Épületenergetikai fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban

A projekt leírása: A projekt tárgya a Balatonfüreden található két iskola, a Radnóti Miklós Általános Iskola, valamint az Eötvös Loránd Általános Iskola energetikai korszerűsítése. Az alapvető problémát a kiválasztott épületek magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága jelentette. Az épületek túlzott működtetési, elsősorban fűtési költsége jelentős mértékben az Önkormányzatot terheli, így ennek csökkentése az elsődleges feladat volt. Az épületek energetikai felújításával ugyanakkor a gazdasági mellett más szempontból is megújulhattak az épületek – az épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontok sem elhanyagolhatók.

A 2502 m2 nettó beépített területű Radnóti Miklós Általános Iskola nyílászáróit 2006-ban cserélték korszerű elemekre, így ezek cseréje nem volt indokolt. A homlokzati réteg viszont nem felelt meg a kor követelményeinek, így a korszerűsítés során energia megtakarítási szempontból utólagos hőszigeteléssel látták el a homlokzatot. Emellett szükséges volt a kazánpark (elhasználódott, korszerűtlen, hiányzó hőszigetelés, többletköltséggel járó működtetés, stb.) teljes cseréje, felújítása.

A 2411 m2 nettó beépített területű Eötvös Lóránd Általános Iskola régi típusú nyílászáróit korszerű, újakra cserélték az energetikai korszerűsítés során, és felújították az energia megtakarítás miatt az iskola homlokzatát is.

A két iskolában a technológiai fejlesztésekkel nőtt az épületszerkezetek hőszigetelése, amely a jelentős költségkímélő üzemeltetés mellett komfortosabbá tette a környezetet is. Az iskolákban a komplex beruházással hosszú évekig biztosított a költséghatékony működés és a megfelelő környezet a diákok számára.

A számítások szerint az energetikai korszerűsítéssel, fejlesztéssel évente 1635 GJ energiahordozó x 97,44 ezer Ft takarítható meg, az üvegházhatású gázok mennyisége pedig évente 93 tonnával csökken, amely 1713 ezer Ft/CO2eq/év költség csökkenést jelent.

Közreműködő szervezet: „Energia Központ” Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft.

Kedvezményezett: Balatonfüred Város Önkormányzata

Beruházás helye: Radnóti Miklós Általános Iskola (Balatonfüred, Nádor utca 17.) és Eötvös Loránd Általános Iskola (Balatonfüred, Noszlopy Gáspár utca 2.)

A projekt összköltsége: 159.319.020,- Ft

Támogatás: 96.099.873,- Ft

Támogatás intenzitása: 60,32%

Forrás: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Sajtóközlemény

Fotódokumentáció

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.