Oldal kiválasztása

Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása

ROP 1.1. a „Balaton-part ékköve” projekt

2003. évben Balatonfüred városa a reformkori településközpontra integrált, magánforrásokat is bevonni szándékozó, partnerségen alapuló településfejlesztési akciótervet dolgozott ki az önkormányzat központi szerepvállalásával.
A program megvalósítása során mintegy 650 M Ft értékű fejlesztést valósított meg az önkormányzat a reformkori városrészben, melyhez az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Európai Uniós pályázati forrásokat is igénybe vett.

Az önkormányzat 2004. május elején „A Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden” címmel pályázatot nyújtott be a Regionális Fejlesztés Operatív Program 1.1. számú, Turisztikai vonzerők fejlesztése intézkedésre.
A pályázati program keretében a város a műemlékekben gazdag, hanyatlófélben lévő fürdőtelepi városközpont rehabilitációját: két utca és két épület teljes rekonstrukcióját továbbá szabadtéri színpad kiépítését kívánta megvalósítani.

A pályázatot a Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága 378.856.627 Ft összegű támogatásban részesítette. A támogatás 65 %-a 246.256.807 Ft az Európai Unió Reionális Fejlesztési Alapjából származik, 35 %-a 132.599.819 Ft magyar kormányzati társfinanszírozás.

A támogatási szerződést Balatonfüred városa elsoként, ünnepélyes keretek között írta alá a Közép-Dunántúli Régióban, 2004. december 10-én.

2005. és 2006. évben sikeresen végrehajtottuk a pályázatban vállalt programot:

* A Blaha és a Kisfaludy utcák felújítása során a gyalogosok elsőbbségét biztosító, díszkő burkolattal ellátott forgalomcsillapított zónák kerültek kialakításra új utcabútorokkal.
* A Blaha u. 5. szám alatti épületben elkészült a Balatoni Borok Háza, amely a térség borászati központjaként szakmai kiállítások helyszíne. A bormúzeum, valamint a borkóstolási lehetőség kielégíti a turisták borászattal kapcsolatos igényeit.
* A régi mozi épületében kulturális rendezvények szervezésére és kiállítások befogadására alkalmas Képzőmuvészeti Galéria létesült, melyhez új szabadtéri színpad és nézőtér kapcsolódik.
* A program keretében megújult a környező parkrész mintegy 3000 m2-en.
* A fejlesztések figyelembe vették a parkolással, az akadálymentesítéssel, a higiéniás kiszolgáló létesítmények kialakításával kapcsolatos igényeket.

Az önkormányzati fejlesztések révén rendezetté váló környezetben megindultak a magánberuházások is, elsosőrban a gyógy-és egészségturizmushoz kapcsolódó szállodafejlesztések.

A ROP támogatásból megvalósult fejlesztések lehetővé tették a történelmi és kulturális értékek kihasználását, az idegenforgalmi szezon meghosszabbítását és differenciált turisztikai kínálat kialakítását. Ezáltal növekedett Balatonfüred és a Balatonfüredi Kistérség turisztikai vonzereje, javult a városban és a térségben élők életminősége, bővültek a helyi foglalkoztatás lehetőségei.

 

Sajtóközlemény

Részátadás

Projektzárás

Megosztás

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart