Oldal kiválasztása

Járásközpont lesz Füred

Szerző: | 2012-03-30.

Tíz járás lesz Veszprém megyében az új tervezet szerint, mivel a módosítás alapján Balatonalmádi is önálló székhely lehet. A járásokról júniusig születik törvény, maga a rendszer, jövő év januárjától lép életbe. A működésről, a járási hivatalok kialakításáról még nincsenek konkrétumok.

 

A Veszprém megyei járási rendszer új tervezete szerint megyében 10 járást alakítanak ki, ezek közül az egyik központja Balatonfüred lesz. A járásközponthoz várhatóan az alábbi, mintegy 25 ezer lakost számláló 16 település tartozik majd: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonszepezd, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Lovas, Monoszló, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly, és Zánka. (Érdekes, hogy Felsőörs a balatonalmádi járáshoz csatlakozik majd.) Részletes térkép alább csatolva.

Bóka István polgármester, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, kevés olyan megye van, ahol ilyen mértékben vették figyelembe az érintett állampolgárok illetve a települési polgármesterek szempontjait. A járási rendszer kialakítása illeszkedik a történelmi hagyományokhoz, úgy hogy közben figyelembe veszi az elmúlt évtizedekben történt változásokat is – tette hozzá Bóka István, aki szerint dinamikus fejlődése miatt Balatonalmádi megérdemli a járási státuszt.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. A cél olyan modern kori járások kialakítása volt, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez – emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján a Veszprém megyei kormánymegbízott. – Veszprém megyében teljes konszenzus volt az országgyűlési képviselők között abban, hogy milyen legyen az új rendszer. A kialakítás során figyelembe vették a 30 km-en belüli elérhetőséget, a területi határokat, a leendő körjegyzőségeket illetve a települések érdekeit – hangsúlyozta Dr. Kovács Zoltán.

A járások kialakításával megtörténik az önkormányzat és államigazgatási feladat- illetve hatáskörök szétválasztása, a járási kormányhivatalokhoz kerülnek majd a jelenlegi megyei kormányhivatalok kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek – jelezte a kormánymegbízott.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Járási államigazgatási rendszer kialakításának megtervezése címmel indul majd egy projekt, amelynek célja, hogy felmérje a járási hivatalok kialakítására alkalmas ingatlanokat, a működéshez szükséges teljes körű eszköz-, és feltételrendszert.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2020 >
Július

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004