Oldal kiválasztása

Füred 2012

Szerző: | 2012-12-30.

Az év kétségkívül legnagyobb hozadéka, hogy a felső városrész kilépve az eddigi szürkeségéből határozott karaktert kapott. Megszépült a zeneiskola, körforgalom épült, átszabták a Szent István teret, parkosítottak, funkciója, és végre hangulata is lett a városközpontnak.

 

A buszállomás illetve az uszoda építésének tervéből igazi városi bestseller lett, nagy volt a várakozás, hónapokon át izgalomban tartotta a várost, mikor kezdődhetnek a fejlesztések. Idén is rengeteg program és elszánt vonulás a parton.

Májusban már teltház volt Füreden. Sorban állás a fagyiért, napszemüvegek mögüli szemlélődés a sétányon vagy épp a kávézók teraszán, heverés a Vitorlás tér deszkáin, és persze vonulás a parton: gyerekkel, kutyával, új barátnővel vagy baráttal, teljes sminkben vagy csak úgy otthonosan. Hamar jött a nyár is, az idénre összekapott Kisfaludy és az elegáns Esterházy strand rég látott forgalmat bonyolítottak le, úgy, hogy közben a Balatonból jelentős mennyiségű víz tűnt el, reneszánszát élte a vízszint illetve a tó ökológiája miatti aggódás.

Az évek óta nagy lendülettel hömpölygő programkínálatban is akadtak újdonságok. Először volt vasemberek találkozója, a Balatonman Fesztivál keretében több százan, profik, amatőrök és műkedvelők rohantak egyszerre bele a Balatonba, hogy teljesítsék a gyilkos versenyt. Új impulzusokat kapott a Művészeti Fesztivál és új igazgatót neveztek ki a Kisfaludy Színház élére. Kéri Kitty hozott is magával némi lendületet, a szokásos színházi repertoár mellett rendszeres gyerekelőadásokat szervezett és végre voltak vállalható, könnyűzenei koncertek Füreden. A régi vágyakat teljesítő zenei fesztivál, a Füred Jam, biztatóan kezdett, már csak egy jó és hangulatos helyszínt kellene találni a koncerteknek. Hol máshol, mint a parton, a Balatonnal a háttérben.

A Vaszary Villában Csók István életmű kiállítása volt a legnagyobb attrakció, az Anna-bálon pedig az, hogy egy füredi lány, Bőr Viktória lett a bálkirálynő. (Képek a bálról itt.)

A nyárra kinyitott a SunCity szórakoztató negyed is, ismét elkezdődhetett hát a régi polémia, a hangos koncertekről és a fiatalok szórakozási szokásairól, bár ezúttal mintha hamarabb elült volna a vita. Mindenesetre ideköltözött a Dumaszínház és több teltházas estet produkált.

Volt Mini Világtalálkozó, szerethető kisautókkal, jó fazonokkal és Mr. Bean macikkal, veterán autók felvonulása a sétányon, majd trónfosztás és csúcsdöntés a Kékszalagon. A győztes a Józsa Márton kormányozta, magyar építésű egyedülálló vitorlás, a Fifty-fifty nevű hajó lett, 10 óra 34 perc 15 másodperces idővel. Ezzel hat percet vert a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított rekordjára.

A Borhetek megint tömegeket mozgatott meg, bár az elmúlt évekhez képest csökkent a fogyasztás, így is pavilononként átlagban mintegy 15 hektoliter bor fogyott. A hangulatra, az italok minőségére nem volt panasz. Levezetésként ezúttal sem marad ki a romantikázás a parton és jubilált a Quasimodo Költőversenyen, amelyen ezúttal Tatár Sándor verse vitte el a pálmát.

Közben új piac indult vasárnaponként a csarnoknál, járásközpont lett Füred, két iskolája egyházi fenntartásba került, a felső városrészben bevezették a fizetős parkolási rendszert, a Balaton térségében elsőként a város elkészítette saját okostelefonos alkalmazását, és elkészült az érezhetően presztízs beruházásként kezelt Arácsi út felújítása. Bár csekély szakaszról van szó mégis egy kisebb hőstett volt a megvalósítása, a különböző szolgáltatókkal, a kerítésüket nehezen adó magántulajdonosokkal való küzdelemmel, és a légkábelek földbe kényszerítése.

És folytatódott az utóbbi időben már megszokott trend: a felmérések szerint Füred az ország leglátogatottabb helyei közé tartozik, a megye és a balatoni régió legnépszerűbb városa, ahol a belföldi és külföldi vendég is megtalálja a magáét.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Május 26
  • 26
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004