Oldal kiválasztása

Jó úton a Balatoni Kölyök Labdarúgó Club

Szerző: | 2012-02-03.

Megyei bajnoki cím, rangos tornagyőzelmek, a Bozsik-program újraindítása Füreden és a kistérségben. Mozgalmas, eredményes évet zárt a Balatoni Kölyök Labdarúgó Club (BKLC) amelyben mintegy száz labdarúgó palánta sportol. Beszélgetés Makó Istvánnal, az egyesület elnökével.

 

A múlt év nyarán kötöttek együttműködési megállapodást a Balatonfüredi Futball Clubbal (BFC). Hogyan jellemezné az eddigi közös munkát?

– A legfontosabb feladat az egységes balatonfüredi utánpótlásrendszer alapjainak felállítása volt, ennek érdekében sikeresen tudunk együttműködni a Balatonfüredi FC-vel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mára az óvodás korcsoporttól az U 19-es ifjúsági korosztályig legalább száz helyi és környékbeli ifjú labdarúgónak tudunk közös erővel rendszeres felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosítani. A két egyesület jelenlegi munkamegosztása szerint az U 7, U 9, U 11 és U 13 együtteseket a BKLC, amíg az U 16-17, U 19, valamint a felnőtt együttest a BFC foglalkoztatja. Hosszú, rögös út elején járunk, ugyanakkor optimisták lehetünk: a futball utánpótlása minden korábbinál szervezettebben működik a városban.

Tavaly ősszel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kiemelt állami támogatással indította újra a nemzetközileg is elismert Bozsik-programot, amelybe a BKLC is bekapcsolódott. Mivel jár ez a szerepvállalás az egyesület számára?

– A BKLC bekapcsolódása a Bozsik-programba lényeges mérföldkő, hiszen hasonló mértékű helyi és környéki szerepvállalására az országos utánpótlás-nevelésben még nem volt példa. A kezdeményezésben országos szinten 700 oktatási intézmény és 900 sportszervezet vesz részt. A tornákat 171 körzetben, 57 alközpontban és 20 megyei központban rendezik. Ebbe a struktúrába kapcsolódott be körzeti központként a BKLC is, amely önálló utánpótlás-nevelő egyesületként nemcsak Balatonfüred, de kistérsége gyermekfutballját is koordinálja a jövőben. A klubunk által vezetett balatonfüredi, csopaki, tihanyi és szentantalfai egyesületeket magába foglaló körzetben őszi-tavaszi rendszerben versenyeket bonyolítunk le mintegy száz, a kistérségében élő labdarúgó palánta számára. A tömegesítésen, a sportág megszerettetésén kívül részt veszünk a körzetünkben élő tehetségek kiválasztásában is, akik számára külön foglalkozásokat szervezünk Balatonfüreden.

Makó István a legkisebb utánpótlás csapat edzésén


– Az együttműködési megállapodás és a Bozsik program elindítása mellett melyek voltak az elmúlt év legfontosabb történései az egyesület életében?

– Az U 13-as korcsoportunk pontveszteség nélkül nyerte meg a 2011. évi Veszprém Megyei Bajnokságot. A Győri ETO FC szervezésében zajló – zömében élvonalbeli és másodosztályú klubok utánpótláscsapatait tömörítő – Regionális Kölyökliga sorozatban minden indított csoportunkkal a felsőházi rájátszásokban zártunk. Jelentős elismerés számunkra, hogy a gyermek csoportjaink mellett immár egy szenior együttessel is rendelkezünk, az egykor a füredi színeket erősítő, a Balatonfüredi Kispályás Labdarúgó Szövetség versenyeiről is ismert Öregfiúk csapata a jövőben BKLC-Öregfiúk néven versenyez majd.
A BKLC lassan négy éves működésének egyfajta gyümölcse, hogy egyre több, rangos versenyre kapunk meghívást. Az U 7-es és U 8-as korosztályainkkal sikerült diadalmaskodnunk a Hévíz Kupán, amelyen olyan utánpótlás műhelyek vettek részt, mint az Újpest, a Győri ETO, a Zalaegerszegi TE vagy éppen a Videoton FC.

Milyen terveik vannak 2012-ben?

– Leglényegesebb célunk továbbra is az, hogy minél több fiatallal és közvetlen környezetével tudjuk megszerettetni a rendszeres aktivitást és a labdarúgást. Nem lehet mindenkiből élsportoló, ám meggyőződésem, azért viszont sokat tehetünk, hogy a velünk kapcsolatba kerülő gyerekek, családok elkötelezettek legyenek a futball iránt, – ezzel a sportág társadalmi elfogadottsága is növelhető. Egyre inkább teret szeretnénk biztosítani a minőségi képzésnek is. A jelenlegi tehetséggondozás mellett egyéni felkészítési program indítását tervezzük Glázer Róbert szakmai felügyeletével. Egy olyan rendszert kívánunk felépíteni, amelynek alapelve, ne legyen olyan jó képességű gyerek Balatonfüreden és környékén, akikről nem szerzünk tudomást. Előttünk álló feladat költségvetésünk stabilizálása, meg kell teremtenünk annak feltételeit, hogy a 2012/13-as bajnoki évadtól U 13-as és U 15-ös versenykorosztályaink is az országos bajnokságban vehessenek részt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004