három év alatt fel lehetne építeni egy új füredi jellegzetes fesztivált, amely egyszerre lenne hiánypótló és országos figyelemre méltó.

– Fürednek gazdag a programkínálata és vannak brandjei is, méltán a kultúra városa. A Kékszalag, a Borhetek, az Anna-bál mind erős hívó szó, egyértelműen a várossal azonosítják ezeket a rendezvényeket. Véleményem szerint még egy, a város imázsát meghatározó brand elférne Füreden, ez pedig egy jól kitalált, neves előadókat felvonultató zenei fesztivál lehetne. A nívós, nagyobb tömegeket megmozgatni képes könnyűzenei koncertek valóban hiányoznak a város programkínálatából, mint ahogy egyébként a gyermekprogramok is. A jelenlegi Művészeti Fesztiválból például lehetne egy markáns eseményt szervezni, ennek érdekében fel is vettem a kapcsolatot az önkormányzattal. Miért ne léphetne fel itt Füreden mondjuk a Quimby, a Magna Cum Laude, a Budapest Bár, Rúzsa Magdi, vagy éppen a Csík zenekar?  Még hosszan lehetne sorolni az előadókat, akik beleillenének a város imázsába, hiszen a maguk műfajában minőséget képviselnek. Az a tapasztalatom, hogy Füredet szeretik, szívesen jönnének ide a művészek, ezzel nem lenne gond. De lehet, hogy a Művészeti Fesztiváltól függetlenül egy új eseményt kell kialakítani. Minden adottsága megvan ehhez a városnak, az első rendezvénynek kell kiugrónak lennie, akkor megteremteni a fesztivál arculatát, koncepcióját, amihez aztán már csak hűnek kell maradni. Persze mindezek financiális részét sem lehet figyelmen kívül hagyni – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Geszti Margit, aki a helyi Múzeumok éjszakája és a Könyvhét programkínálatát is tovább erősítené, akár szintén odaillő zenei produkciókkal.

Mondjon véleményt! Csak egy kattintás. A témával kapcsolatos szavazás a címoldalon!

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004