Oldal kiválasztása

Lujos mester és tanítványai

Szerző: | 2012-09-08.

Kő Pál és tanítványainak műveiből nyílt kiállítás a Vaszary Villában. Egymás mellett a mester rendkívül gazdag és szerteágazó életművének napjainkra művészettörténetté ágyazódott, emblematikus munkái illetve az egykori növendékeinek alkotásai. Hagyomány és újítás harmonikus egysége.

 

– Mintegy száz műalkotást láthatnak itt, mester és tanítványainak munkáit. Kő Pál, azaz Lujos, az a fajta mester, aki kijelöli az utat, átadja a tudást és rendkívüli vonzerővel bír, de mégsem telepszik rá tanítványaira, csak láthatatlanul ott áll a művek mögött. Így egy rendkívül gazdag és sokszínű kiállítást járhatnak végig. Adják meg a kellő időt a műveknek, várják ki, amíg kapcsolatba kerülnek a szobrokkal. Jelentős alkotásokhoz van szerencséjük – fogalmazott a kiállítás megnyitón dr. Kőnig Frigyes a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a hetvenedik életévét betöltő mester rendkívüli módon kötődik a balatoni tájhoz és Balatonfüredhez, a reprezentatív kiállítással a város tiszteleg a jelentős életmű előtt.

Kő Pál 1941-ben született Perespusztán. 1968-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, mestere Somogyi József volt. 1978 óta tanít a képzőművészeti főiskolán, 1990-től a képzőművészeti egyetem szobrász tanszékének docense. Szobrászgenerációk egész sorának mestere. A kortárs szobrászművész a XX. század utolsó harmadának és az új évezred első évtizedének egyik kimagasló hazai alkotója. Az 1970-es években főleg színesen festett pop-art faszobrokat készített. Későbbi stílusa egyre inkább visszanyúlt a magyar fafaragás hagyományaihoz. Ő készítette Mohácson a történelmi emlékhely rendezési koncepcióját, továbbá többek között ő alkotta meg a Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveit a Vatikánban. Munkácsy-, és Kossuth-díjas alkotó. Állítása szerint legteljesebbnek a szobrász-tanári munkáját érzi.

„Mindig is vágytam rá, hogy elmagyarázzam, mi hogy van, mi számít igazán. Ugyanakkor próbáltam megértetni a gyerekekkel: nem kell az csinálni, amit mondok, csupán megpróbálok nekik segíteni abban, hogy rácsodálkozhassanak a dolgokra. Például arra, milyen gyönyörű a természet, mennyire inspiráló és tényleg a legnagyobb tanítómester. Hogy szuverén alkotó legyek, ahhoz a természet felé kell fordulnom, és nem egy reprodukció reprodukcióját kell reprodukálnom. … Meggyőződésem szerint egy tanár legyen tele szeretettel, ötlettel, tudással, ismerje a növendékét, és vegye őt körül aurájával. Amióta tanítok, görcsösen vigyázok arra, hogy ne nyúljak bele a munkájukba. Pedig nagyon sokszor majd megőrülök, annyira szeretném nekik megmutatni, hogy lenne jobb, mégsem teszem, mert azt akarom, maguk jöjjenek rá. Nagyon sok növendékkel foglalkoztam… és mindig találtam egy-egy zseniális alkotót, majdnem minden csoportban felbukkan egy igazi talentum. A dolognak az a pikantériája: amikor megszagolom, hogy ő valakicsoda, akkor meg már szinte reszketek, nehogy elrontsam, nehogy hangosan rákiáltsak, s elillanjon a tehetség” – vall a tanításról Kő Pál.

Kő Pál életmű kiállítása 2013. január 01-ig látogatható.


balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004